به گزارش تجارتنیوز، اخیرا خبرهایی مبنی بر اینکه دو خودروساز بزرگ داخلی کشور با مازاد نیروی انسانی رو به رو هستند منتشر شده است.
بر اساس گزارش روزنامه فرهیختگان، بررسی وضعیت تولید و اشتغال در ۲۶ خودروساز بزرگ جهان نشان میدهد شرکت هیوندای با تولید ۶۶ دستگاه خودرو بهازای هر شاغل، بهترین عملکرد را در بین خودروسازان جهانی دارد.
این در حالی است که برای مثال سال گذشته تعداد خودروهای تولیدی سایپا، ۴۲۰ هزار و ۴۶۰ دستگاه بود.
به این ترتیب، با احتساب ۴۳ هزار و ۵۱۶ شاغل در این شرکت، سایپا در سال ۹۹ به ازای هر شاغل تنها ۱۰ دستگاه خودرو تولید کرد.
طبق اطلاعات صورتهای مالی ایران خودرو و سایپا، در سال گذشته بیش از ۹۹ هزار نفر فقط در بخش تولید خودرو مشغول به فعالیت بودهاند.
نیروی مازاد، دلیل زیان خودروسازان؟
عبدالله مشکانی، کارشناس حوزه خودرو در گفتگو با تجارتنیوز تعداد نیروی مازاد این دو شرکت را حدود ۲۵ هزار نفر دانست.
او افزود: با فرض حقوق پنج میلیون تومان برای هر نفر، در سال مبلغی حدود هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان حقوق برای کارگران هزینه میشود.
مشکاتی ادامه داد: زیان انباشته خودروساز ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است. این مبلغ حدود ۱۰۰ برابر حقوق سالیانه نیروی کار است.
به گفته این کارشناس، در چنین شرایطی دلیل این حجم از زیان انباشته نمیتواند تنها نیروی کار مازاد باشد.
مشکانی عقیده دارد، یکی از عوامل اصلی به وجود آمدن زیان انباشته، قیمتگذاری دستوری و به وجود آمدن رانت خرید و فروش خودروی صفر در بازار است.
تحریمها تعداد نیروی مورد نیاز را کاهش داد
تعداد نیروی کار زیادی که خودروسازان در اختبار دارند، به اهرم فشاری از طرف آنها تبدیل شده است.
این شرکتها با ادعای اشتغالرایی هر انتقادی را رد میکنند.
چنین شرایط البته حاصل سالها مدیریت دولتی ایران خودر و سایپا و عدم واگذاری آنها به بخش خصوصی نیز میتواند باشد. این موضوع مانع از محاسبه سود و زیان از سوی خودروسازان و همچنین عامل پذیرش نیروهای سفارشی برای حفظ صندلی مدیران میشود.
اما آیا به کارگیری این اهرم فشار از سوی شرکتهای خودروساز، ادعای درستی است؟
مشکاتی، کارشناس درباره اثر زیان انباشته خودروسازان در اقتصاد به تجارتنیوز توضیح داد: در حالت کلی وجود نیروی کار مازاد فرآیند درستی نیست و اثرات مفیدی ندارد.
او در ادامه توضیح داد: زمانی تعداد تولید خودرو بیشتر از تعداد تولید امروز بود و طبیعتا نیروی کار بیشتری هم نیاز داشتند.
به گفته مشکاتی، با وجود تحریمها و مشکلاتی که تعداد تولید خودروها را به یک سوم کاهش داده است، احتمال دارد تعداد نیروی کار کمتری نیاز باشد.
علت اصلی زیان انباشته خودروسازان چیست؟
این کارشناس حوزه خودرو اعتقاد دارد یکی از مهمترین عوامل به وجود آمدن زیان انباشته خودروسازان قیمتگذاری دستوری است.
به گفته او، شورای رقابت با سیاستگذاریها اشتباه برای قیمتگذاری خودروها موجب ایجاد زیان انباشته خودروسازان شد.
مشکانی سیاست گذشتهنگر شورای رقابت را اشتباه دانست و گفت: شورای رقابت با بررسی شرایط خودروسازان در ماههای گذشته و تصمیمگیری برای آینده آنها این شرایط را به وجود آورد.
به گفته این کارشناس، نوسان نرخ ارز و کالاهای وارداتی و شرایط فروش متفاوت خودروسازان این تصمیمگیریها را با نتایج نادرستی همراه کرد.
او تاکید کرد: اگر اجازه میدادند که بازار بر حسب عرضه و تقاضا و نرخهای روز قیمتگذاری را انجام میداد، مشکلات کاهش مییافت.
ضرر خریدران و خودروسازان
او در ادامه توضیح داد: ایران خودرو و سایپا با نرخ دلار ۲۵ هزار تومانی خودروهای خودرو را تولید میکنند اما حدودا با نرخ دلار ۱۵ هزار تومانی آنها را به فروش میگذارند.
این کارشناس افزود: در حالی که خودروها در بازار خودرو با دلار ۳۵ هزار تومانی معامله میشود.
عبدلله مشکانی توضیح داد که وجود این اختلاف قیمتها در تولید، خرید و فروش خودروها تنها برای دلالان سوددهی دارد و هم خودروساز و هم خریدار واقعی ضرر میکنند.
استخدامهای سفارشی در خودروسازیها
چندی پیش علیرضا سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس، در یک برنامه تلویزیونی گفت: صنعت خودروسازی کشور ۲۵ هزار نیروی مازاد دارد که توسط دولتیها، مجلس و افراد با نفوذ به این صنعت تحمیل شده است.
آنگونه که اکو ایران گزارش داده، وجود نیروی مازاد در خودروسازی یکی از دلایل بالا بودن هزینه تولید در این شرکتها است.
۲۵ هزار نفر نیروی مازاد، سالانه هزینه هنگفتی را به دو خودروساز بزرگ کوشر تحمیل می کند و به طور مستقیم بر هزینه تولید تاثیر میگذارد.
این موضوع علاوه بر اینکه به زیان خودروسازان دامن میزند، باعث میشود خودروها نیز گرانتر به دست مصرفکنندگان برسند.
به گزارش تجارتنیوز، البته مساله مازاد نیرو فقط مختص به خودروسازان نیست و در بخشهای دولتی و عمومی دیگر نیز استخدام نیروی مازاد و سفارشی دیده میشود.
آخرین اخبار خودرویی را در صفحه اخبار خودرو تجارتنیوز بخوانید.
لطفا هر صنعتی که زیان ده هست رو تعطیل کنید.دست از جون ما ملت هم بکشید ما خودمون گلیم مون رو میتونیم از اب بکشیم
مدیریت خودرو سازی باید به بخش خصوصی واقعی که از طرف سهامداران انتخاب می شود واگذار شود شاید این تنها راه نجات و پیشرفت این صنعت باشد.
وقتی کلا 2تا خودروساز داریم باید هم قیمت دستوری باشه چون رقابتب نیست
فعالیت اقتصادی برای چیست ؟ مگر برای کسب سود نیست ؟ این چه فعالیت اقتصادی هست که سود ندارد که هیچ ضرر هم دارد . چه اصراری وجود دارد که این صنعت زیان ده به همین شکل ادامه پیدا بکند! می گویند اشتغال زایی می کنیم خب پول کارگر ها رو از سودتون می دهید یا از ضرر هاتون ؟ . البته یک سوال بزرگ وجود دارد و آن این است که چرا در حالی که زیان می بینند باز هم اصرار به ادامه این روند دارند ؟ دو حالت وجود دارد : یا این جا یک سود و منفعتی وجود دارد که ما از آن اطلاع نداریم یا هم این که مغزشون قاطی کرده . وگرنه حتی یک سوپر مارکت و بقالی محل هم می داند که اگر شغلش زیان ده شد نباید روند فعلی را ادامه دهد .
تصور کن که تو یکی از کارگران مازاد باشی اون وقت به هیچ عنوان همچین کامنتی رو نمیزاشتی؟به هرحال دولت که نمیتونه 100 هزار کارگر رو یهویی بیکار کنه .در ضمن انحلال این دو خودرو ساز میتونه یکی از بزرگ ترین فاجعههای اقتصادی ایران باشهو همچین صنعت کوچیکی نیس.ان شا ال… که دو خودروساز بتونن اصلاحات به موقع انجام بدن
من خودم دریکی از زیر مجموعه ۰۰۰۰۰۰ دیزل کار میکنم ۱۵۰ تا گارکر داره ۲۳۸ نفر اداری که همشون سفارشی استخدام شدن تازه غذاشون فرق داره وحقوقهای انچنانی
جالبه کسی که استخدام سفارشی شده رو حقوقش رو 5 میلیون حساب کردن!! حداقل حقوق کسی که سفارشی استخدام شده 100 میلیون برای هر ماه هست که 25000 نفر میشه سالی 30 هزار میلیارد . سه ساله تحریم شدیم و مجموع 3 سال ضرر میشه 90 هزار میلیارد تومان که عجیب نزدیکه به 100 هزارمیلیارد زیان انباشته
تمام یا اکثر نیروهای این شرکتها سفارشی هستند حقوق اونا از زحمت مردم تامین میشه من که راضی نیستم
زیان ها صوری است برای بهره بردن بیشتر از رانت های دولتی
اتفاقا چند وقت پیش بچه های یکی از دانشگاهای صنعتی قیمت تمام شده پرشیا را با نرخ روز و رفرنس 85 میلیون محاسبه کرده بود نگاه کنید ببینید شرکت چند میفروشد ؟ چطور زیان ده هستند ؟
اگر راست میگید نیروکار مازاد را اخراج کنید
اخراج مناسب نیست، اگر حقوق چند صد میلیونی و کارانه میلیاردی و پاداش و حق زخمه چند صد میلیونی مدیران و حذف کنن، هم مشکل حقوق کارگران حذف میشه و هم شرکت از زیان ده بودن خارج میشه.
من یادمه سال 88 حداقل حقوق کارگر زیر 300 هزار بود.
کارانه و پاذش 6 ماهه آخر سال یکی از مدیران ارشد ساپکو حدود 400 میلیون تومان.
کاشکی خودت جزوشون بودی .اخراج 100 هزار کارگر پیامد های بد داره
اخراج نکنند، در وزارت خانه ها یا سازمانهایی که نیرو نیاز دارند منتقل کنند تا تعادل نسبی ایجاد شود