به گزارش تجارتنیوز، سرمایهگذاران کریپتو از نوامبر سال گذشته مجموعاً ۲ تریلیون دلار از دست دادهاند و فهرست تلفات معاملهگران در زمستان کریپتو همچنان در حال افزایش است.
گفتنی است، این رکود بازار رمزارز با فروپاشی دومین صرافی بزرگ کریپتو در جهان، FTX، تشدید شد و منجر به اتهاماتی مبنی بر اجرای یک طرح پانزی توسط مدیر عامل سابق آن صرافی شد، که البته در ادامه او این ادعاها را رد کرده است.
اکنون، محمد الاریان، رئیس کالج کوئینز در دانشگاه کمبریج، هشدار میدهد که فقدان مدیریت ریسک که در فضای کریپتو دیده میشود ممکن است پیامدهای اقتصادی گستردهتری به همراه داشته باشد.
الاریان بازار کریپتو را پر ریسک میبیند
الاریان معتقد است که روزهای تاریک کریپتو هنوز یک خطر «سیستماتیک» برای سیستم مالی یا اقتصاد کلان نیستند، اما میگوید نشانههایی از نااطمینانی در فضای این بازار وجود دارد.
الاریان روز جمعه در گفتگویی با نیویورک تایمز گفت: چیزی که من نگران آن هستم صرفا مشکلات کوچک بازار کریپتو نیستند، خطر آنجاست که این مشکلات کوچک شروع به گسترش و تبدیل شدن به بحران بزرگتری شوند.
الاریان استدلال کرد که نرخهای بهره نزدیک به صفر فدرال رزرو و تمایل به توقف بازارها در دوران سخت اقتصادی، به برخی سرمایهگذاران این تصور را داده است که بازارها فقط بالا میروند، که ریسکپذیری تهاجمی و خطرناکی را در ذهن آنها ایجاد کرده است.
این اقتصاددان که زمانی مدیرعامل پیمکو بود، بیان داشت، پس از بحران بزرگ مالی در سال 2008، سیستم بانکی به شدت تحت نظارت بوده است، اما ریسک بحران در کل سیستم مالی تنها ناپدید نشد بلکه مهاجرت کرد. از فضای بین بانک به فضای غیربانکی مهاجرت کرد. گفتنی است، فضای غیربانکی کمتر مورد توجه تنظیمکنندهها قرار میگیرد و کمتر نظارت میشوند.
بانک تسویه بینالمللی در اوایل این ماه هشدار داد که صندوقهای بازنشستگی و سایر موسسات مالی غیربانکی حدود 25 تریلیون دلار بدهی دارند که اساساً از نظارتکنندگان «پنهان» مانده است.
محققان BIS نوشتند: «این بدهی دلاری خارج از ترازنامه چالشهای سیاستی خاصی را ایجاد میکند. بنابراین، در مواقع بحران، سیاستهای بازگرداندن جریان روان دلارهای کوتاهمدت در سیستم مالی نادیده گرفته میشوند.
الاریان همچنین افزود، بزرگترین ترس او این است که «حوادث مالی» ناشی از رفتارهای بیملاحظه در فضای غیربانکی به فضای اقتصاد واقعی بازگردد.
وی در ادامه صحبتهای خود بیان کرد: «ما دیدیم که جهان در سال 2008 از منظر سیستم بانکی چقدر میتواند عملکرد بدی داشته باشد. «فکر نمیکنم شرایط به اندازه آن زمان بد شود، اما نگرانم که اتفاقات این بازار یک موج مخالف دیگر برای رشد اقتصادی بادوام و فراگیر اقتصادی باشد. در شرایط کنونی ما به شدت به رشد بالا و تاثیرگذار نیاز داریم.