حسین عبده تبریزی، اقتصاددان و مشاور اقتصادی پزشکیان در برنامه مقتصاد تجارت‌نیوز:

دوگانه دولت پزشکیان

عماد صدر عماد صدر

دولت پزشکیان به جمع‌بندی برای اصلاحات اقتصادی رسیده است اما سئوال اساسی اینجاست که آیا ترکیب فعلی دولت می‌تواند اصلاحات اساسی را پیش ببرد؟

به گزارش تجارت نیوز،

ترکیب دولت پزشکیان یکدست نیست و این درحالیست که ما به سرعت به اصلاحات اساسی نیاز داریم. این عدم یکدستی در دولت و تلاش برای انجام سریع امور به دوگانه دولت پزشکیان بدل شده است. 

حسین عبده تبریزی، اقتصاددان: 

  • آقای پزشکیان مسیری که در پیش گرفته و حرف اصلی و سرمایه اجتماعی‌اش را هم بر این موضوع گذاشته که با هم دعوا نکنیم و کابینه ائتلافی و همکاری در سطح ملی است. بنابراین طبیعی است که نظر خود را اعمال نکرده و سعی کرده که همه جناح‌ها را راضی کند.
  • شاید برای دوره کوتاهی بعد از دولت نهم، این روابط نامناسب  بین دولت و مردم را داشتیم. این سطح خشم بسیار بالا که شما در همه جا می بینید. نحوه انعکاس برخوردها چقدر تند است و روابط بین بزرگ و کوچک را از بین بردند. واقعا دولت نهم این نقطه ضعف را داشت که مناسبات احترام را در داخل کشور شکست و جلوی دوربین آمدند و به آدم‌ها نسبت‌هایی دادند که هیچ دادگاهی آن‌ها را اثبات نکرده بود.
  • سعی کردند تعداد کسانی را که منفی در مورد آن صحبت می کنند، بزرگتر کنند. بدبینی و بدگمانی در بین مردم را ترویج کردند. اگرامروز شما نظرخواهی‌ای از مردم کنید که مثلا هر کسی که گرون می‌فروشد را بگیریم و اعدام کنیم به نظرمن تا حد زیادی رای می‌آورد.
  • ولی شاید مردم عادی نمی‌دانند که تورم کار آن تاجر یا آن راننده تاکسی یا آن کاسب نیست. گرانی موضوعی است که به تورم مربوط است و تورم را دولت‌ها ایجاد می کنند. وقتی قیمت چیزی اضافه می‌شود یا  دلار رشد می‌کند، او هم مجبور است که کرایه تاکسی را بالا ببرد. او هم مجبوراست جنس را گران‌تر بفروشد.
  • ولی مردم الان ممکن است چنین قضاوتی کنند. این نشان می‌دهد که چگونه مناسبات اجتماعی ما را از دولت نهم تا امروز به شدت به هم ریخته‌اند و تمام آن چیزهای که ارزش‌های فرهنگی ما بوده، در چارچوب اعتقادات ملی و مذهبیمان بود را به هم ریخته‌اند. آقای پزشکیان دارد سعی می‌کند که این‌ها را ترمیم کند و خیلی هم مورد نیاز است.
  • وقتی که شما سعی می‌کنید با ترکیبی حرکت کنید که این ترکیب ترکیبی واحد نیست و ترکیب متنوعی از آدم‌ها با اندیشه‌های مختلف است، نرخ رشد بالاخره آروم و کندتر می‌شود. یعنی قبول کردی که نرخ رشد کندتری را با آهنگ پیشرفت کندتری انتخاب کنی؛ چون به نوعی یکدست نیست و باید بیشتر صحبت کنیم. آدم‌ها احتمالا هماهنگ نیستند. همه آن‌ها از یک سابقه فکری یا افق سیاسی تبعیت نمی‌کنند. بنابراین ذره‌ای ایجاد هماهنگی طول می‌کشد، در شرایطی که ما به سرعت نیاز به اصلاحات داریم. این دوگانه در دولت ایشان وجود دارد.
  • از طرفی وقتی شما می‌خواهید امری را با سرعتی پیش ببرید، باید آدم‌های کاملا هارمونی و یکدست انتخاب کنید ولی ایشان به دلیل یک مشکل دیگری که مشکل اجتماعی ایران بوده، ترکیب متفاوتی را استفاده می‌کند و این را از قبل پذیرفته است؛ نکته پیش فرض این است که اصلا کندتر حرکت خواهم کرد که با همه حرکت کنم.
  • امیدواریم که حداقل این سیاست کار کند؛ چون پایدارتر است. شاید تشخیص آقای پزشکیان این است که باید الان پایدارتر شود. بنابراین الان دولت یک دولتی قوی‌تر از دولت قبلی است ولی می‌توانست ترکیب کارآمدتری انتخاب شود.
  • من حوزه اقتصاد را عرض می‌کنم. یعنی اقتصاد در همه وجوه نه فقط وزرای اقتصادی؛ چون همه وزارتخانه‌های ما یک بخش اقتصاد دارند؛ آموزش و پرورش، علوم و غیره. هر کدام را که نگاه می‌کنی، آن بخش اقتصادیش را می‌شد طبعا آدم‌های قوی‌تری گذاشت.

متن و ویدیو کامل گفتگو با حسین عبده تبریزی را اینجا بخوانید. 

 

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

اینفوگرافی