موضوعات داغ: # تعطیلی مدارس # سرما # پیش بینی بازارها # پیش بینی قیمت سکه # پیش بینی قیمت طلا
تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

اینترنت پر سرعت با وجود فیلترینگ معنا دارد؟

اینترنت پر سرعت

شاید شنیدن واژه اینترنت پر سرعت به‌طور هفتگی از مسئولان عادی شده باشد. اما سوال این است که اینترنت پر سرعت، با وجود اعمال فیلترینگ گسترده، می‌تواند مشکلات مردم برای دسترسی به اینترنت آزاد را حل کند و اصلا فایده‌ای دارد؟

به گزارش تجارت‌نیوز، دولت‌ها می‌آیند و می‌روند و مسئولان مدام وعده اینترنت پر سرعت می‌دهند. در دولت سیزدهم نیز ادعاها و وعده‌ها در این مورد فراوان است. اما در همه سال‌های گذشته و اخیر، آنچه مردم با آن سر و کله زدند، آزاردهنده و خسته‌کننده بوده است که بعضی مقاطع شرایط بدتر هم می‌شود.

عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات دولت سیزدهم، امروز (چهارشنبه 12 مهر) در حاشیه جلسه دولت در ادعاهای جدیدی در این مورد گفت: برنامه داریم که تمام مدارس را به پروژه فیبر نوری متصل کنیم تا بتوانند برای انجام تحقیقات علمی از اینترنت پرسرعت استفاده کنند.

وی ادامه داد: در مورد افزایش اینترنت در تلاش هستیم تا سرعت اینترنت همراه و ثابت اضافه شود و در همین راستا کارهای اساسی در حال انجام است و مردم با اندکی تاخیر ثمرش را احساس خواهند کرد.

این سخنان در حالی گفته شود که بحث اینترنت پر سرعت از زمان آغاز به کار دولت سیزدهم بر سر زبان وزیر بوده است اما در استفاده روزمره مردم هیچ اتفاق محسوسی رخ نداده و فقط اختلالات بیشتر شده است. در همین هفته‌های اخیر، اختلال اینترنت در استان‌های مختلف گلایه‌هایی را در پی داشت.

آیا اینترنت پر سرعت با وجود فیلترینگ مشکل مردم را حل می‌کند؟

بنا به گفته بسیاری از کارشناسان و حتی خود وزیر، مردم برای رفع نیازهای خود در یکسال گذشته مجبور بودند از فیلترشکن‌ها استفاده کنند و تا زمانی که شرایط فیلترینگ در کشور حاکم باشد این رویه خودبه خود ادامه‌دار پیدا می‌کند.

برای مثال در رویدادی که امسال به مناسبت روز برنامه‌نویس برگزار شده بود، محسن علیزاده، مدیر فنی «هاست‌ ایران» گفت: بزرگ‌ترین چالشی که برنامه‌نویسان در ایران با آن مواجه هستند، دسترسی به اینترنت آزاد است. اینترنتی که فیلتر نباشد.

این در حالی است که، استفاده از فیلترشکن ممکن است نیاز مردم را برای دسترسی به اینترنت آزاد حل کند اما آسیب‌های جدی را به امنیت و حریم خصوصی کاربران وارد می‌کند. همچنین یکی از مهمترین مشکلات استفاده از فیلترشکن، کاهش سرعت اینترنت است. شاید اینترنت مورد استفاده کاربران روی کاغذ پرسرعت باشد ولی هنگامی که برای دسترسی به اینترنت آزاد و استفاده از شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام مجبور به استفاده از فیلترشکن می‌شوند، قطعی زیاد یا سرعت کم شرایط را سخت می‌کند.

از سوی دیگر بنا به گفته بسیاری از کارشناسان یکی از دلایلی که باعث افزایش حملات سایبری به سایت‌های ایرانی شده است، استفاده گسترده از همین فیلترشکن‌هاست که اثرات مخرب بسیاری برای امنیت ملی دارد.

80درصد مردم برای دسترسی به اینترنت از فیلترشکن استفاده می‌کنند

طبق آخرین گزارش یکتانت از فضای دیجیتال کشور، 80 درصد ایرانیان از VPN برای دسترسی به اینترنت آزاد استفاده می‌کنند. یکی از مهمترین دلایلی که باعث شده مردم از هر راهی مخصوصا خرید VPN برای ورود به شبکه‌های اجتماعی استفاده کنند، گره خوردن روابط ‌اجتماعی، خرید و حتی آموزش افراد با این شبکه‌ها است. به‌خصوص در زمان کرونا که بیشتر مردم خانه‌نشین بودند و از ابزار فضای مجازی برای برآورد کردن بسیاری از نیازهای خود مانند اطلاع پیدا کردن از اخبار، خرید وسایل مورد نیاز و فروش محصولات به‌صورت غیرحضوری استفاده می‌کردند. این نیازها و علائق البته همچنان هم وجود دارند.

آمارهای گزارش منتشرشده توسط یکتانت نیز نشان می‌دهد که در سال 98، حدود 28میلیون ایرانی مخاطب اینستاگرام بوده‌اند اما پس از گذشت سه سال یعنی سال 1401 این آمار به 41میلیون نفر رسیده است. همچنین بررسی 9هزار کسب‌وکار فعال در اصناف و اتحادیه‌های مختلف نشان می‌دهد که 94درصد کسب‌وکارهای ایرانی در اینستاگرام حضور دارند که می‌توان گفت تقریبا همه کسب‌وکارهای ایرانی در این شبکه اجتماعی صفحه دارند.

بیشترین قشر استفاده کننده از فیلترشکن محصلان دبیرستانی هستند

در چنین شرایطی، نکته جالب سخن وزیر همان بخش است که گفته، اینترنت پر سرعت در اختیار مدارس قرار می‌گیرد تا دانش‌آموزان برای تحقیقات بتوانند از آن استفاده کنند. این در حالی است که بیشترین میزان استفاده از VPN برای گروه سنی 15تا 17 سال است. این گروه سنی همان قشر دانش‌آموزی مقطع متوسطه دوم هستند و با میانگین 97درصد استفاده، در صدر استفاده‌کنندگان VPN در ایران قرار گرفته‌اند. پس از آنها گروه سنی 18 تا 24 با 80درصد، در رتبه دوم استفاده‌کنندگان VPN قرار دارند.

گزارش منتشرشده آژانس دیجیتال مارکتینگ «یکتانت» همچنین نشان می‌دهد که گردش مالی سالانه خرید و فروش VPN در ایران در سال 1401 حدود 25 تا 30هزار میلیارد تومان بوده است.

 

نظرات