کد مطلب: ۳۵۲۹۹۴

چشم نگران اقتصاد جهان به مذاکرات آمریکا و چین

چشم نگران اقتصاد جهان به مذاکرات آمریکا و چین

جنگ تجاری، ماه‌هاست که همه را به دردسر انداخته است. از کشاورزان آمریکایی گرفته تا فعالان مالی در پکن و حتی تمام سرمایه‌گذاران جهان، ضرر دیده‌اند و کل اقتصاد جهان به‌ خطر افتاده است.

روز گذشته، چشم تمام فعالان اقتصادی و سرمایه‌گذاران جهان به پکن بود. جنگ تجاری ، ماه‌هاست که همه را به دردسر انداخته است. از کشاورزان آمریکایی گرفته تا فعالان مالی در پکن و حتی تمام سرمایه‌گذاران جهان، ضرر دیده‌اند و کل اقتصاد جهان به‌ خطر افتاده است.

به گزارش تجارت‌نیوز، این خطر آنقدر بزرگ است که صندوق بین‌المللی پول بارها درباره رکود جهانی به‌خاطر تنش‌های تجاری هشدار داده است. حالا در روز گذشته، مذاکرات دو کشور در پکن به پایان رسید. بعد از دو روز مذاکره در مهم‌ترین دیدار، دیروز «شی‌جین پینگ» با «استیون منوچین» وزیر خزانه‌داری آمریکا، «رابرت لایتیزر»، نماینده تجاری آمریکا و دیگر اعضای هیات آمریکایی در تالار خلق پکن ملاقات کرد. اما تا عصر جمعه خبر قطعی از نتیجه مذاکرات اعلام نشده بود. تنها استیون منوچین مذاکرات را «سازنده» توصیف کرد و «گائو فنگ» سخنگوی وزارت بازرگانی چین درباره تمدید مهلت آتش‌بس 60 روزه از سوی دولت آمریکا گفت: «بهتر است صبر کنیم تا پس از پایان گفت‌و‌گوها نتایج به‌صورت عمومی اعلام شود».

70 درصد، تهدید آمریکا برای افزایش تعرفه‌ها

بر اساس گزارش سی‌ان‌ان، آخرین دور از مذاکرات چین و آمریکا با هدف پایان دادن جنگ تجاری به پایان رسید. مذاکره‌کنندگان از هر دو کشور، تلاش کرده‌اند که تا قبل از 2 مارس با هم به توافق برسند. این تاریخ، زمانی است که آمریکا می‌خواهد تعرفه‌ها روی 200 میلیارد دلار از کالاهای چینی را از 10 به 25 درصد برساند.

این دو کشور سال گذشته تعرفه‌های بسیار زیادی روی کالاهای هم وضع کردند که باعث خسارت‌های بسیار زیادی برای کسب‌وکارها، بهم ریختن اوضاع بازارهای مالی و در خطر انداختن رشد جهانی شد.

هنوز معلوم نیست که در مذاکرات پکن چه گذشته است. سی‌ان‌ان می‌نویسد: «یک مقام آمریکایی به ما اعلام کرد که گفت‌و‌گوها به پایان رسید اما هیچ چیز دیگری نگفت». با این حال استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری آمریکا روز گذشته در توئیتی به همراه عکسی از گروه مذاکره‌کنندگان نوشت:«مذاکرات سازنده» طی هفته گذشته، سرمایه‌گذاران نیز برای رسیدن دو کشور به توافق، بسیار خوشبین بودند. اما در روز جمعه بازارهای سهام در شانگهای و هنگ‌کنگ بیش از 1 درصد فروریختند و هنوز معلوم نیست مذاکرات چقدر در آن نقش داشته‌اند. هانا آندرسون، استراتژیست سرمایه‌گذاری در صندوق دارایی جی پی مورگان به سی‌ان‌ان می‌گوید: «بهترین سناریوی این مذاکرات، به تعویق افتادن افزایش تعرفه‌ها توسط امریکاست. این نشان می‌دهد که بازارها پس از یک سال تنش چقدر مشتاق رفع مشکلات تجاری هستند».

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرده بود که اگر دو طرف به یک توافق نزدیک شوند، مهلت افزایش تعرفه‌ها را تمدید خواهد کرد. ترامپ پیش از این اعلام کرده بود که وقتی پای چین در میان باشد، او خودش مذاکره‌کننده ارشد است و هیچ توافق نهایی تا زمانی که دوباره شخصا شی‌جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین را ملاقات نکند، به دست نخواهد آمد.

1 درصد، افت بورس‌های شانگهای و هنگ‌کنگ

بورس شانگهای و هنگ‌کنگ روز گذشته بیش از 1 درصد فروریخت. روزنامه تجارت چین روز جمعه نوشت: «با وجود برگزاری مذاکرات، هیات مقدماتی آمریکا که از روز دوشنبه در پایتخت چین با مقام‌های این کشور وارد گفت‌و‌گو شده، در بیانیه‌ای آورده است: آتش‌بس دیگر تمدید نخواهد شد و اگر توافق نشود رئیس‌جمهوری آمریکا تعرفه روی 200 میلیارد دلار از کالاهای وارداتی چین را شروع خواهد کرد. به‌دنبال این بیانیه، تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد شاخص بورس هانگ سینگ در هنگ‌کنگ 0.41 درصد معادل 115 واحد کاهش یافته و به کمی بیش از 28 هزار واحد رسیده است».

«آلوین چونگ» از کارشناسان بازار اوراق بهادار هنگ‌کنگ می‌گوید: شاخص سهام «هانگ سینگ» اواسط ماه گذشته میلادی تا 3 هزار واحد افزایش یافت اما با نزدیک شدن به زمان پایانی آتش بس بار دیگر سقوط و افول‌ها شروع شده است. در همین حال ارقام بازار سهام چین نشان می‌دهد که شاخص «سی‌اس‌آی» در بازارهای اوراق بهادار شهرهای «شن‌جن» و شانگهای در جنوب و شرق 0.12 درصد کاهش یافته است».

در مجموع ارزش سهام‌های ترکیبی در شهرهای شانگهای و شن‌جن چین نیز به ترتیب دو واحد و 27 واحد کاهش یافته و سهام شرکت سازنده تلفن‌های هوشمند شیائومی چین هم معادل 0.56 درصد افت کرده است. بر اساس گزارش ایرنا به نقل از روزنامه تجارت چین، بر اثر جنگ تجاری خسارات فراوانی به شرکت‌های چینی وارد شده است و نزدیک به 390 شرکت چینی در سال گذشته میلادی متحمل 300 میلیارد یوان (هر دلار معادل 6/9 یوان) زیان شده‌اند.

1 و 29 مارس؛ دو تاریخ نفس گیر برای اقتصاد جهان

سی‌ان‌ان روز گذشته در گزارش دیگری، درباره خطر کاهش رشد اقتصاد جهانی چنین آغاز کرد: «تقویم هایتان را نشانه‌گذاری کنید، جهان تنها چند هفته با سراشیبی اقتصاد جهانی فاصله دارد. جنگ‌های تجاری اقتصاد جهان را از همیشه به پرتگاه نزدیکتر کرده‌اند». بر اساس این گزارش، دو مهلت پایانی در ماه آینده تاثیر بسیار بزرگی روی سرنوشت اقتصاد جهان در سال 2019 دارند. همه چیز وابسته به این است که جهان از این دو مهلت چطور عبور کند؛ از یک طرف می‌تواند افت‌های اخیر را کاهش دهد و از طرف دیگر ممکن است که به سمت رکود جدی برود. با توجه به تهدید امریکا برای وضع تعرفه‌های شدیدتر روی کالاهای چینی در تاریخ 1 مارس، رشد اقتصاد چین که همین حالا هم پایین است، کمتر خواهد شد. این مساله کشورهای دیگری را هم که به رشد اقتصادی چین وابسته هستند به دردسر می‌اندازد. تاریخ حیاتی دیگر، 29 مارس است. انگلستان و اتحادیه اروپا باید به توافق نهایی درباره جدایی انگلیس از اتحادیه (برگزیت) برسند. اگر آنها موفق نشوند، انگلستان می‌تواند بدون توافق از این بلوک خارج شود که به معنای چندین ماه اختلال در اقتصاد منطقه است.

مهم‌تر از این، دونالد ترامپ هنوز برای وضع تعرفه‌های جدید روی واردات ماشین به آمریکا تهدید می‌کند. این تهدید بیشتر متوجه وضع تعرفه 25 درصدی روی خودروهای آلمانی است. خبرگزاری فرانسه روز گذشته به نقل از منابع آگاه نوشت: «وزارت بازرگانی امریکا در گزارشی به این نتیجه رسیده که واردات خودرو امنیت ملی ایالات متحده را تهدید می‌کند. این نتیجه‌گیری می‌تواند زمینه را برای اعمال تعرفه بر واردات خودرو فراهم کند». دونالد ترامپ رئیس جمهوری امریکا در ماه مه ‌خواستار تهیه این گزارش شد و احتمالا تا روز یکشنبه به کاخ سفید تحویل می‌شود. در چنین اوضاع درهمی، رشد اقتصاد جهانی کاهش یافته و صندوق بین‌المللی پول هشدار داده است که اگر کشورها جنگ‌های تجاری را کنار نگذارند، اوضاع بدتر هم خواهد شد. برنبرگ، اقتصاددانی در بانک خصوصی آلمان ماه گذشته گفته بود: «خطر رکود در کشورهای توسعه یافته، حادتر از چیزی است که در زمان پایان بحران یورو بوده است».

منبع: روزنامه ایران

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.