خبر فوری:

فونیکس - هدر اخبار
کد مطلب: ۴۴۰۰۴۰

چطور رضایت شغلی خود را افزایش دهیم؟

چطور رضایت شغلی خود را افزایش دهیم؟

احتمالا تنها در سه موقعیت خاص احساس می‌کنید که ایده‌آل‌ترین شغل روی زمین را دارید: زمانی که شغل موردنظر را در آگهی‌ها پیدا می‌کنید؛ وقتی که مدیران آن شرکت به رزومه شما «بله» می‌گویند و در نهایت، هفته اولِ کاری شما. چند ماه بعد، پس از آنکه عوامل استرس‎زا در محیط کار کم‌کم نمایان می‌شوند،

احتمالا تنها در سه موقعیت خاص احساس می‌کنید که ایده‌آل‌ترین شغل روی زمین را دارید: زمانی که شغل موردنظر را در آگهی‌ها پیدا می‌کنید؛ وقتی که مدیران آن شرکت به رزومه شما «بله» می‌گویند و در نهایت، هفته اولِ کاری شما.

چند ماه بعد، پس از آنکه عوامل استرس‎زا در محیط کار کم‌کم نمایان می‌شوند، شغلی که روزی بهترین حرفه دنیا به‌حساب می‌آمد، دیگر جذابیت خود را از دست می‌دهد.

در چنین مواقعی احتمالا احساس می‌کنید که دیگران شغل‌های جذاب‌تری دارند و به این نتیجه می‌رسید که باید به شغل دیگری فکر کنید.

اما پیش از آنکه اجازه دهید هر توجیهی برای تغییر شغل به ذهنتان برسد، بهتر است هشت موردی را که در ادامه به آنها اشاره می‌شود در نظر بگیرید. با توجه به این چند مورد، ممکن است شغلی که هم‌اکنون به آن مشغول هستید، همچنان جالب‌ و رضایت‌بخش‌ به‌نظر بیاید و از آن لذت ببرید.

این ایده‌ها می‌تواند به شما کمک کند تا نه‌تنها در محیط کارتان شادتر باشید، بلکه مزایا، سطح راحتی و شهرتی که سال‌ها برای آن تلاش کرده‌اید را هم حفظ کنید.

۱- برای فعالیت‌های جدید در محیط کارتان داوطلب شوید

سازمان‌ها معمولا برای شروع پروژه‌های خاص، تیم‌های کوچک‌تری را تشکیل می‌دهند و در آغاز ممکن است نیاز به داوطلب داشته باشند.

این فعالیت‌ها می‌تواند شامل شرکت در جلسه‌ای برای طوفان فکری، به‌کارگیری کارمندان جدید یا نوشتن مقاله برای خبرنامه سازمان باشد. سعی کنید این پروژه‌ها را بر اساس مهارت و علایقتان انتخاب کنید.

برخی از کارشناسان، تمایل برای انجام وظایف جدید در شرکت را «رفتار شهروندی سازمانی» می‌نامند و معتقدند، تاثیر آن بر رضایت شغلی بسیار چشمگیر است.

به‌گفته مارک سی. بولینو و آنتونی س. کلاتس، داشتن رفتار شهروندی سازمانیِ خوب می‌تواند از نظر شخصی و حرفه‌ای بسیار باارزش باشد؛ چرا که از یک‌سو معنادار شدن شغلِ شما را تقویت کرده و از سوی دیگر به عملکرد بهتر در محیط کار کمک می‌کند.

نکته مهم اما این است که باید بدانید پیدا کردن این فرصت‌ها برعهده شماست و آنها به‌دنبال شما نخواهند آمد.

می‌توانید از مدیر شرکت یا مدیر منابع انسانی بپرسید که به چه نوع کمک‌هایی نیاز دارند. در عین حال، درباره میزان انرژی و روحیات خود واقع‌بین باشید. اگر کمک‌هایی که پیشنهاد کرده‌اید، پس از مدتی به یک فعالیت منظم و عادی تبدیل می‌شود، از مدیرتان بخواهید تا شرح وظایف یا حتی عنوان شغلی شما را بر اساس مسئولیت‌های جدید تغییر دهد. این کار می‌تواند تاثیر آشکاری در پیشرفت شغلی شما داشته باشد.

۲- به همکارنتان پیشنهاد کمک بدهید

تحقیقات نشان می‌دهد که کمک به همکاران می‌تواند به رضایت شغلی منجر شود. بنابراین از مدیر خود بپرسید که چطور می‌توانید مهارت و تجربیات خود را برای حمایت از همکانتان به‌کار بگیرید.

به‌طور قطع، افرادی در شرکت یا سازمان شما کار می‌کنند که برای استفاده از نرم‌افزار پاورپوینت به کمک نیاز دارند.

قطعا کمک کردن به دیگران برای توسعه مهارت‌های حرفه‌ای احساس خوبی به شما می‌دهد. فراموش نکنید که احساس خوب درباره خود، گامی بزرگ در جهت احساس خوب در محیط کار و رضایت شغلی محسوب می‌شود.

۳- برای قدردانی از دیگران وقت بگذارید

اغلب مواقع نمی‌توان در ساعات کاری از همکاران قدردانی کرد و در واقع می‌توان گفت که به‌ندرت چنین اتفاقی می‌افتد.

حتما به‌خوبی از این موضوع آگاه هستید که ایجاد کردن حس خوب در دیگران به‌اندازه دریافت حس خوب تاثیرگذار است. بنابراین کارهای مفید همکارانتان را تشخیص داده و به‌صورت حضوری، ایمیل، در طول جلسات یا از طریق سایر بسترهای ارتباطی، با قدردانی از آنها رضایت شغلی و حرفه‌ای خود را افزایش دهید.

اطمینان حاصل کنید که قدرانی شما معنادار است و صرفا به عباراتی چون «متشکرم» یا «بسیار خوب» بسنده نکنید. شرح توضیح کاملی از فعالیت‌های همکارانتان، اینکه چطور متفاوت عمل کرده‌اند و تاثیر آن بر کار شما بسیار مهم است.

اعتبار دادن به دیگران موجب تقویت شهرت شما به‌عنوان یکی از افراد دلسوز و ارزشمند تیم می‌شود.

رضایت از شغل

سعی کنید به ایجاد تعادل میان کار و زندگی شخصی خود توجه جدی داشته باشید.

۴- برای توسعه مهارت‌های خود در کلاس‎های سازمان یا خارج از آن شرکت کنید

ممکن است آنچه که نیاز به تقویت دارد، مهارت‌های شما باشد و نه شغل شما. زمینه‌هایی را که باید توسعه دهید شناسایی کرده و به‌دنبال فرصت‌های آموزشی مناسب برای کسب مهارت‌ها باشید.

عموما یافتن کلاس‌هایی برای توسعه مهارت‌ها در خارج از شرکت ساده است. اما بهتر است ابتدا از کارگاه‌ها و سمینارهای مفید و رایگان داخل شرکت بهره ببرید.

گذراندن دوره‌های آموزشی در داخل سازمان، موجب می‌شود تا میزان ارتباط شما با افراد جدید افزایش یابد. این افراد ممکن است بتوانند تجربه کاری شما را بسیار لذت‌بخش‌ و رضایت‌بخش‌تر کنند.

۵- خود را به همکاران جدید معرفی کرده و در فعالیت‌های اجتماعی شرکت کنید

کار کردن در کنار افرادی که آنها را دوست دارید و برایشان احترام قائل هستید، نقش مهمی در رضایت شغلی شما دارد. بنابراین بهتر است، سعی کنید در برنامه‌های اجتماعیِ بعد از ساعات کاری شرکت کرده و روابط خود را با افرادی که با آنها ارتباط چندانی ندارید، گسترش دهید.

پس از مدتی متوجه خواهید شد که ارتباطاتی که خارج از محیط کار شکل می‌دهید، روابط شما را در طول ساعات کاری هم تقویت می‌کند.

خیلی نگرانِ زیاد شدن مکالماتِ کاری نباشید. فراموش نکنید که کارتان، بزرگ‌ترین وجه مشترک شماست و صحبت کردن در مورد مسائل مشترک، احساس همبستگی بیشتری به شما می‌دهد.

۶- فضای کاری خود را نوسازی کنید

خوشحالی و رضایت شما در محیط کار با احساس لذت در جایی که در آن کار می‌کنید، شروع می‌شود. آیا اشیایی که در اطراف یا مقابل شما قرار دارند، شما را خوشحال می‌کنند؟ آیا این اشیا یادآور افراد و مکان‌هایی که دوست دارید، هستند؟

اگر این‌چنین نیست، می‌توانید از چند مورد بسیار ساده شروع کنید. عکس خانواده، لیوان مورد علاقه، پلاک یا مدالی که به‌عنوان جایزه دریافت کرده‌اید، می‌تواند شروع خوبی باشند.

حتی اگر استفاده از این اشیا به قیمت حواس‌پرتی‌تان تمام شود، باز هم ارزشش را دارد که اطراف خود را با وسایلی پُر کنید که موجب افتخار شما می‌شود. در نهایت این کار احساس رضایت بیشتر از شغل را به‌دنبال خواهد داشت.

روش دیگر این است که هرازگاهی به موقعیت مکانی خود تنوع ببخشید. می‌توانید کار خود را از منزل، کافی‌شاپ یا کتابخانه عمومی انجام دهید. جدا شدن از فضای کاری که همیشه در آن فعالیت می‌کنید، می‌تواند به شما کمک کند تا به‌شکلی کارآمدتر بر روی وظایف خود متمرکز شوید.

۷- زمان بیشتری را برای استراحت در نظر بگیرید

حتی برای افرادی که به شغلشان معتاد هستند هم کار کردن برای مدتی بسیار طولانی، عدم رضایت از شغل را به‌همراه خواهد داشت.

بنابراین حتی اگر عاشق شغلتان هستید، بدانید که کار کردن‌های بیش از حد، رضایت شغلی را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.

سعی کنید به ایجاد تعادل میان کار و زندگی شخصی خود توجه جدی داشته باشید. به مرخصی بروید. حتی اگر لازم است، مرخصی‌های چند ساعته کوتاه داشته باشید و تا حد امکان از ابزار کار و شغل خود جدا شوید.

تعطیلاتی که در آن به کار مشغول هستید، به‌هیچ‌وجه تعطیلات به‌حساب نمی‌آید.

سعی کنید، در زندگی شخصی خود کارهایی را انجام دهید که شما را خوشحال می‌کند.

اگر می‌توانید زودتر دست از کار بکشید، کمی پیاده‌روی در محوطه شرکت و اطراف بلوک هم می‌تواند کمک‌کننده باشد.

بدن ما به‌گونه‌ای طراحی نشده که بتواند تمام روز بر روی یک صندلی بنشیند و تنها استراحتش چشم برداشتن از صفحه بزرگ کامپیوتر و چشم دوختن به صفحه کوچک‌تر موبایل باشد.

دور کردن ذهن و چشمانتان از کار مفید است و اگر این جدایی کوتاه‌مدت از فعالیت‌ها با همراهی یکی از همکاران نزدیکتان انجام شود، مفیدتر خواهد بود.

همچنین سعی کنید میزان فعالیت‌های شغلی که به خانه انتقال می‌دهید (از جمله چک کردن ایمیل‌ها) را به حداقل برسانید.

به‌گفته ناتالیا پیرت، مشاور مدیریت، ادغام شدن ساعات کاری و زمان‌های شخصی، یکی از مهم‌ترین منابع استرس به‌حساب می‎آید.

در ایده‌آل‌ترین حالت، زندگی کاری شما باید موجب بهبود زندگی شخصی شما شود نه اینکه بر آن غلبه کند و زندگی‌تان را تحت تاثیر قرار دهد.

رضایت شغلی

هرازگاهی به موقعیت مکانی خود تنوع ببخشید. می‌توانید کار خود را از منزل، کافی‌شاپ یا کتابخانه عمومی انجام دهید.

۸- فعالیت یا سرگرمی جدیدی را شروع کنید

احتمالا ارتباط بسیار نزدیکی میان احساس رضایت در خانه و احساس رضایت در محل کار وجود داشته باشد؛ بنابراین سعی کنید، در زندگی شخصی خود کارهایی را انجام دهید که شما را خوشحال می‌کند.

یک زندگی رضایت‌بخش‌ می‌تواند از فشارهای ناشی از کار بکاهد.

این نکته را در نظر داشته باشید که حتی در ایده‌آل‌ترین شغل هم ممکن است گاهی اوقات احساس ناکامی یا یکنواختی کنید. اما اگر به‌جای آنکه فقط به امید بهتر شدن اوضاع منتظر بمانید، گام‌های پیشگیرانه را در جهت تحقق رضایت در حرفه خود برداشته باشید، متوجه خواهید شد که رضایت شغلی چیزی است که شما آن را کنترل می‌کنید، ارتقا می‌دهید و حتی از آن به‌عنوان اهرمی برای موفقیت‌های آینده بهره می‌برید.

نویسنده: جول شوارتسبرگ (Joel Schwartzberg)
مترجم: الهام میرمحمدی
عنوان اصلی مقاله: How to make the most of the job you already have
نشریه: Harvard Business Review

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

تیترِ یک

آخرین اخبار

پربازدیدترین اخبار