قیمت دلار در بهمن ماه امسال تا هفته پایانی این ماه روند با ثباتی را طی کرد. اما در هفته پایانی دچار نوسان شد و از 11 هزار و 800 تومان به 13 هزار تومان رسید.
این روند افزایشی به اسفند ماه هم نفوذ کرد تا این که چهارم اسفند ماه FATF اعلام کرد تعلیق ایران را تا پایان خرداد ماه سال 98 تمدید کرده است.
با انتشار این خبر این انتظار برای بازار ارز میرفت که تب افزایشی قیمت دلار فروکش کند. اما دقیقا روز بعد از انتشار خبر یعنی پنجم اسفند ماه دلار با 400 تومان افزایش نسبت به روز قبل به مرز 14 هزار تومان نزدیک شد. این بیشترین نرخ برای دلار در چند روز ابتدایی اسفند ماه بود.
با این تفاسیر قیمت دلار در سال 98 چه میشود؟ فعالان بخش خصوصی در گفتگو با تجارتنیوز پاسخ دادند. غلامحسین شافعی، رئیس اتاق بازرگانی ایران به همراه رضی میری و محمد امیرزاده، دو عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در ویدئوی تجارتنیوز، برآورد خود از وضعیت ارز در سال بعد را تشریح میکنند.
چشم انداز ارز تحت تاثیر بازدارندگی در تحولات منطقه تحلیل آنالوگ روند صعود و سقوط قیمت ارز در آبان 97 و اردیبهشت 98 بر تاثیر دو عامل سیاسی دلالت دارد.1. انتظار مردم بر تاثیر تهدید ترامپ که در آبان 97 ارز را بیش از 70درصد به صورت هیجانی در طول کمتر از یک ماه افزایش داده و از حدود 10هزار تومان هر دلار را تا بیش از 18هزار تومان افزایش داد .اما رفتار هیجانی بازار مجددا معکوس عمل نموده و دلار تا 10 هزار تومان سقوط کرد سپس تحت تاثیر سایر متغیر ها در حواشی 13 هزار تومان تثبیت شده بود.2. تهدید دوم ترامپ در اردیبهشت ماه ارز را به صورت هیجانی 20درصد افزایش داد و هنوز که وضعیت صادرات نفت مشخص نشده بود هر دلار در اواسط اردیبهشت از حدود 13هزار به 15600تومان افزایش داشت که این بار برای اولین مورد شاهد نوسان ارز تحت تاثیر رفتار هیجانی در اثر قدرت بازدارندگی منطقه ای در قبال ترامپ بودیم..سوای مشخص نبودن دلایل انفجارهای خطوط لوله و کشتیرانی در خلیج فارس نتایج این رخدادها به برگشت نرخ دلار از 15600 تا پایین تر از 14500 ظرف کمتر از 10روز منجرشد. واین وضعیت تردید ها وسیوال هایی را بوجود آورده است یکی از مهم ترین سئوالات این است که برخلاف تصور بسیاری از اندیشمندان و نخبگان اقتصادی که ادعا نموده بودند در صورت کاهش صادرات نفت ایران تا 500هزار بشکه در روز چرا رخدادهای مربوط به انفجارهای خطوط نفتی و نفت کش ها رفتار هیجانی بازار را تغییر داد و سئوال دوم اینکه چرا علیرغم ادعای جدید رویتر مبنی بر کاهش صادرات ایران تا 500هزار بشکه هنوز رفتار هیجانی بازار صعودی نشد.شاید در آینده یکی از مهم ترین شاخص ها تاثیر بازدارندگی ناشی از اختلال در خطوط نفتی و ترانزیت نفت منطقه بر نرخ ارزو قیمت انرژی باشد که می تواند فرضیه های اولیه و تک بعدی مبتنی بر تاثیر ترامپ و تحریم بر نرخ ارز را تحت تاثیر قرار دهد که البته نحوه و شدت و دوام آن را بازیگران منطقه ای می توانند تعیین کنند.