«تجارتنیوز» گزارش میدهد:
دور باطل وزیر صمت برای واردات خودرو/ ادعای جدید علیآبادی: گمرکات از خودروهای وارداتی پر شدهاند
بهرغم اینکه تقریباً هیچ یک از وعدههای وزارت صمت در حوزه واردات خودرو عملی نشده، اکنون با رشد دوباره بازار، عباس علیآبادی ادعا میکند تعداد خودروهای واردشده به قدری بالاست که گمرکهای کشور ظرفیت بیشتری ندارند. آیا واردات خودرو وارد دور باطل شده است؟
به گزارش تجارتنیوز، بحث واردات گسترده خودرو داستان جدیدی نیست و حداقل طی دو سال اخیر ثابت شد تنها هدف دولتمردان از مطرح کردن آن، فروکش التهابات در بازار خودرو هنگام افزایش قیمتهای پیوسته است. هرچند واردات خودرو طی دو سال گذشته حتی به 10 هزار دستگاه نیز نمیرسد، به گفته وزیر صمت، 50 هزار خودرو در گمرکها منتظر ورود به بازار هستند.
واردات خودرو، عاملی برای کنترل بازار!
عباس علیآبادی، وزیر صمت، در یک ادعای جدید اعلام کرد: «حدود ۵۰ هزار خودرو وارداتی در گمرکهای کشور وجود دارد. مشکل فعلی برای واردات خودرو نداشتن فضای کافی در بنادر کشور بوده و تعداد زیادی خودرو روی کشتی است.»
صحبتهای اخیر وزیر صمت یادآور توییت معروف امید قالیباف، سخنگوی سابق وزارت صمت، است که دو سال پیش گفته بود: «یک میلیون خودرو در ۶ ماه آینده وارد بازار میشود. مقدار عرضه به قدری بالا و بیسابقه است که عطش بازار را کاملاً برطرف میکند. به دلیل التهابات ارزی الان خطر خرید خودرو از بازار آزاد بالاست.»
همین چند ماه پیش بود که وزیر صمت از واردات 100 هزار وسیله برقی به تهران تا پایان سال 1402 خبر داد. اما سوالی که مطرح میشود این است که چرا حتی یک اتوبوس برقی در ناوگان حملونقل عمومی استان تهران دیده نمیشود؟ البته روز گذشته حسن کریمی سنجری، مدیر طرح خودروهای برقی وزارت صمت، در گفتوگویی رادیویی گفت: «در حال حاضر ۲۵۰۰ خودرو و تاکسی برقی از گمرک ترخیص شده است.»
یا اگر واقعاً 50 هزار دستگاه خودرو وارداتی در گمرکهای کشور وجود دارد، به چه دلیل کارهای ترخیص این خودروها بهسرعت پیگیری نمیشود تا اندکی از عطش بازار را کاهش دهد؟
نبود عزم جدی برای واردات خودرو از سوی دولت
علی جدی، نایبرئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در گفتوگو با دنیای خودرو اظهار کرد: «دولت هنوز آییننامه واردات خودروهای کارکرده را که تصویب آن را با قید دو فوریت و در قالب لایحه از مجلس خواسته بود، ابلاغ نکرده؛ این وضعیت بیانگر آن است که دولت ارادهای برای واردات ندارد. پس مادامی که این مشکل رفع نشود، بازار ملتهب خودرو ساماندهی نمیشود.»
این موضوع را میتوان با بررسی لایحه بودجه سال 1402 و سال 1403 متوجه شد؛ البته هنوز هم با گذشت یک ماه از آغاز سال، لایحه 1403 نهایی نشده است.
سال 1402 | سال 1403 | درصد تغییر | |
حقوق ورودی خودرو (میلیون ریال) | 408,000,000 | 294,222,449 | 38- |
حقوق ورودی خودرو به درآمدهای دولت از سمت واردات خودرو اطلاق میشود که میتوان متوجه شد دولت انتظار دارد درآمد فوق در سال جدید بیش از 38 درصد نسبت به سال گذشته کمتر شود.
البته با توجه به اینکه تعرفه گمرکی برای خودروهای برقی در اواخر سال گذشته به یک درصد کاهش یافت، میتوان از این موضوع چنین برداشت کرد که احتمالاً دولت و وزارت صمت در سال 1403 عزمی جدی برای واردات خودروهای برقی دارد.
تمامی اینها در حالی است که دولتمردان از سال گذشته به صورت پیوسته و با افزایشی شدن روند قیمت خودرو، از واردات گسترده خودروهای برقی و بنزینی خبر دادهاند و هیچ یک از این وعدهها فاز اجرایی پیدا نکردهاند.
برای دریافت اخبار و اطلاعات بیشتر صفحه اخبار خودرو را در تجارتنیوز دنبال کنید.
نظرات