به گزارش تجارتنیوز، اقتصاددانان اوکراین را «سبد نان اروپا» میخوانند. در صورت وقوع جنگ در اوکراین سبد نان اروپا و جهان کوچک خواهد شد.
اوکراین حدود ۳۰ درصد از تولید ذرت جهان را در دست دارد و مزارع وسیع این کشور بخش زیادی از صادرات آن را تشکیل میدهد. حالا اما کشاورزی در اوکراین مختل شده است.
این روزها اتحادیه اروپا و آمریکا از تحریم گسترده روسیه حرف میزنند اما هنوز معلوم نیست تحریمها چگونه خواهد بود. تصور میشود بانکهای روسیه از صحنه مبادلات جهانی حذف میشوند و تحریمی به گستردگی ایران انتظار روسیه را میکشد. تحریم یعنی آغاز فروش گسترده سهام در روسیه و فرار سرمایهگذاران خارجی از این کشور.
نفت چه میشود؟
اگر خاطرتان باشد زمانی که روسیه در سال ۲۰۱۴ به کریمه حمله کرد، قیمت نفت سر به فلک کشید. چند ماه بعد عرضه در بازار جهانی با افزایش تولید نفت در عربستان افزایش یافت و نفت دوباره ریزش کرد.
اد مویا، تحلیلگر ارشد بازار نفت میگوید: « بازار نفت منتظر یک کاتالیزور بزرگ منطقی برای حرکت به سمت ۱۰۰ دلار است. اگر شرایط اوکراین بدتر شود، این بهانه پیدا شده است.» نفت این روزها به قیمت بیسابقه ۹۵ دلار رسیده و حتی پیشبینی میشود تا ۱۲۰ دلار هم رشد کند.
گاز چه میشود؟
اهرم فشار روسیه به اروپا انرژی است. اروپا هم برای همین موضوع به دنبال راهی برای تامین انرژیهای جدید میگردد. از توسعه نیروگاهها هستهای با تکنولوژی جدید تا منبعی برای انرژیهای تجدیدپذیر.
اگرچه با وقوع جنگ گاز هم مانند نفت سر به فلک میکشد اما به نظر میرسد اعراب دوباره جای کمبود عرضه را پر میکنند. آمریکا اخیرا مذاکرات زیادی با قطر داشته و احتمالا این کشور کوچک اما غنی راهی برای رساندن انرژی به اروپا باشد.
حتی برخی عقیده دارند اگر مذاکرات برجام به نتیجه برسد، عرضه نفت ایران میتواند بازار را به تعادل برساند.
اوراق قرضه چه میشود؟
اقتصاد مانند تار عنکبوت است. دقیقا همان زمان که چین با بحران اورگراند مواجهه شد اوراق قرضه و بازارهای مالی سراسر جهان هم از این بحران تاثیر گرفتند.
تصور میشود حالا هم همین اتفاق افتاده باشد. زنجیره تامین جهانی با جنگ اوکراین و درگیر شدن تنگه بسفر به مشکل میخورد و این موضوع افزایش تورم را به دنبال دارد. انتظارات تورمی قیمت اوراق قرضه را کاهش میدهد.
بدهی روسیه به تولید ناخالص داخلی حدود ۲۰ درصد است. اگرچه دولت این بدهی را در اختیار دارد اما با تحریم و جنگ ارزش روبل در برابر دلار کاهش پیدا میکند و هزینههای جنگ مانند بنزین، شعلههای تورم ۸/۷ درصدی این کشور را مشتعل میکند.
در صورت وقوع جنگ، اوراق قرضه دیگر طرفداری ندارد.
بیتکوین چه میشود؟
جنگ همیشه با فروش سنگین داراییهای پرریسک از جمله سهام و کریپتوکارنسی همراه بوده است.
افزایش تنش در مرز اوکراین باعث شد تا بیتکوین از ۴۵ هزار دلار تا ۴۲ هزار دلار ریزش کند. کارشناسان عقیده دارند اگر محدوده ۴۲ هزار دلار از دست برود حمایت بعدی ۴۰ هزار دلار است. اگر محدوده حمایت ۴۰ هزار دلار هم از دست برود احتمالا بیتکوین سقوط سنگینی را تجربه میکند.
برخی عقیده دارند واکنش هیجانی بازار رمزارزها به جنگ افزایش عرضه است اما بعد از مدتی افزایش تورم میتواند به نفع این بازار باشد. بیتکوین به عنوان سپر خوبی در مقابل تورم عمل میکند و همین موضوع هم استدلال طرفداران صعود بیتکوین است.
شیوع بیماری کویید۱۹ و افزایش تورم در سراسر جهان دلیلی برای رشد بازار رمزارزها بود. حالا هم بسیاری ادعا میکنند برنده این جنگ بیتکوین است.
طلا چه میشود؟
جنگ باعث میشود تا داراییهای باثبات مانند طلا جان بگیرند. انس جهانی در هفته پیش افزایشی ۲۴ دلاری را تجربه کرد. طلا در ابتدای این هفته به دلیل اخبار افزایش تنش در مرز اوکراین، با افزایشی حدود ۳۰ دلاری به ۱۸۵۹ دلار رسید. کارشناسان عقیده دارند در صورت وقوع جنگ قیمت طلا دوباره اوج میگیرد و حتی ممکن است سقفهای جدیدی به ثبت برساند.
جنگ میشود؟
اکثر کشورهای سراسر جهان از شهروندان خود خواستند هر چه سریعتر اوکراین را ترک کنند. از طرفی تحقیر امانوئل مکرون در کاخ کرملین هم سیگنال دیگر پوتین به آغاز جنگ محسوب میشود.
اروپا و آمریکا اعلام کردند شبکه سوئیفت جهانی به روی روسیه بسته میشود و این یعنی فلج شدن تجارت جهانی. سفارت آمریکا در اوکراین اسناد محرمانه را نابود کرده و بوریس جانسون و آمریکاییها ادعا میکنند روسیه به زودی حمله میکند.
آخرین نقطه امید دیدار اولاف شولز، صدراعظم آلمان با پوتین است. تا آنجا که مشخص است او آخرین نفری است که در مقطع فعلی با پوتین دیدار میکند.
همچنین وزیر دفاع اوکراین در مصاحبهای گفت: ارتش اوکراین میجنگد.
آخرین اخبار رمزارزها را در صفحه ارز دیجیتال تجارتنیوز بخوانید.
منبع: TRUSTNODES