موضوعات داغ: # رهبر انقلاب # مسعود پزشکیان # آمریکا # اروپا # داروخانه
تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

علی‌بابا 2 میلیارد دلار روی استارتاپ ترکیه ای سرمایه‌گذاری می‌کند

w 56816907

استارتاپ‌های ترکیه در حالی با جذب سرمایه‌گذاران خارجی تبدیل به دکاکورن می‌شوند که استارتاپ‌های ایراتی درگیر تحریم و فیلترینگ هستند و تا کنون اکوسیستم استارتاپی ایران نتوانسته یونیکورنی را در بین یونیکورن‌های دنیا لیست کند.

به گزارش تجارت‌نیوز، واحد تجارت الکترونیک ترندیول روز دوشنبه گفت که هلدینگ گروه علی بابا قصد دارد 2 میلیارد دلار در ترکیه سرمایه گذاری کند. ترندیول گفته که شرکت فناوری چینی قصد دارد یک مرکز داده و لجستیک در آنکارا و یک مرکز عملیات صادراتی در فرودگاه استانبول ایجاد کند. این طرح در دیدار مایکل ایوانز رئیس علی بابا و اردوغان رئیس جمهور ترکیه ارائه شد.

ترندیول گفت که هلدینگ علی بابا علاوه بر 2 میلیارد دلار فعلی تاکنون حدود 1.5 میلیارد دلار در ترکیه سرمایه گذاری کرده است. دلیل سرمایه‌گذاری گروه علی بابا در ترکیه این است که ایوانز به‌عنوان رئیس این گروه می‌بیند که این کشور پتانسیل تبدیل شدن به یکی از کشورهای پیشرو صادرات الکترونیک در جهان را دارد.

23 هزار میلیون حجم تجارت الکترونیک ترکیه

ترکیه هجدهمین بازار بزرگ تجارت الکترونیک در دنیاست. گردش مالی‌ای که در حوزه تجارت آنلاین ترکیه پیش‌بینی می‌شود نزدیک به 23هزار میلیون دلار تا پایان سال 2023 است. نرخ رشد تجارت آنلاین در ترکیه تا 14.5درصد در سال برآورد می‌شود. انتظار می‌رود که حجم تجارت الکترونیک در ترکیه تا سال 2027 به بیش از 39 هزار میلیون دلار برسد.

ترندیول در سال‌های قبل توانسته بود علاوه بر ۱.۵میلیارد دلار علی‌بابای چین، بیش از ۲میلیارد دلار از سافت‌بانک (یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری جهان و سرمایه‌گذار کسب‌وکارهایی چون وی‌ورک) و شرکت‌های سرمایه‌گذاری دیگر از امارات و قطر جذب سرمایه کند و الان به یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های منطقه تبدیل شده است.

دکاکورن‌های ترکیه چه مقدار ارزش دارند

در کنار ترندیول، استارتاپ گتیر هم دیگر دکاکورن اکوسیستم استارتاپی ترکیه است. استارتاپ‌ گتیر ترکیه تنها در سال ۲۰۲۲، توانسته یک میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کند و ارزش خود را به بیش از 12میلیارد دلار برساند. همچنین ترندیول سال پیش یعنی 2022 با جذب سرمایه یک و نیم میلیارد دلاری علی بابا به ارزش 16.5میلیارد دلاری رسیده بود و با سرمایه‌گذاری جدید در حال رسیدن به عدد 20 میلیارد دلار است.

سرمایه‌گذاری خارجی در ایران چقدر است؟

این در‌حالی است که براساس گزارش‌های موجود در ایران وضعیت سرمایه گذاری خطرپذیر خارجی در سال‌های اخیر بسیار کمتر از کشورهای منطقه مانند ترکیه، امارات و عربستان بوده است. می‌توان گفت ‌که کل جذب سرمایه خارجی در اکوسیستم ایران به زحمت به بالای 350میلیون دلار می‌رسد.

به گفته وحید فخر، کارشناس امور استارتاپی، بیشتر سرمایه گذاری خطرپذیر در دوران برجام اتفاق افتاده و برآورد می‌شود که در آن زمان رقم سرمایه‌ گذاری خطرپذیر روی استارتاپ‌های ایرانی تا حدود 250 میلیون یورو بوده است.

شرایط کنونی استارتاپ های ایرانی در حالی است که اخیرا روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در رویداد سرمایه‌گذاری TIM عنوان کرد که باید در کنار کشورهای عضو گروه D8 به سمت ایجاد کمپانی‌های بیگ تک حرکت کنیم. یعنی کمپانی‌هایی چون متا، آمازون، آلفابت، اپل و… که بین 500 میلیارد دلار تا بیش از 2 تریلیون دلار ارزش‌گذاری شده‌اند! قابل ذکر است که منظور از گروه دی هشت، گروهی اقتصادی متشکل از هشت کشور اسلامی در حال توسعه است یعنی ایران، ترکیه، پاکستان، بنگلادش، اندونزی، مالزی، مصر و نیجریه!

شرط راه‌انداز بیگ تک وصل بودن اینترنت است

ناگفته نماند که نخستین شرط راه‌اندازی بیگ تک وصل بودن اینترنت و امکان اتصال به بازارهای جهانی است. اینترنتی که بدون قطعی و اختلال و به صورت عادلانه در اختیار همه کسب‌وکارها و کاربران ایرانی قرار بگیرد.

دیجی کالا به‌عنوان یکی از قدیمی ترین کسب و کارهای ایرانی، در سال 1385 راه‌اندازی شد. یعنی حدود 16سال از عمر آن می‌گذرد و براساس آخرین گزارش‌هایی که از ارزش‌گذاری آن منتشر شده است، ارزش این کسب وکار به بیش از 500میلیون دلار می‌رسد.

از سوی دیگر بر اساس آخرین گزارش عملکرد انجمن سرمایه‌گذاران خطرپذیر در ایران، در سال 1401 مبلغ 2هزار و 700میلیون تومان معادل 54میلیون دلار در اکوسیستم استارتاپی ایران سرمایه‌گذاری داخلی شده است.

نظرات