موضوعات داغ: # ارزش معاملات بورس # ترامپ # بازار سهام # قیمت سکه # افت شاخص بورس # مذاکرات # بحران آب # نرخ بیکاری
«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

نبود منابع مالی در وزارت نیرو برای جبران بحران آب/ بودجه وزارتخانه کجا خرج می‌شود؟

بحران آب
بحران کمبود آب نیازمند استفاده از روش‌های نوین و زیرساختی برای جبران آن است. این اقدامات به منابع مالی نیاز دارند، اما وزیر نیرو از کمبود بودجه برای پیشبرد پروژه‌های آبی خبر داده است.

به گزارش تجارت نیوز، کمبود و قطعی‌های مکرر آب، این روزها زندگی بسیاری از مردم کشور را مختل کرده است.در حالی که هنوز کشور وارد اوج گرما نشده، کمبود منابع آبی به یکی از مهم‌ترین مشکلات تبدیل شده است.

عباس علی‌آبادی، وزیر نیرو، در نشست با مدیران صنعت آب و آبفا کل کشور ضمن هشدار درباره وضعیت آب در کشور و تهران بر اهمیت پیشبرد دقیق و به‌موقع پروژه‌های اضطراری آب در سراسر کشور تاکید کرد و گفت: امروز کشور با مشکل تامین مالی برای پیشبرد این پروژه‌ها روبه‌روست.

در روزهایی که دمای هوا رو به افزایش است و مردم خود را برای تابستانی دیگر آماده می‌کنند، خبر رسیده که پروژه‌های آبی کشور با کمبود منابع مالی مواجه هستند.

اما آنچه گفته نمی‌شود، وضعیت وخیمی است که همین حالا در بسیاری از مناطق کشور برقرار است. ورامین، شهریار، کرج، شیراز، بوشهر، اهواز و… با قطعی‌های مکرر و ساعت‌ها بی‌آبی مواجه هستند. مردم در گرمای بهار به دنبال آب می‌گردند، در حالی که هنوز تابستان نیامده است.

بحران آب اولویت مسئولان نیست

آب یک حق انسانی است. اگر بحران کمبود آب حل نشود، به بحران اجتماعی و اقتصادی تبدیل می‌شود. اگر امروز بودجه برای آب وجود ندارد، فردا باید مسئولان منتظر بحران‌های اجتماعی، مهاجرت‌های اجباری، تنش‌های منطقه‌ای و حتی درگیری بر سر آب باشند.

تجربه خشکسالی‌های گذشته در استان‌هایی مانند خوزستان، کرمان، سیستان و بلوچستان و اصفهان باید آینه عبرت باشند. به‌ویژه تجربه بی‌آبی در تابستان سال 1400 در خوزستان که تبدیل به یک بحران اجتماعی شد.

پیش‌تر شهره صدری خانلو، پژوهشگر محیط زیست و آب، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز توضیح داده بود: هر بار وقوع خشکسالی باعث کوچک شدن اقتصاد خانواده و بیشتر شدن فقر می‌شود. تامین آب پایدار تنها امید اجتماع درگیر خشکسالی است.

او ادامه داد: خشکسالی اقتصادی و اجتماعی در کشور ما بیشتر از مدیریت اشتباه منابع آب نشأت گرفته است، چیزی که بیشترین تاثیرات اجتماعی را نیز در پی دارد.

پرسش ساده اینجاست که اگر آب اولویت نیست، پس اولویت چیست؟ ایران سال‌هاست درگیر بحران خشکسالی، افت منابع آبی زیرزمینی و کاهش بارندگی است. اگر پروژه‌های اضطراری آب در چنین کشوری از نظر بودجه‌ای تامین نمی‌شوند، بودجه کشور کجا خرج می‌شود؟

سدهای کشور در مرز هشدار قرار دارند

آن‌طور که سمیه رفیعی، سخنگوی کمیسیون محیط زیست و کشاورزی مجلس، روز سه‌شنبه 16 اردیبهشت به تسنیم توضیح داد: آمار نشان می‌دهد ورودی آب مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی ۱۴۰۳ تاکنون ۳۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. همچنین حجم آب موجود در مخازن سدها نیز نسبت به سال قبل از آن ۱۸ درصد و نسبت به متوسط پنج‌ساله ۱۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.

او تاکید کرد: وضعیت پنج سد استان تهران هم نیز بحرانی است، به شکلی که درصد پرشدگی آنها ۳۳ درصد نسبت به میانگین پنج سال گذشته کمتر شده است. همچنین در حال حاضر تنها ۲۴ درصد مخازن این سدها پر شده‌اند!

این تنها بخشی از بحران آبی عظیمی است که در کشور به وقوع پیوسه است. کاهش درصد پرشدگی سدها، حفر بی‌رویه چاه‌ها و استفاده از منابع آب زیرزمینی از لزوم پیشبرد برنامه‌های کلان برای حل بحران آب حکایت دارد.

این بحران‌ها که به‌طور تقریبی از سه دهه اخیر و همزمان با حفر چاه‌های بی‌رویه برای توسعه بخش کشاورزی و صنایع آب‌بر شروع شد، با تشویق مردم به صرفه‌جویی در مصرف آب رفع نمی‌شود.

با اینکه صرفه‌جویی در مصرف آب بسیار مهم بوده و از اهمیت دادن به منابع کشور نشان دارد، اما باید به این نکته توجه کرد که موضوع بحران کمبود آب را نمی‌توان با صرفه‌جویی در بخش خانگی رفع کرد. تخصیص منابع مالی یا کمک‌ گرفتن از سرمایه‌گذاران و استفاده از تکنولوژی‌های نوین دیگر کشورها از ضروری‌ترین اقداماتی است که باید صورت گیرد.

برای مطالعه بیشتر گزارش یکی از تبعات خشکسالی گسترش حاشیه‌نشینی است را در تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی