کمال اطهاری، اقتصاددان، در گفتوگوی ویدئویی با «تجارتنیوز»:
نهادهای خصولتی تیولداری میکنند
یک اقتصاددان معتقد است: بعد از انقلاب بسیاری از شرکتهای صنعتی بزرگ به نفع دولت مصادره و بخشی از این شرکتها به نهادها و سازمانها واگذار شد.
کمال اطهاری، اقتصاددان، در بخشی از گفتوگوی خود با برنامه مقتصاد معتقد است:
- توسعه در ایران رخ نداد چون ایران الگوی توسعه نداشت و به همین دلیل اقتصاد نتوانست براساس الگویی درست در ریل توسعه حرکت کند.
- در فئولدالیسم رانت یا بهره مالکانه از مالکیت زمین کشاورزی یا انحصارات همراه با زور حاصل میشود. در رویکردی که به اسم نئولیبرالیسم در ایران شناخته میشود، عقلانیت اقتصادی در قانون فروشی دنبال میشود.
- نئولیبرالیسم اینگونه مبنایش به اقتصاد نئوفئودال نزدیک میشود.
- پیش از انقلاب درآمد نفت به دولت به نوعی استقلال نسبی میداد. وجود یک سازمان برنامه قوی و الگوی توسعه در پیش از انقلاب باعث شد تا در دورانی ما در ایران دولت توسعه بخش داشته باشیم. به همین دلیل در دهه 40 رشد اقتصادی بالایی را تجربه کردیم.
- بحران ساختاری پیش از انقلاب به دلیل رشد بالای اقتصادی ایجاد میشود. در رشد بالای اقتصادی در دهه 40 جابهجایی طبقات اتفاق افتاد. حکومت دیکتاتوری تابآوری جابهجایی طبقات و ایجاد طبقات را نداشت. به این ترتیب پایههای دولت توسعه بخش فرومیریزد و به دولتی تبدیل میشود که به جای اینکه بخش مولد را تقویت کند، در خدمت بورژوازی مستقلات رانتی در میآید.
- بعد از فروپاشی دولت توسعه در بخش صنعت هم یک نوع تیولداری رایج میشود. هر نهادی یک کارخانه میگیرد که زیربنای آن تولید سرمایهدارانه است که از پیش باقی مانده است.
- اسمش را گذاشتند خصولتی اما این بخش دارد تیول داری میکند. این کار را برای گذران اقتصادی مجموعه خود انجام میدهند. این مجموعهها نوآوری نمیکنند و بخش تحقیق توسعه ندارند.
متن و ویدیو کامل گفتگو با کمال اطهاری را اینجا بخوانید و ببینید.
نظرات