به گزارش تجارتنیوز، بهار امسال با افزایش یک درصدی، سود سپرده سالانه به 16 درصد رسید. این درحالی است که براساس آمار بانک مرکزی تورم سالانه سال گذشته 41 درصد و بر اساس آمار مرکز آمار ایران 34.8 درصد اعلام شده است. درواقع نرخ سپرده بانکی برای آنکه جذاب باشد، باید بیش از تورم باشد. اما دقیقا نصف تورم است.
اما سرمایهگذاری همین رقم در دیگر بازارها سود بیشتری عاید مردم کرده است. به همین دلیل کارشناسان توصیه میکنند نرخ سود بانکی حداقل تا اندازه تورم افزایش پیدا کند.
از ابتدای امسال رشد چشمگیر بازارهایی مثل بورس، مسکن، طلا و دلار هم مزید بر علت شد تا توصیهها برای افزایش نرخ سود سپرده اوج بگیرید. کارشناسان معتقد بودند که افزایش یک درصدی سود سپرده هیچ تاثیری در میل افراد به سپرهگذاری ایجاد نمیکند و جذابیت سایر بازارها موجب میشود در جذب نقدینگی به سرعت از بانک پیشی بگیرند.
از طرفی اخیرا بانک مرکزی نرخ سود در بازار بین بانکی را افزایش داد تا نرخ تورم را به سمت نرخ تورم مد نظرش (22درصد) هدایت کند. با توجه به اینکه اغلب افزایش سود بین بانکی با افزایش سود سپرده همراه خواهد شد، مدتی است انتظارها برای افزایش نرخ سود سپرده شدت گرفته است.
آیا واقعا زمان افزایش نرخ سود سپرده نرسیده است؟ برای رسیدن به پاسخ بهتر برای این سوال لازم است از زوایای دیگر هم به سود سپرده ماهانه نگاه کرد.
بانک از پراید هم عقب ماند
بازدهی سرمایهگذاری بانک در یک سال 16 درصد و در یک ماه 1.3 درصد است. به این معنی که اگر شما 100 میلیون تومان را در بانک سپردهگذاری کنید ماهانه یک میلیون و 359 هزار تومان سود دریافت خواهید کرد.
حالا باید دید اگر این پول را به جای بانک در جای دیگری مثل دلار، طلا، سکه یا خودرو سرمایهگذاری میکردید در یک ماه ( فرضا مردادماه) چقدر سود میکردید؟
یکم مردادماه هر سکه بهار آزادی نه میلیون و 600 هزار تومان قیمت داشت. شما با 100 میلیون تومان میتوانستید حداقل 10 عدد سکه تمام بهار آزادی خریداری کنید. پایان مرداد ماه قیمت هر سکه تمام بهار آزادی به 10 میلیون و 500 هزار تومان رسید. به این معنی که شما میتوانستید با خرید 10 سکه در ابتدای مرداد ماه و فروش آن در انتهای همین ماه 9 میلیون تومان سود کنید. یعنی با همین میزان سرمایهگذاری، در بازار سکه میتوانستید حدود 7 برابر سپردهگذاری در بانک بهره ببرید.
همچنین اگر 100 میلیون سرمایه خود را به جای بانک در بازار طلا سرمایهگذاری میکردید میتوانستید حدود 103 گرم طلا بخرید. چرا که قیمت هر گرم طلای 18 عیار ابتدای مرداد ماه 970 هزار تومان بود. آخر مرداد ماه قیمت هر گرم طلا به یک میلیون و 90 تومان رسید. یعنی اگر 100 میلیونتان را طلا خریده بودید در عرض یک ماه هشت میلیون و 240 هزار تومان سود میکردید، یعنی حدود شش برابر سود سپردهگذاری در بانک.
اما اگر ارز میخریدید چطور؟ یکم مرداد ماه هر دلار در بازار آزاد 22 هزار تومان معامله میشد، این نرخ آخر مرداد به 23 هزار و 150 تومان رسید. شما میتوانستید با 100 میلیون تومان چهارهزار و 500 دلار بخرید و یک ماهه پنج میلیون و 175 هزار تومان سود کنید.
حتی اگر به جای صرف تمام 100 میلیون پسانداز خود با 91 میلیون آن یک پراید X111 میخرید میتوانستید پایان ماه آن را با قیمت 94 میلیون تومان فروخته و سه میلیون سود کنید.
17 ماه انتظار برای خرید یک مترخانه
حالا فرض کنید فردی که نمیخواهد ریسکی را در سرمایه گذاری متحمل شود، تصمیم گرفته به سود ماهانه 1.3 درصدی بانکی بسنده کند. همانطور که گفته شد بانک ماهانه یک میلیون و 359هزار تومان سود به 100میلیون تومان میدهد. حالا باید دید در حال حاضر( شهریور ماه) با این سود ماهانه چه میتوان کرد؟
یکشنبه ۲۳ شهریور قیمت طلا گرمی 18 عیار در بازار آزاد به یک میلیون و 197هزار و 700 تومان رسید. یعنی با سود یک ماه میتوان حدودا یک گرم طلا خرید. قیمت دلار نیز اکنون در بازار آزاد به 26 هزار و 500 تومان رسیده است بنابراین با سود بانکی 100 میلیون تومان تنها 51 دلار میتوان خرید.
بنابر آمار وزارت راه و شهرسازی متوسط هر متر مسکن در تهران به 23 میلیون تومان رسیده است بنابراین حدودا 17 ماه طول میکشد که بتوان با سود بانکی 100 میلیون تومان، یک مترخانه در پایتخت خرید. همچنین با قیمت فعلی پراید ( 105میلیون تومان) 77 ماه یعنی بیش از شش سال طول خواهد کشید که بتوانید با سود بانکی صاحب یک خودروی پراید شوید.
برای درک بهتر نرخ سود فعلی باید توجه داشت رقم سود بانکی ماهانه برای مبلغ 100میلیون تومان در حالی یک میلیون و 359 هزار تومان است که براساس گزارش مرکز آمار و داده های مرکز پژوهشهای مجلس هر خانوار برای تامین اقلام بهداشتی و سبد کالاهای خوراکی مورد نیازشان باید حداقل ماهانه 3.6 میلیون تومان هزینه کنند.
در واقع اگر یک خانوار سرمایه 100 میلیونی خود را به شبکه بانکی بسپارند حتی به اندازه نیمی از هزینه تامین اقلام خوراکی و بهداشتی خود نیز نمیتوانند سود بانکی دریافت کنند.
با توجه به تورم و بازار آشفته مالی اعم از بورس و ارز و طلا و خودرو و افزایش روزانه مواد غذائی و لوازو و پوشاک من که کل سرمایه ام را سپرده گذاری کرده و توقع داشتم با سود حاصل از آن کمک معیشطی برای خودم ساخته باشم اکنون می بینم که ارزش سرمایه ام هر روز به صفر نزدیک تر و ارزش سایر دارائی های بازار سرمایه و مواد مصرفی روزانه سر به فلک کشیده و چاره ای جز نجات باقیمانده پولم ندارم و باید آن را از بانک بیرون کشیده با سرمایه گذاری پر ریسک خودم را به خطر بندازم تا بتوانم از پس هزینه های روزمره بر بیام چون یک سال پولم در بانک سودی عایدم نشده در صورتی که اگر شن و ماسه و کود گاوی خریده بودم الان پولم دو تا سه برابر بود
سود در جایی است که دولت در آنجا بدنبال کسب منفعت است و کسی در این جامعه سود می برد که بتواند حرکت دولت را زودتر تشخیص دهد. دولت به عنوان بزرگترین بنگاه سرمایه هرکجا دلار اضافه داشت و قصد فروش آنرا داشت دلار را بالا نگه می دارد تا آنرا در بالاترین قیمت بفروشد تا بانک ها و شرکت های ورشکسته اش را بازیابی کند و هر وقت انبار طلایش زیاد شد طلا را بالا نگه می دارد و همچنین بورس و … باید دعا کنیم دولت دچار کسری بودجه نشود که دیگر هیچ کس جلودار آن نیست
در ایران تعریف غلطی در مورد سود و غنیمت وجود دارد. تعریف درست سود و غنیمت این است که ضمن حفظ ارزش سرمایه مبلغی مازاد بر آن نصیب سرمایه گذار شود و بالا رفتن سکه و دلار و مسکن موجب کسب سود و منفعت و غنیمت نیست چون همان کالا را بخواهید بخرید باید با قیمت بالاتر بخرید در واقع ما با چیزی با عنوان شبه سود و شبه ضرر سر و کار داریم که هیچ دخلی به سود و زیان ندارد و سود و زیان را باید با توجه به نرخ تورم بدست آورد.
تمام مشکلات کشور ما از تولید پول سود بدون تولید و خدمات است که منجر به تورم می شود.
لطفا از افزایش سود بانکی حمایت نفرمایید حتی اگر نیم درصد باشد
چجوری حساب کردید تو یه سال گذشته سکه 37 درصد سود داده؟
سکه آبان ماه شد 4 و نیم میلیون ..
الان 13 میلیون ..
مگه نمیشه 225% ؟؟؟!!!
از اول امسال هم حساب کنی، میشه 100%
عالی
آیا این بی عدالتی نیست همتی که تو ریس کرد مگر در کشور نیستی که ببینی پول ملی را به چه روز انداختی اگر کسی سوداگری دلالی مافیای بازی بلد پول را سپرده این انصاف است که پانزده درصد سود است در کشور اگر تو بانک مرکزی مستقل بود وضع سرمایه مردم این نبود خلق پول این همه سرمایه کشور در دست سوداگران سفته باز ها دلال ها نبود تا کی سوی مدیران
سود بانکی باید به حدی بالا بره که سپرده گذار در پایان سال ضرر نکند. در ایران چون پول بیشتر در دلالی و واسطه گری استفاده میشه هیچوقت قیمت مسکن ،ارز و طلا رو به کاهش نمیره، در عوض با بالا بردن سود بانکی پولهای بی مصرف از بازار دلالی جمع و راهی بانکها شده و در جهت وام دهی به کارخانجات، تولیدی ها و… استفاده و باعث رونق اقتصادی میشود از طرفی کمبود شدید سرمایه بانکها تامین میشه و مشکلات مالی کشور تا حدی بر طرف میشود
سود بانکی در درجه اول نیست چون اگر سود هم بشودچهل وچهار درصد شما باید پولت را مدت دار تحویل بانک بدی خوب بعد چند ماه چون بانک میخواهد این پول رابه تولید کننده وام بدهد تولید کننده هم باید چهل وچهار د صد را بدهد مبلغی سود به بانک پرداخت کند خوب او هم میکشد روی کالایی که تولید می کند باز تو م می شودهشتاد درصد کسانی که از بانک سود می گیرند ضرر میکنند واقعا جای چند اقتصاد دان بی طرف کسی که بفکر م ردم باشد کم دار یم واز ط رفی قانونی که جلو رانت اختلاس را بطور واقعی بگیرد پیگیر باشد یا نیست یا اجرا نمی شود تا اش وکاسه همین باشد همین باشد
باسلام باید به آن اقتصادان های که با نظریه پردازان باعث کاهش سود بانکی شده باید جوابگو باشند که کم کردن سود سپردهها مردم هم ارزش پول ملی را از بین بردن وهم گرانی وتورم بلای سر خانواده آورد که توانایی حرکت ندارند
این ملت هرچه بر سرش اید نوش جانش گر افرادی داریم که عاشق صف کیشدن دم در صرافی ها طلافروشی هستند این ملت خوار ذلیل تا ابد خواهد شد.
ملتی که صف واسع دلار میکشن اونو 24 خریداری میکنن و 26 میفروشن و خوشحال میشن که سود کردن اما اینطور نیست درست تو سودت رو کردی اما از جای دیگه چند برابر ازت در میاد میخوای بری ماشین بگیری دلار شده 26 تومن پس خودرو میره بالا میخوای مواد غذایی بخری بازم دلار رفته بالا پس مواد غذایی میره بالا پس تو سود نکردی با دست خودت دلار بردی بالا سکه طلارو بردی بالا بقیه کالا های مصرفی هم طبق اونا رفت بالا و با اون پولی که سرمایه گذاری کردی سود کردی در اصل خودتو هم بدبخت کردی هم بقیع رو پس تا چیزی گرون میشه صف نبندید به خدا از این صف بستن هاس که همه چی میره بالا و در ملتی مثل ملت ما چیزی که رفت بالا دیگه نمیاد پایین و زندگی سخت سختر خواهد شد
دقیقاً یکی از مشکلات اقتصاد همین است که این هموطن به آن اشاره کرده است. این نوع درآمد زایی مشکلات عدیده ای برای مردم خصوصاً قشر پائین جامعه بوجود می آورد. اصولاً در اقتصاد بایستی عرضه و تقاضا واقعی باشد والا نه عرضه واقعی خواهد بود و نه تقاضا که در نهایت قیمت ها بالا می رود و مهمتر اینکه قشر ضعیف جامعه آسیب جدی می خورد.
اگر مردم به حال هم دل نسوزانند قطعاً کسی نیست دل بسوزاند.