موضوعات داغ: # افزایش حقوق کارمندان # حقوق کارمندان # حقوق کارمندان دولت # حقوق کارمندان دولتی # امانول مکرون # فرانسه # سریال # فضا

قفسه فروشگاه‌های لوازم خانگی در تسخیر کالاهای قاچاق

قاچاق لوازم خانگی خارجی که پس از ممنوعیت واردات از سال ۱۳۹۷ به شدت رشد کرده، بازار داخلی را با مشکلات جدی مواجه کرده است. تولیدکنندگان داخلی با وجود کیفیت بالا و توان رقابتی، با مشکلاتی چون ناترازی انرژی، تخصیص طولانی ارز و رقابت نابرابر با کالاهای قاچاق روبرو هستند.

به گزارش تجارت نیوز، گشتی در بازار لوازم خانگی به خوبی نشان می دهد که در قفسه‌ها لوازم خانگی انواع لوازم برقی با انواع نام‌های تجاری خارجی از کوچک و بزرگ وجود دارد. فروشندگانی که از کیفیت و قیمت لوازم خانگی خارجی با آب و تاب تعریف می کنند بدون اینکه نسبت به لوازم خانگی داخل علاقه ای داشته باشند.

کالای لوازم خانگی خارجی از زمان ممنوعیت واردات یعنی از سال ۱۳۹۷ به صورت قاچاق وارد می شود و به صورت رسمی از مبادی های قانونی وارد نمی شود، از همان سال واردات لوازم خانگی خارجی در راستای حمایت از تولیدات داخلی ممنوع شد اما امروز همین ممنوعیت زمینه قاچاق را هموار کرده است.

اما بسیاری از تولیدکنندگان لوازم خانگی معتقد هستند که به جای ممنوعیت واردات و فراهم سازی راه قاچاق، کاش امکان رقابت لوازم داخلی و خارجی به صورت یکسان فراهم می شود. این در حالیست که لوازم خانگی خارجی از آنجایی که قاچاق وارد کشور می شود و تعرفه گمرکی، بیمه ای، مالیاتی و هزینه های جاری تولید را پرداخت نمی کند بسیار ارزان تر از همان کالای لوازم داخلی است این امر منجر به افزایش سود فروشنده در مقابل با کالاهای داخلی می شود.

عرضه لوازم خانگی قاچاق نه تنها از طریق مرزهای کشور صورت می گیرد بلکه در فضای مجازی از طریق شبکه ها و فضاهای مجازی با نام های تجاری خارجی مختلف به فروش می رود.

تولیدات لوازم داخلی ایرانی طبق گفته بسیاری از کارشناسان و مسئولان کشور قابل رقابت در عرصه جهانی است و دارای کیفیت قابل قبولی است اما تولیدات در غبار غفلت خاک می خورند.

از یک سو بی توجهی به تولیدات داخلی از سوی دیگر ناترازی انرژی و مشکلات تخصیص ارز منجر به رکود در بازار لوازم خانگی داخلی شده است و تولیدکنندگان با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.

تولیدکنندگان لوازم خانگی با ابراز گلایه از مشکلات تولید می گوید که شامل ناترازی انرژی با قطعی مکرر گاز و برق، تعدد سامانه ها در ثبت سفارش مواد اولیه، طولانی بودن فرایند تخصیص و تامین ارز، افزایش هزینه های جاری و موضوع قاچاق است.

۴۰ درصد بازار لوازم خانگی در اشغال اقلام قاچاق

بر اساس گزارش ارائه شده از سوی انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران، در بازار هفت میلیارد دلاری لوازم خانگی داخلی حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد بازار یعنی حدود ۲ میلیارد دلار کالا در اختیار قاچاق است. لوازم خانگی که مشخص نیست از کدام مبادی قانونی، به کشور وارد می شود.

امید فاضلی‌نیا دبیرکل انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران با اشاره به وضعیت قاچاق در حوزه لوازم خانگی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا می گوید: چرا تولیدکنندگان داخلی باید هزینه های مالیات، ارزش افزوده، هزینه های دستمزد کارگران ، بیمه و سایر هزینه ها را پرداخت کنند اما لوازم خانگی قاچاق بدون پرداخت هزینه گمرکی وارد کشور شود و ارزان تر از کالای ایرانی در بازار عرضه شود.

وی اضافه می کند: تولیدکنندگان داخلی در فضای رقابتی نابرابر مشمول پرداخت هزینه هایی به دولت در قبال تولید می شوند اما لوازم خانگی خارجی به راحتی و بدون هیچ محدودیتی در بازار عرضه شده و در قفسه های فروشگاه به فروش می رود.

فاضلی نیا تاکید می‌کند: موضوع قاچاق لوازم خانگی باید نسبت به گذشته در راستای حمایت از تولید جدی گرفته شود و نهادهای مربوطه و متولی با قاچاقچیان در این عرصه برخورد کنند.

مشکلاتی از جنس ناترازی انرژی تا تخصیص ارز طولانی مدت

وی با اشاره به مشکلات تولیدکنندگان لوازم خانگی می گوید: سال گذشته سخت ترین سال برای تولیدکنندگان لوازم خانگی بود به گونه ای هفته ای چند روز شاهد قطعی گاز و برق بودیم که این امر منجر به اختلال در تولید و حتی نیمه تعطیل شدن کارگاه های کوچک لوازم خانگی شد.

دبیرکل انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران عنوان کرد: با وجود نیمه تعطیل شدن کارگاه های تولیدی به خاطر ناترازی انرژی، اما تولیدکنندگان به موقع باید نسبت به پرداخت مالیات، حق بیمه کارگران و دستمزد اقدام می کردند تا با جریمه روبرو نمی شدند.

حدود ۶ ماه زمان می برد تا مواد اولیه به دست تولید کننده برسد

وی یکی دیگر از مشکلاتی این صنعت را اختصاص طولانی مدت تخصیص ارز عنوان کرده و می گوید: از زمان ثبت سفارش تا تخصیص ارز به صورت میانگین ۸۰ تا ۹۰ روز طول می کشید همچنین از زمان تامین ارز تا مواد اولیه نیز چهار ماه زمان می برد یعنی چیزی حدود ۶ ماه زمان می برد تا مواد اولیه به دست تولید کننده برسد.

فاضلی نیا ابراز می کند: تولیدکنندگان از زمان تخصیص ارز تا تحویل مواد اولیه، شاهد نوسان قیمت ارز بودند به گونه ای که سایر مواد لوازم خانگی گران می شد.

به گفته وی، ماشین آلات فرسوده، نبود تجهیزات پیشرفته به خاطر شرایط تحریمی، سختگیری بانک ها در پرداخت تسهیلات از دیگر مشکلات تولید کنندگان لوازم خانگی است.

رشد تولید ۱۰ درصدی لوازم خانگی در بازار رکود

دبیرکل انجمن تولیدکنندگان لوازم خانگی ایران از رشد ۱۰ درصدی تولید لوازم خانگی در سال گذشته خبر داده و می گوید: با وجود مشکلات، تولیدکنندگان پای کار ایستانده اند و اقدام به تولید کرده اند.

وی می گوید: در چند سال اخیر شاهد رشد کمی و کیفی در حوزه لوازم خانگی هستیم به گونه ای که لوازم خانگی داخلی با طراحی های متنوع در بازار از سایز کوچک تا بزرگ عرصه می شود.

فاضلی نیا به وضعیت صادرات نیز اشاره کرده و می گوید: به طور میانگین سالانه ۳۵۰ تا ۴۰۰ میلیون دلار صادرات صورت می گیرد.

به گفته وی، صنعت لوازم خانگی با ۶۰۰ واحد تولیدی فعال، برای یک میلیون نفر در کشور اشتغال‌زایی کرده است.

لوازم خانگی داخلی در حالی در رکود به سر می برد که در داخل کشور قوانینی از جمله قانون پیله وری و مرزنشینی و حتی ترانزیت و کولبری، نبود نظارت ها بر فضای مجازی، کمرنگ شدن طرح های مبارزه با کالای قاچاق و حراج کالاهای قاچاق توسط سازمان اموال تملیکی زمینه قاچاق را برای ورد لوازم خانگی خارجی فراهم کرده است.

منبع: ایرنا

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی