تجارتنیوز گزارش میدهد:
دردسرهای قانون تازه برای کیف پول الکترونیک
استارتاپها و شرکتهای فعال در حوزه کیف پول الکترونیک، چند سالی بود که در انتظار تصمیمگیری بانک مرکزی در مورد این ابزار پرداخت بودند اما حالا که انتظارها سرآمده است، نتیجه مورد انتظار آنها نیست.
به گزارش تجارتنیوز ، آمار بالای تراکنشهای بانکی با مبالغ پایین و کمتر از 25 هزار تومان، سالهاست که از جمله چالشهای شبکه بانکی محسوب میشود؛ چرا که این نوع تراکنشها که به پرداخت خرد معروفند، هزینه زیادی را به بانکها تحمیل میکنند.
بر اساس گزارش بانک مرکزی آمارها حدود 71 درصد از پرداخت هادر شبکه بانکی کشور از این دسته پرداختهای خرد هستند و عجیبتر که بیش از ۶۶ درصد تراکنشهای موبایلی نیز کمتر پنج هزار تومان هستند.
این در حالی است که برخی از کارشناسان حتی مبالغ بین 25 تا 70 هزار تومان را نیز جزء پرداختهای خرد میدانند و معتقدند این نوع تراکنشها را میتوان از مسیر شبکه شاپرک خارج کرد و به ابزارهای دیگر سپرد. به اعتقاد آنها نظام نامناسب کارمزدی و نفعی که شاپرک از کارمزدهای هر تراکنش میبرد، عامل تعلل بانک مرکزی در حل این چالش بود.
کیف پول؛ ابزاری مناسب برای پرداخت خرد
گروهی از فعالان صنعت بانکدای و پرداخت، چند سالی است که تاکید دارند، راهحل کاهش بار اینگونه پرداختها از دوش نظام بانکی کشور، گسترش ابزارهای دیگری چون کیف پول الکترونیک است. این نوع کیف پول، حاوی مقداری اعتبار است که کاربر میتواند آن را در بازههای مختلف از طریق کارت بانک شارژ و در خریدهای خود از آن استفاده کند.
استارتاپهای مختلفی نیز در سالهای اخیر در این حوزه فعالیت میکنند اما همواره با چالشهای حقوقی و مخالفتهایی از سوی بانک مرکزی مواجه بودهاند.
حال بانک مرکزی چند روزی است که پس از ارائه نسخههای مختلف پیشنهادی در مورد کیف پول الکترونیک، مصوبه نهایی خود را در این زمینه صادر کرده، مصوبهای که به مذاق برخی از فعالان صنعت پرداخت خوش نیامده است.
به نفع استارتاپها نیست
علیرضا بزرگمهری، کارشناس حوزه پرداخت در گفتگو با تجارتنیوز تاکید کرد که مصوبه بانک مرکزی در مورد کیف پول الکترونیک، نه تنها مشکلی را حل نمیکند که نفعی برای فینتکها ندارد.
نائب رئیس انجمن شرکتهای نرمافزاری (آشنا)، افزود: البته وجود قانون بد، بهتر از نبود قانون است اما صدور این مصوبه بسیار عجیب بود؛ چرا که در سه سال گذشته فعالان صنعت پرداخت از طریق تریبونها و رسانههای مختلف، نکات بسیار مهمی را در مورد الزامات کیف پول مطرح کردند اما اکنون بانک مرکزی دستورالعمل خود را بدون در نظر گرفتن این نکات صادر کرده است؛ در نتیجه کارگشا نیست و نفعی برای فینتکها و ارائه کنندگان کیف پول الکترونیک ندارد.
او ادامه داد: تبدیل مصوبه بانک مرکزی به متنی مناسب و کاربردی، به اهتمام جدی نیاز دارد؛ در حالی که این نهاد میتوانست از ابتدا با تعامل با فعالان این حوزه، نتایج بهتری را به دست آورد.
بزرگمهری گفت: متاسفانه مسئولان بانک مرکزی و شرکت شاپرک عادت کردهاند که به صورت یکطرفه تصمیماتی را بگیرند و بعد از اینکه در عمل چالشهای هر موضوع مشخص شد، آنها را اصلاح کنند.
3 ایراد اساسی مصوبه بانک مرکزی
این کارشناس حوزه پرداخت در مورد ایرادات مصوبه بانک مرکزی بیان کرد: در این مصوبه مقرر شده است که حتما یک بانک باید ارائهکننده کیف پول باشد، در نتیجه استارتاپها و شرکتهای کوچکی که در این زمینه فعالیت میکنند، خود به خود نابود میشوند؛ چرا که بانکها، پروژه را به شرکتهای فناوری زیرمجموعه خود یا شرکتهای بزرگ فعال در این حوزه میسپارند.
او به اعداد گردش فصلی مندرج در این مصوبه برای میزان تراکنشها اشاره کرد و گفت: این رقم، با نیازهای واقعی و روز بازار همخوانی ندارد؛ به گونهای که به نظر میرسد تدوینکنندگان این طرح در سال 1386 یا 87 باقیماندهاند و با اعدام و ارقام مطرح در همان سالها تصمیمگیری میکنند.
بزرگمهری سومین ایراد اساسی مصوبه بانک مرکزی را نگاه نادرست آن به موضوع تعاملپذیری میان کیف پولها دانست و گفت: به این معنا که چگونگی تبادل مالي بين کيفهاي پول در اين مستند، اشکالات متعددي از جمله در حوزه تبادل بين کيف پول شخصي و تجاري دارد.
آخرین اخبار و گزارشهای حوزه استارتاپ را در صفحه اختصاصی استارتاپ تجارتنیوز دنبال کنید.
نظرات