خبر مهم:

کد مطلب: ۷۷۸۰۵۴

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

دیکته چین به ایران و عربستان/ جایگاه ایران در بازار نفت احیا می‌شود؟

دیکته چین به ایران و عربستان/ جایگاه ایران در بازار نفت احیا می‌شود؟

از سرگیری روابط دیپلماتیک ایران و عربستان از 19 اسفند ۱۴۰۱ به یکی از اخبار مهم کشور تبدیل شده است. پس از این اتفاق چشم‌انداز‌های مختلفی برای آینده اقتصاد ایران تصور شد. آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران در همین زمینه به تجارت‌نیوز گفت: از سرگیری مذاکرات دو کشور با دیکته چین و چراغ سبز آمریکا به عربستان رقم خورده است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، ایران و عربستان پس از پنج دور مذاکرات متعدد روز جمعه ۱۹ اسفندماه ۱۴۰۱ با میانجی‌گری چین توافق کردند که روابط دیپلماتیک خود را از سر بگیرند. بر این اساس قرار شد تهران و ریاض حداکثر تا دو ماه آینده، روابط خود را از سرگرفته و سفارتخانه‌ها و نمایندگی‌ها را بازگشایی کنند.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، به «نورنیوز» در این باره گفت: رفع سوءتفاهم‌ها و نگاه رو به آینده در روابط ایران و عربستان قطعاً توسعه ثبات و امنیت منطقه‌ای را برای مدیریت چالش‌ها به دنبال دارد. حال باید دید شکل‌گیری رابطه دو کشور چه چشم‌اندازی را برای آینده اقتصادی و بازار انر ژی ایران رقم می‌زند؟

چین ایران را وارد بازی توسعه خود کرد

آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران، درباره از سرگیری روابط ایران و عربستان به تجارت‌نیوز گفت: یک تحول جدید منطقه‌ای در حال رخ دادن است. شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین، مجددا ریاست این کشور را بر عهده گرفته است. او با دیکته کردن از سرگیری دیپلماسی میان ایران و عربستان کار خود را آغاز کرد.

نجفی ادامه داد: چین کشور عادی نیست و باید روزانه ۱.۵ میلیارد انسان را سیر نگه دارد. بنابراین دولتمردانش برای رفاه و ثروتمندی کشورشان از طریق ایجاد آرامش در منطقه تلاش می‌کنند. برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر که به دنبال تنش برای کسب درآمد کاسبی هستند.

او ادامه داد: این کشور برای حفظ قدرت اقتصادی و استراتژیک خود نسبت به احیای رابطه ایران و عربستان اقدام کرد. پروژه‌های عظیمی در پکن وجود دارد که کارکرد آن وابسته به استفاده از نفت فراوان است. بنابراین از سرگیری رابطه این دو کشور همسایه (ایران و عربستان) در نهایت به تامین بازار نفت و امنیت اقتصادی پکن کمک می‌کند.

این فعال اقتصادی افزود: شی جین پینگ با کاهش تنش میان ایران و عربستان، تهران را وارد برنامه توسعه سه الی چهار ساله خود کرد. پکن در پی یافتن راهی برای خرید نفت با قیمت‌های ثابت است. جلوگیری از بروز هرگونه نوسان به نفع بازار اقتصادی چین تمام می‌شود.

او عنوان کرد: به نظر می‌رسد دولتمردان کمونیست‌ با حرکت میانجی‌گری خود مانع از شکل‌گیری نوسانات قیمت نفت برای چهار سال آینده شود. شاید این نخستین باری باشد که تعامل ایران با عرصه بین‌الملل در کمال آرامش رقم خورده است. ایران در هیچ شرایطی از تنش‌ها توفیقی به دست نیاورد. بنابراین باید از فرصت تعامل به وجود آمده استفاده کند.

نجفی گفت: اگر امروزه موضوعات پرفشاری گریبان‌ کشور را گرفته است از مکانیسم‌های هیجانی و اشتباه نشات می‌گیرد. ثبات کشور تحت تاثیر همین هیجانات آشفته شد.

توافق با عربستان جایگزین برجام می‌شود؟

او در پاسخ به این سوال که توافق فعلی می‌تواند خلأ برجام را پر کند؟ توضیح داد: قطعا عربستان با چراغ سبز آمریکا بر سر مذاکره با ایران نشسته است. بنابراین ادامه این روند می‌تواند برای احیای برجام یا هر توافق دیگری امیدوارکننده باشد. در همین زمینه چشم‌انداز مثبتی برای آینده بازار ارز نیز پیش‌بینی می‌شود.

نجفی درباره نقش روسیه در این میان اظهارکرد: روسیه صرفاً با کاهش شدید قیمت نفت می‌تواند چند صباحی بازار نفت آسیا را دست بگیرد، اما این روند در بلند مدت جوابگو نیست. ضمن آنکه جنگ اوکراین فرسایشی شده است و خرج زیادی را به روسیه تحمیل کرده است. اما واکنش روسیه نسبت به این موضوع همچنان مشخص نیست.

گویا پکن با آرامش در مسیر توسعه حکمرانی خود در حال حرکت است. یکی از نقاط عطف این ماجرا به توافق فعلی بازمی‌گردد. حال باید صبر کرد و دید این روند چگونه قرار اس به نفع ایران تمام شود؟

برای مطالعه بیشتر در این زمینه خبر جزئیات قرارداد قطر با چین در «گنبد شمالی» را بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.