موضوعات داغ: # کالابرگ الکترونیکی # واریز یارانه # خرید طلا # فروش آنلاین طلا # آینده اقتصاد ایران # مقتصاد # گوگل # اکوسیستم‌ استارتاپی
مسعود دانشمند، فعال اقتصادی در برنامه مقتصاد تجارت‌نیوز:

برای جلوگیری از قاچاق بنزین چه کنیم؟

عماد صدر 6 اسفند 1403 ساعت 20:30
آمارهای رسمی و غیر رسمی از قاچاق روزانه ۲۰ میلیون سوخت در ایران خبر می‌دهند و کارشناسان هم عقیده دارند که این قاچاق سازمان یافته است. در چنین شرایطی چگونه می‌توان جلوی قاچاق سوخت را گرفت؟

به گزارش تجارت نیوز، قاچاق بنزین به معضلی غیرقابل حل در ایران تبدیل شده است و دولتمردان برای حل این بحران تنها به راهکارهای قیمتی توجه می‌کنند و عقیده دارند که باید برای جلوگیری از قاچاق بنزین، قیمت بنزین را افزایش داد. این درحالیست که می‌‎توان به جای تولیدکننده، یارانه بنزین را به مصرف کننده پرداخت کند.

مسعود دانشمند، فعال اقتصادی:  

  • ببینید کار دولت این است که بنشیند حساب کند ببیند چه قدر باید یارانه بدهد که کفاف بدهد. حالا فرض کنید کفاف نداد. من یک مثال ساده بزنم. شما ببینید که ما الان داریم بنزین را یارانه می‌دهیم. آقای رئیس جمهور چند روز پیش گفتند که روزانه 20 میلیون لیتر بنزین و گازوئیل از مملکت دارد قاچاق می‌شود. ما هم می‌دانستیم، سال‌های سال است که این اتفاق می‌افتد.
  • مسیرهایی وجود دارد که خود من رفتم و دیدم که از چابهار به ریمدان مرز پاکستان، کامیون و وانت دارند بنزین می‌برند. همین جور 24 ساعته، شبانه روز پشت سر هم قطاری دارند می‌روند. دارند می‌برند. برای آن‌ها صرف می‌کند که این قاچاق را انجام می‌دهند.
  • این قاچاق را باید در 2 سطح دید. یکی آن آدم‌هایی که این فعل را دارند انجام می‌دهند. مثلاً فکر کنید من یک کامیون دارم که در آن بنزین می‌زنم، رانندگی می‌کنم آن می‌برم و پیاده می‌کنم. من یک کارمزدی می‌گیرم که این کالا را می‌برم. مثال دیگر آن کول‌بر است، کول‌بری که تلویزیون از آن طرف به این طرف می‌آورد در مریوان و این جاها می‌فروشد که سود تلویزیون را نمی‌برد، آن بابت این جابه‌جایی کارمزد می‌گیرد.
  • این هم سوخت را می‌برد و کارمزد می‌گیرد. آن که در اصل دارد این معامله را می‌کند کجا است؟ آن که به پاکستانی می‌گوید آقا من روزی به عنوان مثال 5 میلیون لیتر به شما بنزین می‌دهم شما هم پول آن را به من این جوری می‌دهید، کجا است؟ این قاچاق را می‌شود جمع کرد. چه جوری می‌شود جمع کرد؟ این حجم قاچاق بنزین و گازوئیل از کارت سوخت بنده و شما نیست. سهمیه مردم کفاف این حجم قاچاق را نمی‌دهد.
  • یک جریان دیگری وجود دارد. بنابراین ما بدون این که بخواهیم خدای نکرده انگی به کسی بزنیم، بیاییم یک حرف دیگری بزنیم، بیاییم یک کار دیگر کنیم. بگوییم فردا صبح تمام پالایشگاه‌های ما نفت را به قیمت 70 درصد، 80 درصد قیمت اوپک بگیرند. الان ما نفت را 17، 18 دلار داریم به آنها می‌دهیم.
  • به آن می‌گوییم قیمت اوپک به شما می‌دهیم. می‌گوییم آقای پالایشگاه شما بنزین تولید می‌کنید من بنزین را به قیمت تمام شده شما دم در پالایشگاه با سود عادلانه از شما می‌خرم. حالا به تعداد کوپنی که به مردم دادم می‌آیم به پمپ بنزین‌ها سوخت می‌دهم. فرض کنید بنزین را من لیتری 40 تومان از پالایشگاه خریدم در باجه‌هایی که باید توزیع شود 1000 تومان، 1500 تومان می‌فروشم. این تفاوت را من سوبسید می‌دهم.
  • اگر ضرب و تقسیم کنیم می‌بینیم که دولت کمتر از این یارانه که الان می‌دهد برای این روش خواهد داد.

متن و ویدیو کامل گفتگو با مسعود دانشمند را اینجا بخوانید.

نظرات
آخرین اخبار