به گزارش تجارتنیوز، طی سالهای اخیر، قطعی برق در تابستان و در قطعی گاز در زمستان، صنایع را به دردسر انداخته است و صنایع به دلیل کمبود انرژی خسارات زیادی متحمل شدهاند. تابستان امسال نیز در حالی به پایان رسید که بهرغم وعدههای متعدد دولت، صنایع و حتی شبکه خانگی با قطعی مکرر برق مواجه شدند و حتی شهرکهای صنعتی حداقل دو روز از هفته رو باید بدون برق سپری میکردند.
صنعت فولاد که برای ادامه حیات خود نیاز اساسی به برق دارد امسال تقریباً بیش از سایر صنایع آسیب دید و زیان میلیاردی را متحمل شد. دولت در حالی برای تأمین برق و گاز مورد نیاز صنایع فعال با مشکل مواجه است، برنامه تأسیس چند شرکت فولادی جدید را دنبال میکند.
بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، دراین باره اعلام کرد: بر اساس افق اعلامشده فولاد قرار بر این شده تا ۱۴۰۴ به میزان ۵۵ میلیون تن ظرفیت تولید ایجاد شود، ولی امسال هم صنایع فولاد با کمبود و بحران برق مواجه شدند.
به گفته وی، در چهار سال گذشته هم این محدودیت گاز و برق وجود داشت و نتیجه این بود که امروز با ظرفیت بالقوه ۴۰ میلیون تن، تنها ۳۰ میلیون تن تولید داریم. یعنی با وجود اینکه ظرفیت آماده بهرهبرداری ۴۰ میلیون تن است؛ اما به این عدد نرسیدهایم. این درحالی است زمانی که برای یک واحد تولیدی برنامه تولید تدوین میشود (با کسر زمان تعمیرات برای واحد تولیدی)، روند تولید باید انجام شود تا به صرفه اقتصادی برسد.».
ضرر 6 میلیاردی صنایع نادیده گرفته میشود
وزارت نیرو در بهار امسال و زمانی که هنوز به تابستان نرسیده پیشبینی کرد که امسال قطعی برق نخواهیم داشت، اما این پیشبینی غلط از آب درآمد و صنایع بازهم قربانی کمبود انرژی شدند، این درحالی است که حتی نمیتوان دل خوش بود که با پایان تابستان این مشکل رفع شود و حداقل چندماهی صنایع کشور در امان باشند. چراکه با شروع فصل زمستان مشکل کمبود گاز هم به مشکلات عدیده فعالیت صنایع تولیدی در ایران اضافه میشود.
قطعی برق صنایع را متحمل خسارت های فراوانی میکند و به عنوان نمونه طبق آمار موجود فقط در سال گذشته در بخش صنایع شش میلیارد دلار ضرر به کارخانجات وارد شد، در این رابطه دولت بیشترین سهم را در علت پدید آمدن مشکلات دارد؛ چرا که از دیدگاه مسئولان سهم بخش خانگی که حداکثر ۴۵ درصد است، به هیچ عنوان نباید قطع شود و برق صنایع که چیزی درحدود ۱۲۰ میلیارد کیلو وات ساعت است به راحتی قطع میشود.
مشکلات دست از سر فولاد برنمیدارند
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران به تجارتنیوز گفت: خسارت قطع برق به صنایع وحشتناک است؛ در تابستان و بهویژه در دو هفته گذشته محدودیت برق به اوج خود رسید و بهناچار فولادیها بسته به ظرفیت و نوع تولید کاهش تولید داشتند، حتی برخی از صنایع فولادی کاملا تولید را متوقف کردند و آنهایی که خط تولید متنوع داشتند هم ناچار به تعطیلی شدند.
بهرامی سبحانی تاکید کرد: اگر هوا سرد شود همین محدودیتها را در مورد گاز خواهیم داشت و به نظر میرسد مشکلات قرار نیست دست از سر صنایع بردارند.
وی با بیان اینکه نمیتوان به راحتی عدد و رقم خسارات وارده به صنایع را اندازهگیری کرد، تشریح کرد: شرکتهای بزرگ خسارات بیشتری دادند. به عنوان مثال فولاد مبارکه 700 هزار تن افت تولید داشت که این میزان تولید یک کارخانه معمولی در استانها است، یا فولاد خوزستان که 450 هزار تن کاهش تولید داشت.
او ادامه داد: اگر تنی 20 میلیون حساب شود 450 هزار تن کاهش تولید فولاد خوزستان و تنی 25 میلیون؛ 700 هزار تن افت تولید فولاد مبارکه را محاسبه میشود، البته تنها این دو شرکت نیستند و بقیه شرکتها هم آسیب زیادی دیدند.
سبحانی در پاسخ به اینکه راهکار برونرفت یا حل مشکلات مربوط به انرژی در صنایع را باید در چه عواملی جستوجو کرد گفت: دولت باید آستین بالا بزند، وزارت نیرو به عنوان مسئول تولید برق و وزارت نفت به عنوان مسئول تولید گاز این مشکلات را حل کنند. در مورد چگونگی حل مشکل هم باید راه حل پیدا کنند؛ درواقع اگر پول دارند سرمایه گذاری کنند و اگر ندارند فراخوان بدهند و بخش خصوصی را وارد عمل کنند یا سرمایهگذار خصوصی بیاورند و نیاز را بر طرف کنند.
برای اطلاعات بیشتر صفحه سوختوانرژی را در تجارتنیوز دنبال کنید.