به گزارش تجارتنیوز، هفته گذشته نخستین حراج اوراق دولتی در سال 1403 برگزار شد. حراجی که در آن اوراق دولتی برای تامین مالی دولت به فروش میرسند و یکی از مهمترین ابزار دولتها برای تامین هزینهها و جبران کسری بودجه محسوب میشود.
نکته مهم نخستین حراج اوراق مالی سال جاری اما پردهبرداری از نتایج سیاستی بود که با وجود انتقادات پرشمار کارشناسان اقتصادی، بانک مرکزی همچنان به ادامه آن اصرار دارد. سیاست گواهی سپرده 30 درصدی که بانک مرکزی در بهمن سال گذشته، مجوز انتشار آن را صادر کرد و حالا آثار شوم آن، رفتهرفته نمایان میشوند.
استقبال ناچیز از حراج اوراق
در نخستین حراج اوراق دولتی در سال جاری، مجموعاً 35 هزار میلیارد تومان اوراق به حراج گذاشته شد که نرخ بازده تا سررسید آنها از 27.9 درصد تا 28.8 درصد متفاوت بود. با وجود این، این حراج بزرگ اوراق دولتی که از سوی بانک مرکزی انجام شد، سوتوکور بود و تنها 6 هزار و 600 میلیارد تومان اوراق «اراد 157» با نرخ سود 28.39 درصدی و تاریخ سررسید تیرماه 1405 از سمت یک بانک خریداری شد.
چرا از اوراق دولتی استقبال نشد؟
به نظر میرسد علت اصلی استقبال ناچیز بانکها از اولین حراج اوراق دولتی در سال جاری، سیاست انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ سود 30 درصد باشد که بانک مرکزی در سال گذشته آغاز کرد؛ سیاستی که باعث شده اوراق دولتی که پیش از این با نرخهای 26 تا 27 درصدی عرضه میشد، حالا حتی در نرخهای نزدیک به 29 درصد جذابیتی نداشته باشند و خریداری برایشان پیدا نشود.
به این ترتیب، این سیاست، هزینه تامین مالی را نهتنها برای بنگاههای اقتصادی بلکه برای دولت نیز بالا برده که این موضوع میتواند مشکلات فراوانی به همراه داشته باشد.
بیتوجهی بانک مرکزی به هشدارها
پس از آنکه بانک مرکزی از صدور مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده با نرخ سود 30 درصد خبر داد، بسیاری از کارشناسان در همان زمان آثار مخرب آن را پیشبینی میکردند.
بهاءالدین حسینی هاشمی، کارشناس اقتصادی، در واکنش به انتشار این اوراق به تجارتنیوز میگوید: «این موضوع قطعاً باعث افزایش هزینه تامین مالی بنگاههای اقتصادی خواهد شد. زیرا به یک اهرم برای بانکها تبدیل خواهد شد که به دلیل افزایش قیمت پول، هزینه تامین مالی تولیدکنندگان را حتی تا 40 درصد هم افزایش دهند.»
همچنین به عقیده علی مدنیزاده، رئیس دانشکده اقتصاد دانشگاه صنعتی شریف، نیز انتشار این گواهی آثار مثبت سیاست کنترل ترازنامه بانکها و دیگر سیاستهای انقباضی بانک مرکزی را از بین برده و اقتصاد ایران را با لنگر تورمی 30 درصدی در سال 1403 مواجه میکند.
با وجود این هشدارها، بانک مرکزی سیاست عرضه اوراق سپرده 30 درصدی را که در ابتدا قرار بود یک سیاست موقت باشد ادامه داد و انتشار این اوراق همچنان ادامه یافته است. باید دید حالا که آثار مخرب این سیاست بهوضوح نمایان شده است، واکنش بانک مرکزی چه خواهد بود و انتشار این اوراق تا چه زمانی ادامه پیدا میکند.
برای مطالعه بیشتر، صفحه اقتصاد کلان در تجارتنیوز را دنبال کنید.
اولا که گواهی ۳۰درصد یک روزه تمام شد دوما شما دانشمندان نمیگید چرا باتورم بالای ۸۰درصد سود بانکی ۱۰تا۱۵درصد یعنی پودرشدن پول مردم دربانکها سالهاست تمام پس اندازمون روتوبانک گذاشتیم بعداز۵سال هنوز پولمون دوبرابر نشده درحالیکه مدیران طی یک شعبده بازی قیمت خانه ماشین و..طی این ۵سال ۲۰برابرکردند!!!!!!
بانکها مبالغ بالا برای سود ۳۰ درصد میخواد که تمام مردم در دسترس ندارن با قبول مبالغ کم حداقل مشارکت مردم هم زیاد میشه چرا بانک مرکزی به بانکها ابلاغیه نمیده که مبالغ کم هم با سود ۳۰ درصد قبول کنن
ای باباطلا سالی نود درصد رشد میکنه کسی اوراق نمیخره،۲۸درصد با ۳۰درصد چقدر فرق میکنه؟ شما حالا امتحانی هزار میلیارد تومن اوراق ۳۰درصد منتشر کن،اگه کسی رفت سمتش من اسممو عوض میکنم
گواهی سپرده 30% اسمش بود ولی در واقع 25% بود، فقط به اسم 30% مردم رو گول زدند، تحقیق کنید خودتون متوجه میشید، سودی که خیلی از مردم سرمایه گرفتند معادل 25% بود نه 30%
رئیس بانک مرکزی فکر می کند هیچکس در جهان به اندازه او سواد اقتصادی ندارد و همین امر است که ایشان هشدار کسی را نه تنها قبول نمی کند بلکه می گوید آنها دانش اقتصادی ندارند !!!