به گزارش تجارت نیوز، علی ماجدی، سفیر اسبق ایران در آلمان، در بخشی از گفتوگوی خود با با برنامه صدای دیپلمات به بیان توضیحاتی درباره تجهیزاتی که ایران از فروش نفت به اروپا وارد کشور کرد میدهد که در ادامه میخوانید.
اگر 2 میلیون بشکه صادرات داشتیم، ماکسیمم نفتی که به کل اروپا میفروختیم 600 هزار بشکه بود/ بازار نفت ایران بیشتر در شرق آسیا بوده است
*کشورهای اروپایی قبل از تحریمهای اوباما و حتی زمان برجام همیشه جزو مشتریان نفت ما بودهاند. خیلی از پالایشگاههای کشورهای اروپایی نظیر آلمان قبلاً با نفت ایران کار میکردند. ما از قِبَل فروش نفتمان به آلمانیها چه تجهیزاتی را وارد میکردیم؟ صرفاً تجهیزات صنعتی بود و اگر صنعتی بود در کدام حوزهها؟
بازار نفت ایران کلاً معطوف به فروش نفت به کشورهای آسیای شرقی بوده است. یعنی زمانی که ما 2میلیون و 300، 400 هزار بشکه نفت (البته خیلی به ندرت چون مصرف داخلی بالاست) تولید میکردیم اگر 2 میلیون بشکه صادرات داشتیم، ماکسیمم نفتی که به کل اروپا میفروختیم 600 هزار بشکه بود. بازار نفت ایران بیشتر در شرق آسیا بوده است.
*ولی به اروپا هم فروش داشتهایم.
بله گفتم 600 هزار بشکه بود.
*درست است که آلمانیها مشتریهای اصلی ما بودهاند؟
آلمان، فرانسه، چین، ایتالیا و… در هر حال ما به اروپاییها نفت میفروختیم و شرکتهای نفتی اروپایی در ایران خیلی فعال بودند.
*مثلاً از آلمان چه چیزی وارد میکردید؟
بیشتر وسایل صنعتی.
*مثلاً در چه حوزهای؟
در همه حوزهها فعال بودند.
در میان کشورهای اروپایی همیشه آلمان شریک اول ما بوده است/ مجموع تجارت خارجی ما با آلمان جمعاً یک میلیارد و سیصد میلیون یورو است
*آیا تجهیزات نظامی و انتظامی هم از آلمان وارد کردهایم؟
اگر هم باشد این مسائل معمولاً برملا نمیشود، یعنی اقلامی نیست که برملا شود. اخیراً اتاق بازرگانی ایران – آلمان از من دعوت کردند تا به عنوان مشاور اتاق در آنجا حضور داشته باشم و آمارها را هم ملاحظه کردم. بیشتر تجهیزات صنعتی بود. همین الان هم کم و بیش تجهیزات صنعتی از آلمان وارد میشود. در میان کشورهای اروپایی همیشه آلمان شریک اول ما بوده است و حتی در شرایط فعلی هم تقریباً فکر میکنم اینطور باشد. مجموع تجارت خارجی ما با آلمان جمعاً یک میلیارد و سیصد میلیون یورو است. بیشترین حجم همکاری حوزه انرژی ما با آلمان، فرانسه و ایتالیا بود چرا که انگلستان بعد از انقلاب وارد حوزههای نفتی ما نشد. اما شرکت توتال وارد شد و شرکت لاسمو هم در اسپانیا وارد شد، شرکت آجیپ هم همینطور.
*برتیشپترولیوم هیچوقت به ایران نیامد؟
هیچوقت نیامد، اما آجیپ، اِنی، توتال، لاسمو وارد شدند و حتی شل که در هر حال شرکت هلندی ـ انگلیسی است هم در ایران حضور داشت. این شرکت ها همه به ایران وارد شدند.
متن و ویدئو کامل گفتوگوی علی ماجدی با تجارتنیوز را اینجا بخوانید و ببینید.