به گزارش تجارتنیوز، به باور یک کارشناس بازار سرمایه مشکل اصلی بورس سیاستهای پولی و مالی کشور است که در بخشهای مختلف تصویب و اجرا میشود.
فردین آقابزرگی با اشاره به مسئله نرخ بهره بین بانکی به تجارتنیوز گفت: اخیرا در شبکه های اجتماعی نکاتی درباره افزایش نرخ بهره بین بانکی مطرح کردم. این مطالب درباره احتمال افزایش نرخ بهره بین بانکی بود که احتمالا افزایش سود سپرده را نیز در پی دارد.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: با نگاهی به میزان بازدهی شاخص هموزن در اردیبهشت ۱۴۰۱ و مقایسه آن با دوره اخیر میتوان متوجه افت بازار شد. از سوی دیگر رشد شاخص کل بورس نیز از همین الگو پیروی میکند. میزان بازدهی شاخص در مقایسه با هفته های ابتدایی سال جاری حدوده نصف شده است.
مشکل اصلی بورس کجاست؟
آقابزرگی در ادامه بیان کرد: عوامل اصلی پیرامون وضعیت بازار وجود دارد که نقش حیاتی را ایفا میکنند. برای مثال در آذر ماه سال ۱۴۰۰ وزن اوراق بدهی در بازار سرمایه ما بالغ بر حدودا ۴۰ درصد بود. این موضوع سایه سنگینی در کمبود نقدینگی ما دارد. این وضعیت در سال جاری هم ادامه دارد. یعنی ماه به ماه با انجام معاملاتی که در فرابورس به صورت رایتآف شده، ۱۲۰ هزار میلیارد تومان ماهیانه معامله میشود.
وی توضیح داد: وضعیت به گونهای رقم خورده که عرضه اوراق بدهی، رشد نرخ بهره افزایش یافت. در نهایت عرضههای اولیه نیز در خرداد امسال شدت گرفت. یعنی پیاپی عرضه اولیههایی که شکل و شمایل آن با سنوات گذشته بسیار متفاوت و دگرگون شده به صورت مداوم انجام شد. در چنین شرایطی جذابیت بازار سرمایه تا حدود زیادی کاهش پیدا میکند. به دلیل اینکه زمین بازی، تبدیل به زمین بازی اوراق بدهی و تسلط دولت برای جذب نقدینگی و تامین نقدینگی از بازار میشود.
نه برجام، نه جنگ اوکراین!
این کارشناس اظهار کرد: در واقع ایراد اصلی بازار نه کامودیتی است و نه جنگ روسیه و اکراین! حتی برجام هم مشکل اصلی بورس نیست. نوسانات نرخ ارز و یا کانال ۳۲ هزار تومان دلار هم مشکلی برای بازار ایجاد نمیکنند.
آقابزرگی در پایان خاطرنشان کرد: عمده مشکل بازار به سیاستهای پولی و مالی داخلی کشور بازمیگردد. این سیاستگذاری با محوریت اوراق بدهی و نرخ بهره بین بانکی و سود سپرده و عرضههای اولیهای که تخصیص نامناسبی نسبت به گذشته دارد، مشکل اصلی بازار هستند. مجموعه این نواقص باعث شده تا حال و روز بازار از خرداد ۱۴۰۱ تاکنون دگرگون شود. مگر از ابتدای فروردین تا امروز که ماه تمام نشده چه سیاستهایی اعمال کردیم که ناگهان بورس با کاهش تقاضا مواجه شود؟
بورس پاییز خیلی پرسودی رو پشت سر خواهد گذاشت البته اگه دست اندرکاران دخالت نکنن
درسته. سال های قبل که اوراق فروشی در حد متعارف بود بازار بورس متعادل بود و هیچ وقت روند ریزشی نداشت یا تعداد روزهای قرمز این قدر زیاد و متوالی نبودند.
برای امتحان ساختگی بودن شاخص کل کافیه به بازدهی یک ساله سهام ها نگاه کنید چرا باید بیش از یک سوم سهم ها بازدهی یک سالشون بیشتر از ۴۰درصد منفی باشه مگه شاخص از پارسال رشد نکرده اگر رشد کرده پس چطور بیشتر سهم ها بازدهی منفی دارند.؟
این هم در نظر بگیرید که مردم نون خوردن ندارند و نقدینگیشون را از بورس در میارن و دیگه آخراشه. دولت هم بشینه دیگه بزنه توی سر خودش.
کاملا درسته. یک حرف حساب. دولت و بانک مرکزی بانیان اصلی سقوط بورس هستند که بخاطر فروش اوراق و کسر بودجه دارند تا حد امکان بورس را منفی می کنند و نزولی .
افرین اولین کسی که حرف درست را گفت
درود
جناب آقا بزرگی از دید اقتصادی صحیح می فرمایند که مشکل سیاست های پولی داخلی است. نباید همه مسائل را از جنبه بیرونی صرف نگاه کرد هرچند که تآثیر گذاری زیادی دارند.
مشکل نه صرفا دید اقتصادی و سیاسی به بورس است. از دید احتماعی و تلفیقی هم باید دید. اعتماد اجتماعی به دولت و متاسفانه کلیت نظام کاهش یافته است. از اینرو مشارکت خصوصا مشارکت اقتصادی و قبلا مشارکت اجتماعی سیاسی هم کاهش یافته است. رویکرد ترکیبی بهترین نگاه به بورس است. برگشت اعتماد و مشارکت اجتماعی اقتصادی و سیاسی در این وضعیت باید و حتما باید اصل اول در نظام تلقی گردد.
مشکل بورس نه برجام و اوکراین نه هیچ کوفت زهر مار مشکل فقط دستوری بودنش هست تمام.
مشکل اساسی بورس دستور پذیر بودن بورس از دولت است و دخالت دولت در 90% بازار سرمایه است
مشکل اصلی دولت جیب مردم رو تو بورس خالی میکنه بابا دولت محترم مردم خانه زندگیشون فروختن گذاشت بورس چراسهم شاروم هروز منفی میخوره ۵درصد وقتی مثبت جون میکنه مثبت شه دپلت محترم در از سر پول مردم بردارید این بور س رو راه اندازی کردید جیب مردم رو خالی کنی من صد میلیون ماشینم فروختم دادم شاروم الان پیاده ام مونده ۱۰میلیون چرا جیب مردم خالی میکنید حقوقی ها مثل ما ادم هستن از کجا میدون همه سهامارو میگیرن دست داشتن دولت تو این سهم