کد مطلب: ۴۸۵۹۹۵

مدیرکل صنایع حمل و نقل وزارت صمت مطرح کرد:

آخرین خبرها از همکاری خودرویی ایران و روسیه / قیمت‌گذار خودرو مشخص شد

آخرین خبرها از همکاری خودرویی ایران و روسیه / قیمت‌گذار خودرو مشخص شد

مدیرکل صنایع حمل و نقل وزارت صمت با بیان اینکه همکاری ایران و روسیه برای مونتاژ خودرو در دست پیگیری است، گفت: درخواست شد که طبق ضوابط تعیین قیمت سازمان حمایت، هیات مدیره‌ی شرکت‌ها قیمت پایه را تعیین کند ولی سازمان حمایت نظارت کند که این ضوابط رعایت شود، طوری باشد که حداقل خودروساز ضرر نکند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، سهیل معمارباشی، مدیرکل صنایع حمل و نقل وزارت صمت، در مورد همکاری ایران و روسیه برای مونتارژ خودرو در ایران اظهار کرد: مذاکرات طولانی انجام شده و هنوز در دست پیگیری است. نه قراردادی برای این همکاری بسته و نه همکاری لغو شده، در دست پیگیری است و گزارشی مبنی بر توقف آن به ما داده نشده است.

وی افزود: احتمال شروع پروژه وجود دارد و منوط به این است که طرفین به توافق برسد.

معمارباشی درباره آخرین وضعیت واحدهای احداث شده خودروسازی‌ها در جمهوری آذربایجان و سنگال گفت: بر اساس تکالیفی که بر عهده‌ خودروسازان گذاشته شد، واحدهایی در خارج از کشور ایجاد و سرمایه‌گذاری کردند که البته در مورد توجیه فنی و اقتصادی به درستی کارشناسی نشده است.

وی افزود: واحد آذربایجان به خوبی کار می‌کند و همکاری خوبی شکل گرفته است. اما در مورد سنگال به موانعی از جمله مشکلات حقوقی با طرف سنگالی برخورده که شرکت ایرانی در حال پیگیری است. بطوریکه در زمان افتتاح واحد متوجه شدند برق منطقه پاسخگوی آن نبود و حتی برق کل شهر از مدار خارج شده است، الان این واحد فعال نیست.

مدیرکل صنایع حمل و نقل وزارت صمت افزود: بنابراین واحد سنگال مشکلات اساسی دارد که باید پیگیری شود، پروسه طولانی شده اما به گونه‌ای باشد که خواسته‌های اقتصادی شرکت ایرانی نیز تامین شود.

معمارباشی در پاسخ به سوالی درباره آزادسازی قیمت خودرو و ارائه آن در بورس کالا اظهار کرد: از زمانی که مجلس طرحی تحت عنوان «تحول در صنعت خودرو و بازار» تدوین کرد و با حضور نهادهای مختلف بررسی شد، مکانیسمی مورد نظر این بود که خودروسازها خارج از بورس کالا نتوانند خودرو عرضه کنند. قرار بود شورای رقابت یک قیمت پایه تعیین کند بعد در بورس و تحت رقابت، کشف قیمتی شود و به فروش برود. مبلغی که به خودروسازها می‌رسد همان قیمت پایه است و قرار بود ما به التفاوت نیز به یک صندوق واریز شود که اهدافی برای آن مشخص کرده بودند. برای مثال بخشی از آن به توسعه‌ ناوگان حمل و نقل عمومی یا وام به خودروسازها برای توسعه محصول اختصاص داده شده بود.

وی ادامه داد: این طرح در پنج جلسه بررسی شد و موارد اصلاحی از سوی نهادهای مختلف مطرح و قرار شد پس از اصلاحات لازم، برای گرفتن نظر نهایی ارسال شود. هفته گذشته جلسه بررسی طرح در کمیسیون صنایع برگزار شد، چون رای نیاورد به کارگروه بازگشت تا موارد مطروح اعمال شود.

معمار‌باشی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد در این طرح هم شورای رقابت قیمت دهد، الان هم‌که شورای رقابت قیمت می‌دهد که با این قیمت ایران خودرو 40-50 میلیون تومان و سایپا 40 میلیون تومان روی هر خودرو ضرر می‌کنند. بنابراین مشکلی از خودروساز حل نخواهد کرد. مصرف کننده هم در این وضعیت با قیمت بالاتری خودرو را می‌خرد و به نفع او هم نیست. لذا ما طرحی را مطرح کرده‌ایم که نه به نفع مصرف‌کننده و نه به نفع تولیدکننده است. فقط ما به التفاوت قیمت به جای جیب دلال به یک صندوق می‌رود که برایش برنامه ریخته می‌شود. راهگشای مسائل و مشکلات صنعت خودرو نخواهد بود.

وی افزود: بنابراین درخواست شد که طبق ضوابط تعیین قیمت سازمان حمایت، هیات مدیره‌ی شرکت‌ها قیمت پایه را تعیین کند ولی سازمان حمایت نظارت کند که این ضوابط رعایت شود، طوری باشد که حداقل خودروساز ضرر نکند.

منبع: ایلنا

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • نوید

    لعنت برمافیای خودرو.مافیای ارز و…چه دستی پشت پرده خون شهیدان راپایمال میکنند نفرین برشما قیامتی هم هست

    • هی

      چ دستی!!!!!؟؟؟ دادا دست دولته فقط ن مافیا و دستور از مسقیم بالا….

  • شادگانی ام

    تا زمانی که مجلس کارآمد،رئیس جمهور دلسوز،عدم تعرفه های سنگین گمرکی و واردات خودرو درکشور نباشه؛نه خودروی داخلی ارزان میشه ونه کیفیتش میره بالا!!!
    مردم از بی ثباتی اقتصادی مجبورن به هردری بزنن واسه حفظ ارزش پول واین باعث شده که خودرو از کالای مصرفی به کالای سرمایه ای تبدیل بشه.
    خداخودش به همه رحم کنه .
    عاشق ایرانم من دلکی دارمو انسانم من

    • مهران محمودی

      عالی✌

  • حسن

    پس ای وزیر صمت به تو هم فاتحه دوباره طرف خودروساز را گرفتی با این اوصافی که مطرح کردی باز پراید همان ۱۵۰ میلیون باقی می ماند دستت درد نکند شاید ۵میلیون ارزانش کنی. بابا این دولت درست شدنی نیست به خدا تغیر وزیر نیز یه سیاسته که تاپایان وقتشون دهن ما بسته بمونه. دوباره سوارشدن برخودرو صفر نیز دوباره از ما بهتران سوار خواهند شد.

  • ناشناس

    اگه قرار بود مونتاژ کار باشیم چرا قبلا که اینهمه ماشین خارجی که میشد وارد کرد و مونتاژ کرد را انجام نمیدادین؟ تولید قطعات داخلی جز ضرر و کم کیفیت چیزی عایدمون نکرد.البته زمانی که شکمتون سیر میشه میگین که ما خودومن میسازیم و بعد میمونین توش همه هم رفتن.اگه داخلی خوبه رقابت کنید با کره اگه نه ول کنید.قبلا مگان ماسیما زانتیا مونتاژ میکردیم که عالی بود.

  • ناشناس

    تو رو به خدا فکری به حال مردم کنید ما تا صد سال دیگه کار کنیم نمیتونیم حتی یک پراید بخریم

  • ناشناس

    گور خودتون را میکنید وقتی خودر سازی ورشکسته شد بقیه سازمانها وارگانهای دولتی هم عللن ورشکسته هستند وفاتحه همه خوندس خوبه پراید را 500 بدیند 150 کمه لعنتیها

  • ناشناس

    ی وقت ی کاری نکنین مردم نفع ببرن،گناهه،،،انسان نیستین،ب نفع کسی نیست،،ب نفع دزدای اون صندوق میشه ک تو میگی

  • فرخی

    باید بررسی بشه ببینیم که آیا سودی برای افرادی که در این پروژه همکاری دارند دار ‏ یا سود نداره باید اون مسئولی که این پروژه رو بررسی میکنه براش سود داشته باشه ما مردم باید بفهمیم دیگه مسئولی که اینکار را انجام می دهد این این کار رو انجام میده قرارداد میبنده باید ۵۰ درصد سود داشته باشه براش یا نه مردم کیلویی چند

  • مهران محمودی

    تا زمانی که برای ثبت نام خودرو شرط واریز کامل وجه در حساب واسط قبل از ثبت نام برقرار نشود 90 درصد ثبت نام کنندگان به امید برنده شدن و فروش امتیاز خودرو به دیگران و به دست آوردن یک سود خوب و بدون زحمت ثبت نام کرده و حق مصرف کننده واقعی نادیده گرفته میشود

  • ناشناس

    ضرر میکنن تعطیل کنن ماشین وارد بشه اجباری نیست عجب گرفتاری شدن مردم از دست این ۲ خودرو ساز