به گزارش تجارتنیوز، با انتشار صورتهای مالی دو خودروساز بزرگ کشور، بار دیگر زیانده بودن این دو گروه خودروسازی مشخص شد. بر اساس آمار منتشر شده در وبسایت کدال، مجموع زیان خالص تلفیقی دو شرکت ایران خودرو و سایپا در سال مالی ۹۹ معادل ۳۳ هزار و ۴۰۹ میلیارد تومان بوده که سهم ایران خودرو ۲۱ و سهم سایپا ۱۲ هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده است.
وضعیت مالی ایران خودرو
بر اساس گزارش سود و زیان، ایران خودرو در سال مالی ۹۹ حدود ۶۷ هزار میلیارد از فروش محصولات خود درآمد داشته که نسبت به سال گذشته رشدی ۱۰۱ درصدی داشته است. البته هزینه تمام شده این محصولات نیز با رشدی ۱۰۵ درصدی بیش از ۷۸ هزار میلیارد تومان بوده است است. با این حساب زیان ناخالص این شرکت ۱۱ هزار و ۲۶۴ میلیارد تومان به ثبت رسیده است که نسبت به سال مالی گذشته ۱۳۰ درصد بیشتر شده است.
با کسر سایر هزینهها زیان ناخالص ایران خودرو به بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده که رشدی ۱۹۸ درصدی را نسبت به سال گذشته نشان میدهد. با توج به سرمایه ۳۰ هزار میلیارد تومانی این شرکت، زیان خالص هر سهم این شرکت نیز بیش از ۵۱ تومان به ثبت رسیده که البته با توجه به افزایش سرمایه بزرگ این شرکت در سال گذشته از شدت زیان کاسته شده است.
بر اساس این گزارش ایران خودرو در سال ۹۹ در مجموع ۴۶۴ هزار و ۱۸۰ دستگاه خودرو به فروش رسانده که نسبت به سال قبل از آن رشدی ۱۴ درصدی را نشان میدهد. از این میان فروش انواع پژوی این شرکت ۳۳۶ هزار ۳۷۳ دستگاه بوده که سهم ۷۲ درصدی این محصول را نشان میدهد. سمند و دنا نیز به ترتیب با ۱۲ و ۱۱ درصد پرفروشترین محصولات ایرانخودرو بودهاند. بدین ترتیب کل فروش داخلی و صادراتی محصولات ایران خودرو بیش از ۶۷ هزار میلیارد تومان بوده که با احتساب بهای تمام شده ۷۸ هزار میلیارد تومانی ۱۱ هزار میلیارد تومان زیان ناخالص تحمیل این شرکت کرده است. نکته جالب دیگر در این گزارش فروش ۳۰ دستگاه پژو به خارج از کشور بوده که با قیمت ۱۵۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان انجام شده است.
هر خودرو چقدر زیانده است؟
بر اساس این گزارش در میان خودروهای تولیدی ایران خودرو، تنها دو خودروی رانا و وانت آریسان هستند که برای این شرکت سودآوری داشتهاند این در حالی است که در سال مالی ۹۸ کلیه خودروهای این شرکت زیانده بودهاند. در سال ۹۹ ایران خودرو ۱۲ هزار و ۳۶۷ دستگاه رانا را با نرخ متوسط ۱۲۹ میلیون و ۸۵۸ هزار تومان به فروش رسانده که سود حاصل از این فروش ۱۸۰ میلیارد تومان بوده است. در واقع هر دستگاه رانا برای ایران خودرو ۱۴٫۵ میلیون تومان سود داشته است. میزان سود هر دستگاه وانت آریسان هم ۸٫۸ میلیون تومان ثبت شده است.
اما زیاندهترین خودروی تولیدی ایرانخودرو هم از انواع سمند بوده که هر دستگاه از این خودرو ۳۵ میلیون تومان ضرر روی دست ایران خودرو گذاشته است. هر دستگاه از گروه پژو و دنا هم به طور متوسط به ترتیب ۲۵ میلیون و ۱۵ میلیون تومان زیان داشتهاند. البته در بخش سایرمحصولات ۴۸۵۲ دستگاه خودرو به فروش رسیده که زیان متوسط هر دستگاه از این محصولات ۱۴۵ میلیون تومان ضرر به ایران خودرو تحمیل کرده است. تولید هر دستگاه دانگفنگ هم برای این شرکت ۴۵ میلیون تومان ضرر به همراه داشته است.
مهمترین اخبار بازار سهام را در صفحه بورس تجارتنیوز بخوانید.
البته راست میگن دارند کسری بودجه. وعدم فروش نفت و… رو این دو شرکت دارند به دوش میکشن البته از جیب مردم.
به قول معروف راه در رو زیاد دارن
اگه دارید ضرر میدید پس چرا تولید ادامه داره؟
چندین ساله سهامدارم هیچ سودی نگرفتم ، عجیبه قیمت ماشیناتون افزایشی همیشه اما سودتون نزولی!!! دزدی در روز روشن همینه
تورو خدا اینقده دروغ نگین.اینا که چند برابر قیمت به مردم میفروشن بازم میگن ضرر کردیم.این جیب درازتون چقد پول توش جا میشه.خدا لعنتتون کنه
ضرر خودرو درایران دروغ محض است
یکى حقوق میلیونى مدیران بى سواد
درصد سود براى آغازاده هاى بیکار در مجموعه
پرداخت میلیاردها تومان به حساب دولت
اختلاس هاى ریز ودرشت
اره داداش دولت دست کرده توجیب ملت براکسری بودجه ماشین گرون میکنه بنزین گرون میکنه از طریق بورس میخوره خلاصه هرروز یه جلسه میذارن چطور جیب ملت خالی کنن اونوقت همشون ادعادارن دغدغه شون معیشت مردمه / بله اقایون ۴سال و۸ سال پیش چه وعدهها دادن حالا چکار کردن
واقعاً!!!!
اگه زیانده هستش پس چرا برا خرید 2000 دستگاه حدود 5000000 نفر بلکه بیشتر میرن تو صف خرید!؟؟؟؟
آقا اینا همش دروغه هیچ ضرری نکردن بهانه جدید برای افزایش قیمت هست . همه سایت ها هم دارن مردم رو قانع میکنن که دم نزنن.
ریشه مشکلات در مدیران بی کفایت خودروسازی ها است و بس . مدیران منصوب سیاسیون با حقوق و مزایای عالی که تعفن عملکرشان دامن خیلی از مردم ایران را گرفته است
خدا کنه این شرکتهای بی ارزش بسته بشه گمرکات آزاد بشه مردم خسته شدن ازبس چند مدل تکراری و بی کیفیت مثل سریال های تکراری و بی مزه