به گزارش تجارتنیوز، طی سال 97 بیش از 40 میلیارد دلار انواع کالا وارد کشور شده است، که حدود 13 میلیارد دلار آن متعلق به کالاهای اساسی بوده که ارز آنها با نرخ 4200 تومان تأمین شد.
بعد از اعتراض برخی گروهها به تخصیص این ارز، در سامانه نیما بازار ثانویه تشکیل شد و از نیمه مرداد ماه سال 97 عملاً تخصیص ارز با نرخ 4200 تومانی به کالاهای گروه 2 و 3 متوقف شد.
بررسیها نشان میدهد طی سال 97 بیش از 13 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات به واردات کالاهای مختلف تخصیص داده شده و همچنین 27 میلیارد دلار نیز ارز بانکی برای واردات انواع کالا تأمین شده است.
ظاهراً از 27 میلیارد دلار مورد اشاره حدود 9 میلیارد دلار به واردات مواد اولیه تولید و 13 میلیارد دلار نیز به واردات کالاهای اساسی تعلق گرفته است.
در حال حاضر و از ابتدای سال 98 سیاستهای دولت در خصوص پرداخت ارز 4200 تومانی با تغییراتی همراه شده است، شنیدهها حاکی از آن است که در گام اول تخصیص ارز دولتی به 5 قلم کالا متوقف شده است، بنابراین بهخلاف گمانهزنیها سیاست تزریق ارز دولتی بهطور کامل کنار گذاشته نشده است.
گفتنی است، مقرر شده وزارتخانههای مسئول بهگونهای برنامهریزی کنند که قیمت مصرفکننده کالاهایی که ارز 4200 تومانی آنها حذف شده از قیمت در بازار آزاد کمتر شود.
براساس این گزارش، ظاهراً این تصمیم جدید دولت به بانک مرکزی هم ابلاغ شده است.
منبع: تسنیم
پیش بینی پیامدها و نتایج حذف ارز 4200تومانی 1. اولین پیامد آن باید گرانی دوبرابری برخی اقلام کالاهای اساسی یعنی کالاهایی است که با ارز دولتی تامین می شوند .در عین حال علیرغم امکان گرانی میزان آن کمتر از 30درصد خواهد شد چون بیشتر ارزهای دولتی اختصاص یافته به کالاهای مزبور توسط سودجویان به کالای مصرفی مردم مبدل نشده اند و بخشی ازرانی قبلا تحقق یافته است.2. یکی دیگر از نتایج که مثبت می باشد افزایش توان ارزی دولت در بدترین شرایط و زمان است. بدیهی است حتی اگر حدود 5 تا 10 میلیارد دلار از تعهد ارزی دولت در بدترین زمان تحریم کاهش یابد انتظار و تلاش آمریکا برای افزایش سرسام آور نرخ ارز و دلار با کاهش تعهد ارزی دولت محقق نخواهد شد و بازی شطرنج در جنگ ارزی که به نفع امریکا جریان داشت کمی مختل خواهد گردید.3. تاثیر گرانی به جای کمبود بر فرهنگ مصرف و صرفه جویی یکی دیگر از نتایج مهم پیش بینی می شود.4. افزایش انگیزه برای برگشت ارز صادراتی یا تبدیل آن به بخشی کالاهای مورد نیاز مصرفی. پیشنهاد. به منظور سنجش بهتر آثار و نتایج تصمیم دو مرحله ای اقدام مناسب و مطلوب ارزیابی می شود.