خبر مهم:

کد مطلب: ۶۱۲۲۷۲

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

ماجرای احتکار خودروسازان چیست؟ / فساد در خودروسازی دولتی

ماجرای احتکار خودروسازان چیست؟ / فساد در خودروسازی دولتی

روزهای اخیر خبری مبنی بر احتکار شرکت‌های خودروسازی کشور منتشر شد. کارشناسان معتقدند که صنعت خودرو با برخوردهای معمولی اصلاح نمی‌شود. ماجرا چیست؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، با وجود افزایش ۱۸درصدی رسمی قیمت خودروهای داخلی در هفته‌های اخیر، تازه‌ترین آمارها از رشد دپوی خودروهای ناقص و تجاری نشده در پارکینگ‌های شرکت‌های خودروسازی حکایت دارد.

سازمان بازرسی کل کشور با تفهیم اتهام اعضای هیأت‌مدیره شرکت‌های خودروساز، به‌دلیل احتکا منجر به اخلال در رقابت، به این اتفاق واکنش نشان داد.

ماجرا چه بود؟

مرتضی مصطفوی، کارشناس بازار خودرو در این مورد به تجارت‌نیوز گفت: منظور از احتکار، وجود خودروهای ناقص پارکینگ‌ شرکت‌های خودروسازی بود که سازمان بازرسی برای مبارزه با آن به صورت قانونی بازدیدهایی را از این شرکت‌ها داشته است.

او افزود: سازمان بازرسی تذکرات لازم را داده بود تا خودروهای ناقص جمع‌آوری و وارد بازار شوند. اما این موضوع بر اساس برنامه اعلام شده به خودروسازان عملی نشده و به همین دلیل ترک فعل خودروسازان جزو مصادیق احتکار به حساب آمده است.

مصطفوی با اشاره به سابقه احتکار خودروسازها در کشور افزود: به نظر می‌رسد این اولین باری است که خودروسازها محتکر معرفی شده‌اند.

اقدام سازمان بازرسی؛ خوب یا بد؟

این کارشناس به دو نکته اشاره کرد و گفت: موضوع اول اینکه ورود سازمان بازرسی به بحث خودروسازی و نظارت بر فعالیت خودروسازها اتفاق خوبی است. اما موضوع اصلی خودروهای ناقص در پارکینگ‌ این شرکت‌ها مشکلی نیست که بتوان به سادگی حل کرد.

او ادامه داد: بخشی از قطعات از خارج کشور وارد می‌شوند و تامین قطعات مشکل است. بحث دیگر انتقال پول و دیگر فاکتورهای اقتصادی، فنی و مالی مطرح و تاثیرگذار در حوزه تامین قطعه است.

مصطفوی افزود: این پیچیدگی‌هایی که در مورد تامین قطعات وجود دارد، به خودروسازان اجازه نمی‌دهد که در طی مدت کوتاهی بتوانند خودروهای ناقص خود را به بازار عرضه کنند.

مداخلات دولت به دلیل سهام‌دار بودن است

او ادامه داد: تمام مداخلات نهادهای نظارتی در صنعت خودروسازی دولتی به دلیل شش درصد سهم دولت است. با اینکه ۹۴ درصد سهم این شرکت‌های خودروسازی خصوصی است، اما مدیران خودروسازی بیشتر از بخش خصوصی خود باید جوابگوی دولت باشد.

مصطفوی توضیح داد: اینکه دستگاه نظارتی با خودروسازان برخورد می‌کنند بسیار خوب است، اما اصلاح صنعت خودرو با این برخوردهای معمولی و سطحی درست نمی‌شود و باید اصلاح ساختار صورت بگیرد.

ضرورت واگذاری خودروسازان به بخش خصوصی

این کارشناس صنعت خودرو گفت: بجای تخصیص وقت برای این برخوردهای معمولی باید اصلاح ساختار انجام بگیرد. برای اصلاح صنعت خودروسازی کشور، باید سهم دولت را به بخش خصوصی واگذار و دخالت دولت را قطع کرد. اما باید واردات مشروط خودرو را نیز در نظر گرفت. در این صورت به مردم حق انتخابی داده می‌شود که چه خودرویی را خریداری و استفاده کنند.

او افزود: اگر در ادامه پرونده احتکار مدیران ایران‌خودرو و سایپا نیز تغییر کنند، ساختار به همان شکل باقی می‌ماند. صنعت خودروسازی در وضعیتی قرار گرفته است که فساد و عدم شفافیت در آن بیداد می‌کند. در این صنعت حتی هزینه‌های غیر اقتصادی زیان‌ده نیز وجود دارد. همه این موارد به دلیل مدیریت دولت در این ساختار است، دولت هیچ‌گاه بنگاه‌دار خوبی نبوده است.

مصطفوی گفت: اگر خودروسازی به صورت کامل در بخش خصوصی باشد، سهام‌داران اقداماتی می‌کنند که برای آنها سود داشته باشد و افراد را بر اساس شایستگی و سوددهی بر سر کار می‌آورند.

آخرین اخبار خودرویی را در صفحه اخبار خودرو تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    چرا پس با چند تن برنج احتکار میروند زندان با ماشین ،،،ببخشید اونها بزرگان خودرو سازی هستند حق دارندبا خودروی بیکیفیت با جون ملت بازی کنند

  • ناشناس

    همه میدونن چه فسادی تو خودرو هست کو برخورد فقط بلدن دست فروشهای بد بخت و بگیرن و بساط شون جمع کنن افسوس

  • ناشناس

    ۵۰ میلیون ۵۰ میلیون تو پاچه ملت می کنن بعد دم از کنترل قیمتها از میوه و ارزاق می کنن مگر ۵۰ م عدد نیست که گیر دادین به ۱۰۰۰ تومان اجناس خخح

  • ناشناس

    بخدا خودروسازبایست نامش عوض کنید.بگیم کلاه ساز کلاه گشادی که مردم ایران راداخل خودش جاداده.همه چی هم گره خورده به خودرو یالگنهای بونجول وگرون.

  • ناشناس

    ریش وقیچی دست خودشونه…حالا هی بزنین توسرکه اینجوریه وووو…

  • ناشناس

    پس قوقضاییه کجاس ؟ یه ملت از این خودرو سازی ها شاکین

  • ناشناس

    چطور اگه یک بدبختی کوچکترین خلاف را مرتکب شود با برخورد شدید و جرایمی که حتما باید پرداخت کند روبرو می شود اما خودرو سازها هر کاری دلشون بخواد می کنند و کسی برخورد جدی نمیکنه.

  • ناشناس

    اقایون خصوصی خودرو ساز از اون 94 درصد 90 درصد دارن به دولتیون و دلال ها و ……. حق حساب میدندبرای همینه کسی نمیتونه جلوی این خودرو ساز فاسد که عامل تورم هم هست بگیره

  • ناشناس

    مشکل قیمت گذاری دستوری هست چرا دیگر خودرو هربه قیمتی دوست دارند تولید خود را قیمت گذاری می‌کنند فقط دلالان روی خودروهای این دو شرکت هست تا قیمت دستوری باشه همینطور واردات باید آزاد شود

  • ناشناس

    این اقایی ک میگه دولت شش در صد سهم داره اگه همین دولت جلوی واردات باز بزار ‌‌ک باید همتون جمع کنید برین بعدشم اقای زرنگ هر کدوم از این خودروهای ک ناقص هستن بزار پول اون قطع رو کم کنه من میخرم ب قیمت کارخانه بابا اونی ک فک میکنید مردم هستن خود شماید !