به گزارش تجارتنیوز، تا کنون مقصرهای زیادی برای سرعت پایین اینترنت در کشور معرفی شده، از ضعیف بودن زیرساخت تا شرایط فیلترینگ گسترده در کشور؛ کارشناسان بر نقش فیلترشکن ها در اختلال اینترنت تاکید دارند.
هر چه باشد این شرایط برای فعالان حوزه تجارت الکترونیک غیرقابل تحمل شده است و انتقاد جدی به آن دارند.
در چهارمین رویداد ایران دیجیتال، نشستی با عنوان «وضعیت و کیفیت اینترنت کشور؛ سیاستها، تبعات و راهکارها» برگزار شد که پویا پیرحسینلو، رئیس کمیته اینترنت و زیرساخت انجمن تجارت الکترونیک توضیحاتی درباره تاثیرات فیلرینگ بر سرعت اینترنت کشور داد.
نقش فیلترشکن ها در اختلال اینترنت
به نقل از زومیت، پویا پیرحسینلو، رئیس کمیته اینترنت انجمن تجارت الکترونیک بیان کرد: باکسهای فیلترینگ بیشترین اختلالات را در اینترنت ایران به وجود میآورند. شرکت ارتباطات زیرساخت هم پاسخگوی آن نیست.
وی با اشاره به آخرین گزارش انجمن تجارت الکترونیک در خصوص وضعیت اینترنت کشور اشاره کرده و توضیح داد که یافتههای این گزارش نتیجهی اندازهگیری سه شاخص «سرعت اینترنت»، «محدودیتها یا آزادی اینترنت» و «اختلالات روی اینترنت» بوده که امتیازدهی این سه مورد نشان داده است ایران بدترین وضعیت اینترنت را دارد.
او مثالی از افت کیفیت اینترنت را مطرح کرد و گفت: سرعت لود گوگل از ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۳ در ایران از حدود ۲ ثانیه به حدود ۶ ثانیه رسیده است. شرکت زیرساخت که آمار و ارقام دقیق دارد برای ما با عدد و رقم توضیح دهد که چرا مدت لود گوگل ۳ برابر شده است.
مدیران ارشد، دروغ را ترویج میدهند
همچنین پیرحسینلو درباره تاثیر فیلترینگ بر افت کیفیت و سرعت اینترنت علیرغم مخالفتهای مسئولان در حوزه اینترنت نظری گفت: دو خیانت بزرگ در کشور انجام میشود. مدیران ارشد کشور دو دروغ بزرگ را ترویج میدهند: دروغ اول این است که تجهیزات فیلترینگ روی کیفیت اینترنت تأثیر نداشته است؛ دروغ دوم هم این است که میگویند ما میتوانیم با VPNها مقابله کنیم.
وی تاکید کرد: مسئولان، اول باید بپذیرند که نمیتوانند با فناوری VPNها مقابله کنند و مثلاً جلوی V2RAY را بگیرند. دوم، باید طوری سیاستگذاری کنند که نیاز مردم به این ابزارها از ۸۰ درصد به ۳۰ درصد کاهش پیدا کند.
به گزارش تجارتنیوز دادههای منتشرشده آژانس دیجیتال مارکتینگ «یکتانت» نشان میدهد که 80درصد مردم در گروههای سنی مختلف از VPN استفاده میکنند و گردش مالی سالانه خرید و فروش VPN در ایران در سال 1401 حدود 25 تا 30هزار میلیارد تومان بوده است.
کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی هم در گزارشی که درباره کیفیت اینترنت ارائه کرد به این موضوع اشاره کرد که 64درصد مردم ایران از VPN استفاده میکنند.
70درصد مردم به شبکهاجتماعی وابسته هستند
استفاده از فیلترشکن در ایران زمانی افزایش یافت که پلتفرمهای پرکاربرد نزد ایرانیان یعنی اینستاگرام و واتساپ فیلتر شدند. یکتانت در گزارش خود به این نکته هم اشاره کرده بود که 70درصد مردم ایران به شبکههای اجتماعی وابسته هستند.
اما استفاده از پلتفرمی مانند اینستاگرام فقط به یک وابستگی ساده ختم نمیشود. در زمان شیوع کرونا و محدودیتهای تردد در سطح شهر، اینستاگرام به غیر از سرگرمی، تبدیل به یک فروشگاه آنلاین برای بسیاری از کسب و کارها شده بود.
طبق گزارشها حدود 94 درصد کسبوکارها در اینستاگرام صفحه دارند و یکی از اصلیترین راههای فروش در تجارت الکترونیک ایران محسوب میشود.
تصمیمات پشت در بسته گرفته میشود
بعضی از نمایندگان مجلس در یک جلسه با دعوت از وزیر ارتباطات از وی خواسته بودند که در رفع فیلتر بعضی پلتفرمها و سایتها بازنگری شود. پاسخ وزیر به این درخواست این بود که تصمیمات در جای دیگر گرفته میشود (کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در فضای مجازی).
رئیس کمیته اینترنت انجمن تجارت الکترونیک درباره کمیته تعیین مصادیق مجرمانه در فضای مجازی بیان کرد: این کمیته تصمیمات را پشت درهای بسته میگیرد و پاسخگو هم نیست. همه هم ناراضی هستند و تقصیر را گردن این کمیته میاندازند.