موضوعات داغ: # پیش بینی بازارها # پیش بینی قیمت دلار # قیمت دلار # دانه های روغنی # تجارت ایران

ضرر تعطیلات غیرتقویمی به بورس/ سهامداران بی‌اعتماد شدند

سهام 10

هفتم و هفدهم مرداد نیز به دلیل گرمای بی‌سابقه هوا، کلیه ادارات و بانک‌ها تعطیل بودند و در بازار سهام نیز به تناسب این ماجرا معامله‌‌‌‌‌‌‌ای انجام نشد. بیستم و بیست و چهارم بهمن امسال نیز کاهش قابل‌‌‌‌‌‌‌توجه دما منجر به تعطیلی کلی در کشور به‌منظور تثبیت ذخایر انرژی شد و به دلیل تعطیلی بانک‌ها، بورس نیز تعطیل شد.

به گزارش تجارت نیوز، بورس تهران در سال‌جاری در ۶ روز بدون تعطیلی تقویمی، شاهد انجام‌نشدن معاملات بوده‌است. سی‌‌‌‌‌‌‌ویکم اردیبهشت و دوم خردادماه سال‌جاری، بازار سهام به دلیل شهادت رئیس‌جمهور و همراهان در سانحه سقوط بالگرد به حالت تعطیل در آمد.
هفتم و هفدهم مرداد نیز به دلیل گرمای بی‌سابقه هوا، کلیه ادارات و بانک‌ها تعطیل بودند و در بازار سهام نیز به تناسب این ماجرا معامله‌‌‌‌‌‌‌ای انجام نشد. بیستم و بیست و چهارم بهمن امسال نیز کاهش قابل‌‌‌‌‌‌‌توجه دما منجر به تعطیلی کلی در کشور به‌منظور تثبیت ذخایر انرژی شد و به دلیل تعطیلی بانک‌ها، بورس نیز تعطیل شد.

ریسک نقدشوندگی تعطیلات

تعطیلی‌‌‌‌‌‌‌های سریالی این‌چنینی در بورس که آخرین مورد آن در هفته قبل تکرار شد؛ منجر به ابراز نارضایتی‌‌‌‌‌‌‌هایی از سوی فعالان بازار سهام شده‌است. منتقدان معتقدند؛ تعطیلی‌‌‌‌‌‌‌های این‌چنینی منجر به خدشه‌‌‌‌‌‌‌دار‌شدن اعتماد عمومی به بازار سهام و در حکم تیر خلاصی بر پیکره نقدشوندگی بازار سهام است. واقعیت امر این است که بازار سهام در سنوات اخیر از بازار خلوتی که فقط فعالان قدیمی خاص خود را داشت؛ به بازاری با تعداد معامله‌گران و سرمایه‌گذاران زیاد تبدیل شده‌است. به همین خاطر تصمیمات مرتبط با این بازار طیف وسیعی از افراد و سرمایه‌‌‌‌‌‌‌ آنها را تحت‌‌‌‌‌‌‌الشعاع قرار می‌دهد و به‌نظر می‌رسد که هنگام تصمیم‌گیری برای تعطیلات این‌چنینی، باید همه جوانب ماجرا را درنظر گرفت. تعطیلی‌‌‌‌‌‌‌های سریالی به‌خاطر مسائل مختلف موجب می‌شود تا علاوه‌بر دارندگان سهام، دارندگان صندوق‌های طلا نیز با عدم‌نقدشوندگی دارایی خود مواجه شوند.

این صندوق‌ها از ابزارهای نوین سرمایه‌گذاری در بازار طلا و سکه از بستر بازار سرمایه هستند که در دو سال‌اخیر توجه سرمایه‌گذاران را به خود جلب کرده‌اند و بیش از ۱۳۰‌همت دارایی در دل این صندوق‌ها نهفته است. طبیعتا اگر این حجم از تقاضا راهی بازار فیزیکی طلا و سکه می‌شد، مشخص نبود که پرواز تاریخی قیمت در این بازارها تا چه ارتفاعی ادامه‌دار بود، بنابراین با توجه به آنچه گفته شد، باید تمام تلاش و‌همت سیاستگذار در این راستا تنظیم شود که مانع از خروج پول از دل معاملات بازار سرمایه شود. همان‌طور که عنوان شد تعطیلی‌‌‌‌‌‌‌های سریالی به دلایل غیرتقویمی موجب خواهدشد تا به دلیل ریسک نقدشوندگی بازار سهام و حتی صندوق‌های طلا با خروج پول همراه شوند و فرد ترجیح خواهد داد تا سرمایه خود را به بازارهای دیگر یا بازار فیزیکی طلا و سکه منتقل کند تا از چالش‌ها و معضلات این‌چنینی جلوگیری کند.

اقدام مقتضی سازمان بورس

در همین راستا و پس از اعتراض فعالان بازار سهام به این موضوع، مدیر روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان بورس از تشکیل جلسه و تصمیم‌گیری درخصوص فعالیت بورس‌ها در ایامی که از سوی دولت، استانداری‌‌‌‌‌‌‌ها یا سایر مراکز تعطیل اعلام می‌شود؛ خبر داد. به گفته امیر لعلی، با توجه به تجربه‌‌‌‌‌‌‌های هفته‌های اخیر درخصوص تعطیلی‌‌‌‌‌‌‌های پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌‌نشده به دلایلی مانند برودت یا آلودگی هوا، لزوم صرفه‌جویی در انرژی و نظایر آن و محدودیت‌های مختلفی که در اثر فعالیت یا عدم‌فعالیت بورس‌ها بروز می‌یابد که آثاری برای فعالان بازار سرمایه اعم از نهادهای مالی و سرمایه‌گذاران در پی دارد، امروز جلسه‌‌‌‌‌‌‌ای با حضور ارکان، بورس‌ها، سپرده‌‌‌‌‌‌‌گذاری مرکزی و کانون‌ها در سازمان بورس و اوراق‌بهادار تشکیل شد.

او افزود: در این جلسه که با حضور مدیران بورس‌ها، کانون‌‌‌‌‌‌‌ نهادهای سرمایه‌گذاری، کانون کارگزاران و سپرده‌‌‌‌‌‌‌گذاری مرکزی تشکیل شد، موضوعات مذکور و مزایا و معایب آن به‌ویژه از منظر محدودیت‌ها و اختلالاتی که در تسویه وجوه بین نهادها و کارگزاران و سپرده‌‌‌‌‌‌‌گذاری مرکزی به‌وجود می‌آید، موردبحث و تبادل‌نظر قرارگرفت. لعلی اضافه کرد: در نهایت با توجه به اینکه رویکرد کلی تمامی اعضا، تاکید بر عدم‌تعطیلی بازار سرمایه و تداوم فعالیت‌های ارکان در روزهای مذکور است و حفظ حداکثری قابلیت نقدشوندگی و پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌‌پذیری در بازار سرمایه اهمیت بالایی دارد، مقرر شد در صورت فعالیت شعب کشیک بانک‌ها، بورس‌ها فعال بوده و در عین‌حال رایزنی‌‌‌‌‌‌‌های لازم با بانک‌ها و بانک‌مرکزی و سایر مراجع ذی‌ربط به‌عمل آید تا محدودیت‌های موجود در فرآیند تسویه حتی‌‌‌‌‌‌‌المقدور حل‌‌‌‌‌‌‌و‌‌‌‌‌‌‌فصل شود.

منبع: دنیای اقتصاد

نظرات