به گزارش تجارتنیوز، محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهور در مصاحبهای با یکی از خبرگزاریهای گفته است: «بخش عمده ارزی که با مجوز مجلس در سال ۱۴۰۰ تخصیص داده شده بود، هزینه شده است.» گفته مخبر از دو جهت برای بازار ارز و قیمت دلار اهمیت دارد.
از یک طرف گفتههای او به بازار ارز سیگنال افزایش قیمت میدهد چرا که دولت با محدودیت منابع ارزی رو به رو است. از طرف دیگر تنها چهار ماه تا پایان سال باقی مانده است و این سوال پیش میآید که برنامه دولت برای تامین ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی چیست و میخواهد این منابع را از کجا تامین کند؟
قیمت دلار افزایش مییابد؟
طبق تجربه سالهای گذشته به نظر میرسد راهکار دولت برای ارز مورد نیاز، تامین آن از بازار آزاد است. این موضوع به بازار دلار سیگنال افزایش میدهد، چرا که از یک سو دولت ارزی برای تزریق به بازار و خرید کالاهای اساسی ندارد و از طرف دیگر هم باید به واردکنندگان ارز ۴۲۰۰ تومانی بدهد تا بتوانند کالاهای اساسی وارد کشور کنند.
این موضوع در سالهای گذشته هم رخ داده است. در حالی که دولت در سال گذشته تنها ۳۶ میلیارد تومان درآمد نفتی داشت، ۵۵ میلیارد تومان برای واردات کالاهای اساسی هزینه کرد، یعنی دولت ۱۸٫۵ میلیارد دلار ارز کم داشت و برای جبران کمبود منابع از بازار آزاد دلار مورد نیاز خود را خرید.
در خوشبینانهترین حالت ممکن دولت حداقل ۲۲۵ هزار میلیارد تومان به پایه پولی کشور اضافه کرده است تا بتواند با توجه به کمبود ارز خود با دلار ۴۲۰۰ تومان ۱۰ قلم کالای اساسی وارد کشور کند.
کسری منابع ارزی و احتمال افزایش قیمت دلار
حالا کارشناسان اقتصادی معتقدند دولت از ابتدای سال جاری تا به حال بیش از ۱۲ میلیارد دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی پرداخت کرده است، که با اختلاف ۲۰ هزار تومانی با دلار در بازار آزاد حدودا ۲۴۰ هزار میلیارد رانت توزیع کرده است، یعنی ۲۴ برابر درآمدهای نفتی در سال گذشته.
با این حساب با توجه به آنکه چهار ماه تا پایان سال باقی مانده است به نظر میرسد دولت ارز بیشتری را از بازار ارز خریداری کند و به همین خاطر سیگنال مهمی را درباره افزایش قیمت دلار به بازار میدهد.
پیشبینی کارشناسان از قیمت دلار تا پایان امسال
وحید مسعودی، کارشناس بازارهای مالی به تاثیر مذاکرات در آینده بازار ارز اشاره کرد و گفت: چه توافقی حاصل شود و چه نشود، دلار در بازه زمانی حدود دو ساله روند صعودی دارد.
این کارشناس بازارهای مالی گفت: اگر مذاکرات فرسایشی باشد و توافقی حاصل نشود، دلار تا قبل از تابستان ۱۴۰۱، میتواند به ۳۲ یا ۳۳ هزار تومان نیز برسد. در درازمدت دلار ۴۰ تا ۴۲ هزار تومانی قابل تحقق است.
علی طباطبائی، دیگر کارشناس حاضر در لایو تجارتنیوز، ارزش ذاتی دلار را ۳۵ هزار تومان دانست و افزود: افت قابل توجه قیمت دلار در بازه زمانی کوتاه، بعید است.
او افزود: برخی کارشناسان احتمال دلار ۲۵ هزار تومانی را مطرح کردند اما احتمال آن کاهش یافته است. حتی گفته میشود دولت نیز بودجه ۱۴۰۱ را بر مبنای دلار ۲۳ هزار تومانی میبندند.
ایشون به جایی که به تولید کننده سیگنال بده به دلالان سیگنال میده کاملا مشخص چجوری دارند کشور رو اداره میکنند به روش دلالی
مملکت مافیایی
یه عده مردم وسط یه جمع بزرگ از دلال
دارن دلارهاشون رو میفروشند داره بازار گرمی میکنه
مردم هم که همیشه در صحنه حضور دارن
بازار در حال کاهش بود که اقا دست گل به اب داد
دارن دلاراشون تو بازار اب می کنند چند وقت دیگه یه ریزش بزرگ داریم
دقیقا
آقایون کسری بودجه دارند، با این کارشون می خوان به مردم دلار با قیمت بالا بفروشند و کسری بودجه رو جبران کنند.
ایشون یکی از نوابغ هستند
اینها مذاکره میکنن.قطعیه