به گزارش تجارتنیوز، در ادامه عزم جدی دولت و مجلس شورای اسلامی برای افزایش درآمدهای مالیاتی، بهارستاننشینان در جلسه علنی روز گذشته، طرح مالیات بر عایدی سرمایه را تصویب کردند تا پس از تبدیل این مصوبه به قانون و اجرای آن، خرید و فروش املاک، خودرو، طلا و ارز مشمول پرداخت مالیات شود.
دولت سیزدهم هدف اصلی طرح مالیات بر عایدی سرمایه را جلوگیری از سوداگری در بازارها عنوان کرده است؛ با وجود این، در اقتصاد ایران و تورم افسارگسیختهاش، اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه به معنی تخریب سنگر داراییهایی از جمله ملک، خودرو، طلا و ارز است که مهمترین سرپناه مردم در برابر تورم به شمار میروند.
نرخ مالیات بر عایدی سرمایه املاک، خودرو، طلا و ارز
نرخ مالیات بر عایدی سرمایه بسته به نوع دارایی مورد معامله و مدتزمان نگهداری آن متفاوت است. در حوزه املاک، اگر زمان نگهداری این دارایی کمتر از یک سال باشد، سود حاصل از فروش آن مشمول مالیات 60 درصدی میشود. همچنین این نرخ برای مدت دوساله معادل 40 درصد، برای سه سال 20 درصد، برای چهار سال 10 درصد و برای فروش با مدت نگهداری پنج سال یا بیشتر معادل پنج درصد است.
از سویی اگر مدت نگهداری طلا و ارز کمتر از یک سال باشد، نرخ مالیات بر سود انتقال آن 30 درصد، بین یک تا دو سال 20 درصد و بیش از دو سال 10 درصد است. نرخ مالیات بر عایدی انتقال خودرو نیز همچون طلا و ارز است؛ با این تفاوت که معامله خودرو پس از سه سال از مالیات معاف است.
مالیات بر تورم
اقتصاد ایران در نیم قرن اخیر همواره درگیر تورم دورقمی بوده و این تورم در سالهای اخیر شدت بیشتری گرفته است. این تورم، نوعی مالیات پنهان محسوب میشود که با ناکارآمدی دولت در مدیریت بودجه، سبب استقراض از بانک مرکزی، افزایش پایه پولی و در نتیجه افزایش قیمتها شده است. با این حال، هزینه ناشی از این ناکارآمدی بر دوش مردم و بهویژه قشرهای کمدرآمد جامعه است.
حال با تصویب طرح مالیات بر عایدی سرمایه، مردمی که برای حفظ ارزش داراییهای خود به بازار املاک، خودرو، طلا و ارز پناه آوردهاند باید به دلیل افزایش قیمت این داراییها که نشأتگرفته از تورم ساخت دست دولتهاست، مالیات بپردازند.
تورم در محاسبات مالیات بر عایدی سرمایه تعدیل میشود؟
اگرچه دولت ادعا میکند در محاسبات مالیات بر عایدی سرمایه، نرخ تورم محاسبه و تعدیل میشود، بعید به نظر میرسد این ادعا بتواند در عمل، اثر تورم در این مالیات را از بین ببرد؛ چراکه بررسیها نشان میدهند دولت با پرداخت یارانه به کالاهایی از جمله بنزین، نان و دیگر کالاهایی از این دست که سهم بیشتری در سبد مصرفی خانوار دارند، قیمت این کالاها را کنترل میکند و در نتیجه، نرخ تورم اعلامشده کمتر از تورم احساسشده است. از همین روی، افزایش قیمت داراییهای مشمول پرداخت مالیات بر عایدی سرمایه، در برخی مواقع اختلاف چشمگیری با نرخ تورم اعلامشده دارد.
معافیت بورس از مالیات بر عایدی سرمایه
بر اساس تبصره هفت ماده 12 مصوبه مالیات بر عایدی سرمایه، عایدی سرمایه حاصل از انتقال اوراق بهادار یا کالای مورد معامله در بورسها و بازارهای خارج از بورس مانند صندوقهای کالایی، صندوقهای املاک و مستغلات و گواهی سپرده سکه طلا، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه نخواهد بود.
به نظر میرسد هدف از معافیت بورس از مالیات بر عایدی سرمایه حمایت از بازار سرمایه و همچنین تشویق مردم به سرمایهگذاری در این بازار به جای بازارهای موازی مثل طلا و ارز است. این در حالی است که مردم خاطره خوبی از این سیاست ندارند و بسیاری از آنها، پس از ورود به معاملات بورس با تشویق دولت، در ریزش سال 99 شاهد زیانهای نجومی بودند. پس از آن نیز بورس هیچگاه نتوانست اعتماد ازدسترفته خود را به دست آورد و بسیاری از مردم دیگر تمایلی به سرمایهگذاری در این بازار ندارند.
برای مطالعه بیشتر، صفحه اقتصاد کلان در تجارتنیوز را دنبال کنید.
دولت ومجلس به اصطلاح انقلابی شب و روز به فکر این هستن که جیب مردم رو چطوری خالی کنن،با مالیات بر ارزش افزوده ۱۰ درصدی،گران کردن ارز،چند برابر کردن جرایم رانندگی برای راهنمایی وارشاد مردم،جریمه کردن و زور گیری از بد حجابان،افزایشهای بزرگراهی برای هیچ ووووووووو
نمیدانم به عنوان یک ایرانی آخر عاقبتم چه میشود.حرف دیگری ندارم چون حذف میشود
این طرح مالیات بر عایدی یه مشگل بزرگ داره و اونم اینکه مشگل ما مدت نگهداری مسکن نیست مشگل ما اینه یه فرد چندین خانه میخره در واقع بیش از نیازش زمین یا مسکن میخره اتفاقا زمین و ملک میخرن برا بیش از ۵یا ده سال
به فکر بورس باشید که ویران شده
سلام اقای نگارنده.آدرس غلط به مردم ندهید.علت تورم همین مافای پولداری هستن که به دلیل خلا قانونی هر روز قیمتهارو بی ثبات میکنن. و کشور ومردم به سخره گرفتن.و تا زمانی که یه مشت مثل شما همه چی را وارونه جلوه بدهن اوضاع همین جور خواهد بود. چرا اگر این قانون بدهست اکثر کشورهای دیگر سالیان زیادی هست این مدل قوانین اجرایی کردن تا نقدینگی به جای سوداگری به طرف تولید هدایت بشه. لطفا خودتون به نفهمی نزنید.
حاکمیت در سالهای گذشته بجای کاهش تورم و فقرزدایی کلا تمام تلاش و فکرش را گذاشته برای الگو برداری مالیاتی از کشورهای دیگر و اختراع تعرفه های مختلف و تحمیل هزینه برمردم.
مردم حقشونه حالا حالاها باید بکشن . به قول ظریف مردم این سیستم حکومت داری و حکمرانی را خودشون میخوان به انتخاب خودشون هست .
یه کارمند یا کارگر با کلی قرض و وام تونسته یه خونه بخره ، حالا بخاطر مشکل مالی مجبور میشه خونه رو بفروشه بزن به یه زخمی بعد باید مالیات بر عایدی هم بده ، خیلی جالبه ، این مملکت اینهمه منابع درآمدی داره ولی معلوم نیست چی میشه که آخرش مردم باید تاوان کسریهای دولت رو بدن
سلام . چرا هیچ اقتصاد دانی وجود ندارد که به اقایان دولت بفهماند . این ملک که خرید فروش شد پولی عاید فروشنده نگردیده است . فقط ریال ایران که دولت مسیول ان است بی ارزش شده است . ایا تاوان بی کفایتی دولت را من شخص باید بدهم . فرض کنیم به دلیل مشکلات تجاری شخصی ملک خود را بفروشم حال سه ماه بعد با برگشت پول و سرمایه خودم ملک خودم را با ۳۰ درصد افزایش خریدم . و دوباره ۶ ماه بعد برای تهیه پول و لوازم خرید اولیه برای کارخانه یا واحد تجاری خود .ملک خود را بفروشم و در این مدت بخاطر سقوط ریال که مسیول ان دولت است با ۲۰ درصد افزایش فروختم . اگر توجه کنید و مبالغ دریافتی از ملک توجه کنید هنوز همان مقدار گرم طلا یا به دلار محاسب کنید به دست من نرسیده است و در واقع عادلانه بخواهیم قضاوت کنیم دولت باید بخاطر محافظت نکردن از دارایی ریالی من جریمه هم بشود . جالب که دولت الان طلبکار است .
در ضمن از خانه خالی مالیات دریافت شود
یا از خانه دوم یا سه خانه خریدن مالیات اضافی دریافت گردد بسیار موافقم . پول از بخش مسکن باید به بخش تولید منتقل شود .
بدترین کار برای سیاست مالی کشور . سود ۲۰ درصد و بالا است .
دولت تمام مسیرها رو بسته فقط بورس رو باز گشته که مردم دو دستی برن پولشون رو بگذارند تو جیب دولت بعد چند وقت دوباره نقره داغ بشن این تصمیم بازار معاملات زیر پله ای و تنش های دادگاهی رو زیاد خواهد کرد طرف برای فروش ملک از خیر سند رسمی میگذره قرار داد های غیر رسمی رواج میگیره تسویه بصورت تهاتر ماشین و سکه و ملک بیشتر خواهد شد و باز افزایش گرفتاری برای مردم