خبر مهم:

کد مطلب: ۷۴۰۰۷۷

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

برنج و چای گران می‌شوند؟/ احتمال افزایش قیمت به بهانه ممنوعیت واردات

برنج و چای گران می‌شوند؟/ احتمال افزایش قیمت به بهانه ممنوعیت واردات

ممنوعیت واردات برنج و چای از هند این احتمال را تقویت کرد که تاثیر این اتفاق با افزایش قیمت در بازار داخل نمایان خواهد شد. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که با افزایش تولید برنج داخلی و از سمت دیگر توقف صادرات چای، نباید شاهد افزایش قیمت این دو کالا به بهانه ممنوعیت واردات باشیم.

به گزارش تجارت‌نیوز ، اواسط آذرماه بود که یک روزنامه هندی در گزارشی اعلام کرد که ایران ثبت سفارش‌های جدید برای واردات برنج و چای از هند را متوقف کرده است.

این روزنامه هندی به نقل از رئیس یک شرکت بزرگ تولیدی چای هند نوشت: «روند سفارش ایرانی‌ها برای خرید چای هندی از مدتی قبل کاهش پیدا کرده بود اما از هفته گذشته به‌طور کلی متوقف شد.»

در حالی ثبت سفارش جدید واردات برنج و چای از هند متوقف شده که به‌تازگی حبیب جهانساز، رئیس سازمان چای کشور ، از کاهش 13 درصدی کشت چای به دلیل کاهش بارندگی‌ها خبر داده است.

بنا به گفته وی، 80 درصد باغات چای کشور در اراضی دیم واقع شده، از همین رو به بارندگی وابسته هستند و گیاه چای به‌شدت به رطوبت خاک و هوا نیازمند است.

حدود 45 درصد چای وارداتی ایران در هفت ماهه ابتدایی سال جاری از هند بود. طبق آمار گمرک، میزان چای وارداتی در هفت ماهه سال جاری 54 هزار و 340 تن به ارزش 301 میلیون و 516 هزار دلار بود.

البته ایران نیز خود جزو کشورهای صادرکننده چای محسوب می‌شود، اما کارشناسان عنوان می‌کنند ازآنجایی‌که بخش زیادی از چای صادراتی ایران نامرغوب و بی‌کیفیت است، ایران نتوانست ارزآوری درخور توجهی از صادرات چای داشته باشد.

صادرات ارزان واردات گران!

صادرات بی‌کیفیت چای در جهان منجر به این شد که امروز قیمت هر کیلو چای وارداتی نسبت به چای صادراتی ایران، حدود چهار دلار گران‌تر باشد.

طبق آمار سازمان چای، در این بازه ارزش هر یک کیلوگرم چای وارداتی به‌طور متوسط حدود 5.55 دلار است. در مقابل ارزش هر یک کیلوگرم چای صادراتی به‌طور متوسط حدود 1.32 دلار برآورد می‌شود.

اما رئیس سازمان چای کشور در مورد این ادعا نظر دیگری دارد. او می‌گوید: چای ایران از نظر کیفیت به دلیل استفاده نکردن از سموم کشاورزی جایگاه منحصربه‌فردی در جهان دارد. طبق گفته او یک‌سوم چای تولیدی کشور صادر می‌شود. هرچند از آنجایی که کشور ما بیشتر مصرف‌کننده است حجم صادرات بالا نیست، اما همین میزان به ۲۷ کشور ازجمله آمریکا، اروپایی عراق، تاجیکستان، ازبکستان، افغانستان، روسیه و بعضا به هند و کنیا نیز با تناژهای مختلف صادر می‌شود.

برنج و چای با چه قیمتی عرضه می‌شوند؟

بررسی بازار داخلی نشان می‌دهد که در حال حاضر ارزان‌ترین چای ایرانی در بازار، حدود کیلویی 100 هزار تومان است. قیمت چای خارجی هم حتی به کیلویی بالای 300 هزار تومان نیز رسیده است.

اما در مقابل تولید برنج داخلی با یک افزایش 25 درصدی در سال جاری همراه بوده است. ازآنجایی‌که مسئولان می‌گویند ذخایر استراتژیک برنج کشور از وضعیت مطلوبی برخوردار و انبارها مملو از برنج داخلی و خارجی است؛ پیش‌بینی کاهش قیمت برنج با استناد به حرف مسئولان دور از انتظار نیست. از همین رو، ممنوعیت واردات برنج از هند نباید در بازار داخلی اثر بگذارد.

بر اساس این گزارش، مسیح کشاورز، دبیر کمیسیون تأمین‌کنندگان برنج کشور، درباره توقف ثبت سفارش‌های جدید برای برنج و چای هندی عنوان کرد: این توقف موقتی است و در آینده در صورت لزوم و فراهم شدن شرایط، بار دیگر از سر گرفته خواهد شد.

برای مطالعه بیشتر، گزارش توانایی مردم برای خرید برنج به «نیم کیلو» کاهش یافت! را در تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • احسان

    با سلام
    چای ایرانی هرگر نمی تواند مانع ورود چای خارجی شود. اولا تولید داخلی کمتر از یک پنجم تقاضا است. ثانیا آنچه صادر می شود به قدری بی کیفیت است که مردم آن را به نازل ترین قیمت خرید نمی کنند. وگرنه چه دلیل دارد نه امسال که با 26 هزار تن چای تولید در هشت ماه اول سال 23 هزار تن صادرات داشته ایم که در سال های قبل صادرات چای ایران قابل ملاحظه باشد و با این قیمت های نازل. اگر خریداری در داخل داشت که صادر نمی شد. ثالثا کیفیت چای ایرانی در برخی ابعاد فنی مانند فنجان دهی بسیار کمتر از چای وارداتی است. لذا به نظر من هم چای خارجی هم داخلی گران خواهند شد اما با روندی ملایم. چون تجار دقیقا با پیش بینی وضعیت فعلی دست به واردات زدند. یعنی واردات بیش از تقاضا. البته جالب است چای ایرانی با یارانه دولتی و توسط دولت تولید می شود اما افزایش قیمت آن بسیار بیش از چای خارجی خواهد بود. اما قیمت چای خارجی تابع نرخ تعرفه و وضع فروش چای های فعلی است که پیش بینی می کنم با روندی ملایم تر از چای داخلی گران شود.

  • احسان

    صحبت از کیفیت استثنایی چای ایرانی یک شوخی است که در هیچ منبع و ارگان بین المللی قابل مشاهده نیست. چگونه می توان اطلاق پاک بودن چای ایرانی را با این قیمت های نازل پذیرفت. شاید عدم کاربرد سموم صحیح باشد اما کیفیت چای در درجه اول به برگی که برداشت می شود بستگی دارد که ما در کشورمان قواعد برداشت را رعایت نمی کنیم. از طرفی چای ایرانی بدون دریافت یارانه و خرید تضمینی دولت اصلا امکان بقا ندارد.