کد مطلب: ۵۷۵۰۲۵

معامله پشت پرده بر سر دریای خزر / ایران برای صادرات گاز به روسیه باج داده؟

معامله پشت پرده بر سر دریای خزر / ایران برای صادرات گاز به روسیه باج داده؟

ایران، بی چند و چون، یکی از قدرت‌های گازی در جهان است و البته قدرتی خفته که به خوابی عمیق هم فرو رفته است. از منظر مجموع ذخایر قابل استحصال گاز طبیعی، ایران پس از روسیه در جایگاه دومِ جهان قرار دارد و از قضا، در جغرافیایی از جهان واقع شده که می‌تواند روی «دیپلماسی

ایران، بی چند و چون، یکی از قدرت‌های گازی در جهان است و البته قدرتی خفته که به خوابی عمیق هم فرو رفته است. از منظر مجموع ذخایر قابل استحصال گاز طبیعی، ایران پس از روسیه در جایگاه دومِ جهان قرار دارد و از قضا، در جغرافیایی از جهان واقع شده که می‌تواند روی «دیپلماسی انرژی» هم حساب باز کند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، در این میان، تحریم‌ها مانع از آن شده‌اند که ایران بتواند بر خلاف روسیه و قطر (دیگر قدرت‌های گازی در جهان)، به یک صادرکننده گاز بدل شود. در واقع، ایران اکنون تنها برای مصرف داخلی خود گاز طبیعی تولید می‌کند و میزان صادرات گاز از مبدا ایران، بی‌اندازه ناچیز است.

در این میان اما ظاهرا معاملات پشت پرده‌ای در جریان بوده که موجب شده ایران بتواند به اروپا گاز صادر کند. البته، برخی نشریات خارجی معتقدند که ایران برای این کار بهای سنگینی پرداخت کرده است: سهم ایران از «دریای خزر» کاهش پیدا کرده و روسیه متولی فروش و قیمت‌گذاریِ گاز صادراتیِ ایران به اروپا شده است.

«میدان گازیِ چالوس»: بازی عوض می‌شود

نقشه اقتصادیِ منطقه غرب آسیا بار دیگر در حال تغییر است و این نه از هوشمندیِ مسئولین، که از بختیاریِ طبیعت بوده است. چندی پیش اعلام شد که یک میدان گازی بسیار بزرگ در شمال ایران و در حاشیه خزر کشف شده که حدود یک‌ چهارم میدان «پارس جنوبی» گاز طبیعیِ قابل استحصال دارد. این در حالی است که «پارس جنوبی» به نوبه خود یکی از بزرگ‌ترین میادین گازی در جهان است.

156975604

کشف گاز در «دریای خزر» می‌تواند موقعیت ژئوپولتیک ایران را ارتقا بدهد.

کشف این میدان گازی (که به نام «میدان گازی چالوس» شناخته می‌شود) می‌تواند زمینِ بازی صادرات گاز به اروپا را عوض کند و ایران را به سطحی از مشارکت اقتصادی با اروپا ارتقا بدهد که در عمل موجب می‌شود ایران «تحریم‌ناپذیر» شود. اما چرا و چطور این اتفاق ممکن است بیفتد؟

وب‌سایت معروف «اویل ‌پرایس»، به تازگی در مقاله‌ای به ‌قلم «سایمون واتکینز» به ‌بررسی تغییرات ژئوپلیتیک ناشی از اکتشاف این میدان گازی جدید در ایران پرداخته و گزارش کرده بود که ایران با این میدانِ گازی جدید، توان تامین ۲۰ درصد از گاز اروپا را دارد و اینکه این امر می‌تواند تهدیدی ژئوپلیتیک برای نقش مسلط روسیه در بازار گاز اروپا باشد.

آیا روسیه واقعا نگران «میدان چالوس» است؟

در این گزارش آمده بود که روسیه بسیار نگران آن است که ایران انحصار صادرات گازِ این کشور به اروپا را از بین ببرد. روسیه، اصلی‌ترین تامین‌کننده گاز در اروپا است و در سال ۲۰۱۷ میلادی، حدود ۳۹ درصد از گازِ وارداتی کشورهای اروپایی توسط روسیه تامین می‌شد.

این در حالی است که برای برخی کشورهایِ قاره سبز، روسیه تنها منبع گاز بوده و هست. مثلا، کشورهایی همچون فنلاند و استونی، ۱۰۰ درصد از گاز وارداتی خود را از روسیه می‌خرند. این نسبت برای اقتصادهای سنگین‌وزنی همچون اقتصاد آلمان هم به حدود ۵۰ تا ۷۵ درصد می‌رسد.

پوتین+ تجارت نیوز

روسیه به شدت روی موضوع صادرات گاز به اروپا (و انحصاری که در این زمینه دارد) حساس است.

به این ترتیب، روسیه همواره چماقی بالای سر اروپایی‌ها نگه داشته که می‌تواند آن را در موقع لزوم (به هنگام اختلافات سیاسی) روی سر اروپایی‌ها فرود بیاورد. اروپایی‌ها هم این را می‌دانند و به دنبال متنوع کردنِ منابع تامین گاز خود هستند. اما روسیه هم بیکار ننشسته و تقریبا همه رقبای خود را از میدان به در می‌کند.

معامله پشت پرده بر سر «دریای خزر»؟

با این همه، ظاهرا این بار ماجرا تا حدی فرق می‌کند و در واقع، خیلی چیزها نسبت به گذشته تغییر کرده است. نخست اینکه در ماه‌های گذشته، ایران دو قرارداد راهبردی مهم با چین (قرارداد ۲۵ ساله) و روسیه (قرارداد راهبردی ۲۰ ساله) امضا کرده است. از آن سو، پس از ۱۵ سال صبر و انتظار، روسیه و چین بالاخره راضی شده‌اند ایران را به «پیمان شانگهای» راه بدهند.

«پیمان شانگهای» (سازمان همکاری شانگهای یا Shanghai Cooperation Organisation) در واقع معادل «ناتو» در جهان غرب است و پیوستن ایران به آن، قدرت چانه‌زنیِ ایران در مذاکره با آمریکا را هم افزایش می‌دهد.

از آن سو، آنچنان که گزارش «اویل پرایس» نشان می‌دهد، روسیه تصمیم گرفته که خزر دوباره به عنوان «دریا» تعیین شود نه «دریاچه». موضوعی که به طور اساسی تقسیم درآمد حاصل از این حوزه را در میان شرکا تغییر می‌دهد.

در این روند، سهم ایران از تقسیم ۵۰-۵۰ که با «اتحاد جماهیر شوروی» در توافق اولیه منعقد شده در سال ۱۹۲۱ میلادی برخوردار بود، به شدت کاهش پیدا کرده و به ۱۱٫۸ درصد رسیده است. این بدان معناست که ایران دست‌کم ۳٫۲ تریلیون دلار درآمد خود را از محصولات انرژی در سرتاسر دارایی‌های مشترک منابع دریای خزر در آینده از دست خواهد داد.

«اویل پرایس» مدعی است دلیلِ این که ایران این تصمیم را درباره سهم خود از غنایم دریای‌ خزر پذیرفته، توافق‌های راهبردی میان ایران با چین و روسیه است که به عنوان مثال، حتی اجازه می‌دهد هواپیماها و کشتی‌های روسی و چینی از سایت‌های دو منظوره در سراسر ایران استفاده کنند.

هشتمین اجلاس مدیران بنادر کشورهای ساحلی- خزر در ترکمنستان

برخی رسانه‌های خارجی مدعی‌اند کاهش سهم ایران از منابع دریای خزر، با قراردادهای محرمانه ایران، چین و روسیه بی‌ارتباط نیست.

به ادعای «اویل پرایس»یکی از عناصر کلیدی توافقنامه ۲۰ ساله میان ایران و روسیه (که مفاد آن را کسی نمی‌داند) این است که روسیه عملا بر اینکه گاز ایران در کجا و به چه قیمتی فروخته شود، کنترل خواهد داشت.

در واقع، برای روسیه همیشه مهم بوده که اطمینان حاصل کند گاز ایران به اروپا سرازیر نشود و در نتیجه موقعیت استراتژیک روسیه را در این زمینه تضعیف نکند. به عبارت ساده، ظاهرا ایران بر سرِ کاهش سهم خود از «دریای خزر» کوتاه آمده و در مقابل، از روسیه تضمین گرفته که بتواند به اروپا گاز صادر کند.

به این ترتیب، روسیه از ۳ سمت سود برده است: هم با ایران یک قرارداد استراتژیک امضا کرده که اجازه همکاری‌های نظامی وسیع را به این کشور می‌دهد؛ هم سهم ایران از منابع «دریای خزر» را کاهش داده و هم همزمان خیالش از بابت صادرات گاز ایران به اروپا راحت شده، چرا که خودش متولی این موضوع شده است.

یک عقب‌گردِ تاریخی: وقتی ایران دست بالا را داشت

اما چرا این موضوع این اندازه اهمیت دارد و چرا ایران باید نگران باشد که موقعیتش تضعیف شده است؟ ماجرا از اینجا شروع می‌شود که ایران قرار بود در تامین گاز طبیعیِ مورد نیاز اروپا مشارکت کند، اما تحریم‌ها مانع شدند و روسیه جای ایران را گرفت: از سال ۲۰۰۷ میلادی به این سو، ایران و برخی کشور‌های اروپایی، همچون یونان، ایتالیا، سوئیس، اتریش، آلمان، فرانسه و اسپانیا، توافق‌نامه‌هایی برای صادرات گاز از میدان «پارس جنوبیِ» ایران به اروپا به امضا رسانده بودند.

گاز

ایران قرار بود حدود ۲ دهه پیش، سالانه ۵۰ میلیارد متر مکعب گاز به اروپا صادر کند، یعنی همین مقداری که روسیه امروز صادر می‌کند.

در این پروژه که موسوم به «خط‌ لوله پارس» بود، قرار بود ایران سالانه ۵۰ میلیارد متر مکعب گاز به اروپا صادر کند، یعنی تقریبا همان میزانی که روسیه امروز به اروپا گاز صادر می‌کند. پیش از آن، در سال ۲۰۰۱ میلادی و در زمان ریاست‌ جمهوری محمد خاتمی در ایران، ایده تشکیل یک «اوپکِ گازی» از سوی ایران روی میز گذاشته شد که بر اساس آن قرار بود ایران و روسیه نقشی اساسی در پیش‌برد این ایده داشته باشند.

در واقع، دارندگان گاز داشتند تلاش می‌کردند داستان انحصار در تولید نفت را که پیش‌تر با «اوپک» تجربه شده بود، حالا با گاز تکرار کنند. با این همه، در سال ۲۰۰۸ میلادی و در زمانی که محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور ایران بود، طرح ایران با نام «مجمع کشورهای صادرکننده گاز» (با سرواژه انگلیسیِ GECF) آغاز به کار کرد و البته ایران، با وجود پیشتازی در طرحِ ایده، نتوانست قدرت چانه‌زنی بالایی در این سازمان به دست بیاورد و سکان اداره این سازمان به دست روسیه افتاد.

ایران از روسیه و قطر عقب افتاد

این سازمان امروز ۱۹ عضو دارد و در مجموع، بیش از ۷۰ درصد از ذخایر گاز متعارف در جهان را به خود اختصاص داده است. داده‌هایی که در سال ۲۰۱۹ میلادی به روز شده‌اند، نشان می‌دهند که ایران، پس از آمریکا و روسیه، سومین تولیدکننده بزرگِ گاز در جهان است و البته، نه فقط سهمی از صادرات جهانی گاز ندارد، که در «مجمع کشورهای صادرکننده گاز» هم دست پایین را دارد.

این در حالی است که اگر آمریکا را کنار بگذاریم، روسیه، رقیبِ گازی ایران، سالانه حدود ۶۸۰ میلیارد مترمکعب و ایران سالانه حدود ۲۴۴ میلیارد متر مکعب گاز تولید می‌کند. قطر در جایگاه بعدی قرار دارد و سالانه حدود ۱۷۸ میلیارد مترمکعب گاز تولید می‌کند.

شروط سیزده‌گانه برای قطر

به یُمن صادرات گاز، قطر اکنون یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است.

با این همه، وقتی صحبت از صادرات گاز (و نه تولیدِ آن) به میان می‌آید، ایران به رتبه‌های پایین‌تر (تا حد نوزدهم در جهان) سقوط می‌کند. در واقع، بخش اعظم گاز تولید شده توسط ایران در داخلِ کشور مصرف شده و حجم بسیار کمی از آن راهی بازار‌های بین المللی می‌شود. این در حالی است که روسیه حدود ۳۰ درصد از تولید خود و قطر حدود ۷۰ درصد از گاز تولیدیِ خود را صادر می‌کنند.

درآمد گازی قطر (کشوری که ۸۵ درصد از جمعیت آن را کارگران خارجی تشکیل می‌دهند) در سال ۲۰۱۹ میلادی حدود ۳۳ میلیارد دلار بوده و در واقع، این حجم از درآمد گاز صادراتی آن قدر به مذاق قطری‌ها خوش آمده که ترجیح داده‌اند از اوپک خارج شوند و روی صادرات گاز تمرکز کنند.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    این حرفارو بیخیال بشید عزیزان . دبه ماست ۱۵ هزار تومنی شده ۵۰ هزار تومن . کره ۱۰ هزار تومنی شده ۳۵ هزار

  • رضا

    اینها را بی خیال! شما می‌توانید در خلیج فارس از انرژی فسیلی برق تولید و با خطوط انتقال موجود برق را که انرژی کاملا پاکی هست تا دهه های آینده به کشورهای همسایه و در واقع دورتر به اروپا صادر کنید چرا که استانداردهای محیط زیست اینها در یکی دو دهه آینده بتدریج تغییر خواهد کرد و آنها حداقل خودشان ملزم به استفاده از انرژی پاک خواهند بود! برای ما هم، خدا را چه دیدی! شاید تا آن موقع تکنولوژی به یاران آمد و توانستیم همین سوخت های فسیلی را هم به استاندارد خوب برسانیم! علی ایالحال فن آوری های جدید و استانداردهای جدید محیط زیستی، ما را مجبور به ترک استفاده از سوخت‌های فسیلی آلاینده تا نهایتا تا سال 2050 خواهد نمود، ما نهایتا شاید 3 دهه فرصت فروش سوخت‌های جدید را داریم و از الان در واقع خودمان هم باید برویم سراغ فن آوری های جدید و تحقیق و توسعه بر روی سوخت‌های هیدروژنی و گداخت و انرژی‌های نو و بویژه خورشیدی! متولیان امور از حالا اگر در این راه تصمیمات درستی نگرفته اند، الان هم دیر است، باید بجنبند تا مثل نسل من و شما، بدبخت و آواره و بی خانمان بار نیایم! نسلی که انقلاب کرد سواب کنه ولی کباب شد! حالا بماند که به هر حال و واقع گرایانه این انقلاب مثل یک نوزادی میمانست که با این همه تلفات و هزینه، بالاخره دارد اگر خدا بخواهد روی زانوی خودش بلند می‌شود و من و نسل من سرانجام حداقل مفتخر خواهیم بود که بله، ما نسل قربانی و آواره شدیم و سوختیم و ساختیم اما شاکر خواهیم بود که ایران بالاخره ایران بشود! و برای اینکه ایران ایران شود، واقعل لازم است این نسل جنگ و قبلی ها، همینجا باز نشسته بشوند و پوست اندازی کند این انقلاب و تجربیات مثبت خود را به نسل جدید انتقال داده و بگذارد که این نسل با انرژی بیشتر، نگاه بروزتر و ابزار جدید، آینده قدرتمندی برای این کشور رقم بزند،
    انشالله…
    خداوند این کشور را خ دوست داشته و مواهب و نعمتهای زیادی داده، بیشترین گاز طبیعی، نفت زیاد، سرزمین تابان آفتاب و شن های گرم کویری که عموما هم انرژی‌های پاک آینده محسوب می‌شوند، واقعا قدر این همه نعمت را باید خوب بدانیم و اینگونه ناشکرانه به هدرس نهیم!
    یکی از بزرگترین و اصلی‌ترین وظایف دولت جدید باید پروش نسلی زرنگ، چابک، قدرشناس، است تا بفهمد ما در کجای جهان ایستاده ایم و با این فرصت فوق‌العاده ژئوپلیتیکی و بینظر در 4 راه بزرگ جهان در مسیر جاده جدید ابریشم و در مسیر ترانزیت کالای هند به روسیه و آسیای میانه و غیره و با تسلط بر هندسه اصلی بیشترین انرژی دنیا، واقعا به این گونه مدیریت این منابع در حال حاضر، پایان بدهیم و برای اینکه پایان بدهیم!
    ما شایسته خ زندگی بهتر از این وضعیت هستیم ولی باید بخود بیاییم! درست است فلسفه ما با داشتن ثروت صرف، در تضاد هست، اما ما می‌توانیم و باید در جهت از بین بردن اختلاف طبقاتی گام برداشته و عدالت محوری را حتما دنبال کنیم! کسانی که در راس مسؤلیت قرار می‌گیرند، لازمست این مسئله بطور واضح برایشان تبیین و به عنوان یک دکترین دنبال شود! بدون اجرای عدالت، نهایتا می‌شویم مثل بعضی های دیگه و آنهمه افتضاحی که سقوط و عاقبت انها را داریم مشاهده می‌کنیم! البته ما خدارا شکر صرفا دنبال استحصال درست از منابع خدادادی خودمان هستیم و پرورش استعداد ذاتی خودمان و مجبوریم در این راه به منطقه خودمان هم یاری برسانیم، چرا که توسعه ما، مستلزم توسعه منطقه است و در این شکی نیست.

    • ارمین

      نشستم تا اخر خوندم ولی متوجه نشدم چی نوشتی
      فقط فهمیدم خیلی بیکار بودم که تا اخر خوندم
      بنظر دبه ماست 15 تومنی شده 50 تومن بیشتر بدردم خورد قیمتها اومد دستم
      دمت گرم شما برو پوست اندازی کن
      مواظب باش خیلی میگن درد داره
      همسایمون مار داره اون گفت

  • ناشناس

    من اگر یه کاره ای بود تو دولت روسیه وچین را کنار میگذاشتم چون این دو کشور فقط باج میخواند بلاخص روسیه .دومین روباه پیر بعد انگلیس روسیه هست دولت مردان مواظب باشید به اینده ایران فکر کنید

    • ناشناس

      به فکر خودشون هستن اگر همه ایران و ملت را بفروشن ککشون هم نمیگزه.

  • ناشناس

    هیچ جهان سوم .. دریای خزر هم مثل قرارداد های ترکمنچای وگلستان رفت واقایان فقط نفع خود نه کشور.

  • ناشناس

    خوبه مثل نفت که فروش نداریم فروش گاز نداشته باشیم؟

  • ناشناس

    سلام
    اینها همه گمانه زنیست!

  • 3:05

    شما می توانید با تولید فرآورده از نفت پول در بیاوری می توانید با تولید برق از انرژی هسته ای پول دربیاوری با صادرات گاز به ترکیه پاکستان و هندوستان پول دربیاوری ولی فکر میکنید با صادرات گاز به اروپا با هزار مشکل و اما و اگر و تقابل با روسیه می توانید از تحریم آمریکا با همراهی اروپا خلاص بشی نه جانم به موقع خودش ایالات متحده با فشار به اروپا و امتیاز به روسیه دوباره شما را تحریم میکند پس به فکر چاره اساسی باش جانم این همه نقدینگی یعنی پول در کشور است اگر فکری داری این پول ها را هدایت کن سمت تولید و ایجاد زیر ساخت وتحقیقات پایه مگر کشورهای پیشرفته از اول کسی دست آنها را گرفت همیشه به دنبال خام فروشی و رویا پردازی در ضمن واجب ترین کار اصلاح الگوی مصرف انرژی داخلی چه از نظر خانگی و چه از نظر صنعتی این پنبه را از توی گوشتان در بیاورید لطفا” کشوری که میخواهد استقلال سیاسی و اقتصادی داشته باشد فقط با همت وتلاش خودش به جایی میرسه. وسلام.

    • ناشناس

      آفرین

  • 12:00

    شما نوشتید که مفاد را هیچ کس نمیداند اما فلانی ادعا کرده. ادعا زیاده
    فرضا همه این موارد درست باشه. کاش در مورد برجام هم همینقدر دقیق و حساس میشدید.

    • ارمین

      چرت و پرت
      چه ربطی داره

  • چگوارا

    خلایق هر چی لایق

  • ناشناس

    گور پدر روسیه ولی این اروپا است که آلت دست آمریکا شده چقدر خوب بود اروپا خودش برای خودش تصمیم می گرفت سازمان ملل باید تعغیرات کلی کند .از سازمان سیاسی به سازمان مردمی تبدیل شود