به گزارش تجارت نیوز، کدام یک از صنایع کانادا از اعمال تعرفه 25 درصدی ترامپ آسیب بیشتری میبیند؟ روند تجارت میان اوتاوا و واشنگتن پس از اجرای سیاست تعرفه ای ترامپ به کدام سو خواهد رفت؟ اینها سوالهایی است که سیاوش شکریان، وکیل دادگستری در کانادا، در بخشی از گفتوگوی خود با تجارتنیوز به آن پاسخ میدهد.
بیشترین صادرات کانادا به آمریکا انرژی است/ کانادا دچار یک بحران بسیار جدی وجودی شده است
*به تعرفه 25 درصدی اشاره کردید؛ در نظر بگیریم که حرف شما درست است و دونالد ترامپ پس از این یک ماه این تعرفه را اعمال میکند، کدامیک از صنایع کانادا بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند؟ مردم کانادا تحت تأثیر اتفاقاتی که رخ داده، مجبور هستند در کدام قسمت مالیات بیشتری بپردازند؟
بیشترین صادرات کانادا به آمریکا انرژی است؛ نفت خام، بنزین، فرآوردههای نفتی (تا حدودی)، الکتریسیته، ماشین، قطعات خودرو و خودرو را کانادا به آمریکا میفرستد. فکر میکنم، اینها آن صنایعی باشند که به صورت خاص دچار صدمه جدی شوند ولی با توجه به سایز اقتصاد کانادا باید موضوع را از زاویه دیگری هم نگاه کرد.
بحثهای پیرامون حوزه اقتصاد کلان بسیار به روان بازار نزدیک هستند. به صورت کلی از وقتی ترامپ به قدرت رسید اتفاقات شروع شد. یعنی نه در دوره اول و دوم ریاست جمهوریاش بلکه از سال 1980. همین حالا هم فقط گفتن اینکه من تعرفه (25 درصدی) میگذارم تأثیر جدی روی کل اقتصاد کانادا میگذارد و اینکه تعرفه را بگذارد این تأثیر را چند برابر میکند. بر همین صنایع که انرژی یکی از بزرگترینهایش است. به همین دلیل که میبینیم نخست وزیر ایالت آلبرتا چقدر دارد خودش را به آب و آتش میزند، چون اقتصاد ایالت آلبرتا به بحث نفت و انرژی وصل است.
البته به صورت کلی فکر میکنم فراتر از این است که چند حوزه اقتصادی را در نظر بگیریم و بگوییم صرفا همین حوزهها با مشکلاتی مواجه میشوند و نه کل اقتصاد کانادا. در حال حاضر کانادا دچار یک بحران بسیار جدی وجودی شده است.
دلار کانادا با تعرفههای ترامپ نابود میشود
فکر کنید الان آمریکا که بزرگترین خریدار نفت کاناداست بگوید من دارم این تعرفه را میگذارم چرا که همکاریهای اقتصادی دو کشور رقابتی نیست و ما نمیتوانیم نفت شما را بخریم. در سال 2014، 2015 قیمت نفت یک مقدار گران شد و دلار کانادا 20 درصد سقوط کرد. سر تعرفههای 2018 باز دلار کانادا افت قیمت داشت. حال که ما میخواهیم تقاضای بزرگی از دلار کانادا را با اعمال تعرفههای آمریکا بگیریم اصلاً دلار کانادا نابود میشود.
بر اثر اعمال تعرفهها 600 هزار شغل در کانادا نابود و اقتصاد کانادا با ضرر 180 میلیارد دلاری مواجه میشود
من چند وقت پیش تحلیل یکی از اساتید دانشگاه کلگری کانادا را میخواندم که اگر این اتفاق بیفتد قرار است 600 هزار شغل در کانادا نابود شود و اقتصاد کانادا با ضرر 180 میلیارد دلاری مواجه شود. این اقتصادی هم که میگوییم خودبهخودی فشل، ناکارآمد و در بحران بود، قصه تعرفههای ترامپ هم به آن اضافه کردند. بر همین اساس میگویم که باید این را در تأثیر بزرگ ببینیم.
اگر یک اقتصاد پویا یا اقتصاد خوبی بود میگفت من این پتانسیل را دارم که این قصه را طی بکنم، ولی اصلاً اینطور نبود، حالا که این قصه تعرفهها هم آمده است من فکر میکنم اگر واقعاً بخواهد اجرا شود و این اجرا شدنش طولانیمدت هم بشود مشکلات زیادی برای کاناد ایجاد می شود. یعنی تنها در طول مدت یک سال است و اگر این اتفاق بخواهد بیفتد واقعاً تأثیرات غیرقابل بازگشتی را برای اقتصاد کانادا بر جای خواهد گذاشت.
کانادا حتی برای یک سال هم توان تحمل تعرفههای ترامپ را ندارد
*یعنی حتی برای جامعه کانادایی تحمل یک سالِ آن هم سخت است؟
بله. حتماً سخت است. گفتم که اعداد و ارقام را نگاه کنید؛ بزرگترین مشتری کانادا الان میگوید که 75 درصد هر آنچه را که میفرستید نمیخواهم. تعرفهای روی آن میگذارد که فروش را برای شما تقریباً غیرممکن میکند، درهمتنیدگی را هم نگاه کنید مثلاً ماشین کانادایی که در آمریکا ساخته میشود چندین بار میرود و برمیگردد؛ درها روی آن سوار میشود و به آمریکا میرود و برمیگردد تا یک خودرو کامل تولید شود. از بعد از داستان تئوری «just in time delivery» انقلاب صنعت خودروسازی که تویوتا آن را راه انداخت که باید موجودی کالاهایتان را خیلی کم نگاه دارید؛ به روز بخرید و به روز تولید کنید تحولات زیادی در این حوزه به وجود آمد.
سیاست جدید تعرفهای ترامپ اصلاً چرخه تولید را متوقف میکند که با توقف چرخه تولید کارخانه متوقف میشود و در نتیجه آدم بیکار میشود و آدم بیکار عصبانی میشود و در سوشیال مدیا روان بازار را بهم میریزد یعنی هم کلان و هم خرد همهچیز خیلی سریع میتواند به ضرر کانادا عوض بشود.
متن و ویدئو کامل گفتوگوی سیاوش شکریان با تجارتنیوز را اینجا بخوانید و ببینید.