کد مطلب: ۳۹۵۴۶۲

تجارت‌نیوز گزارش می‌دهد:

سیگنال‌های ارزی جدید رئیس کل بانک مرکزی / ۳ نشانه ثبات و ۵ نگرانی درباره وضعیت قیمت دلار

سیگنال‌های ارزی جدید رئیس کل بانک مرکزی / 3 نشانه ثبات و 5 نگرانی درباره وضعیت قیمت دلار

عبدالناصر همتی هرچند از عوامل امیدبخش برای ثبات ارزی سخن گفته اما درباره رشد احتمالی تقاضای ارز به واسطه افزایش واردات، تداوم اختلال‌ در شبکه‌های بانکی کشور، افت درآمدهای نفتی، نگرانی‌های مربوط به اینستکس و ناامیدی از تشکیل بازار متشکل ارزی هم اظهاراتی داشته است.

به گزارش تجارت‌نیوز ، مصاحبه اخیر تلویزیونی رئیس کل بانک مرکزی حاوی چندین سیگنال برای فعالان و کارشناسان اقتصادی می‌تواند باشد. او هرچند با اتکا به عبارتی مثل «گذر از آثار تحریم‌ها»، «دخالت بانک مرکزی در بازار ارز با اتکا به سازوکار عرضه و تقاضا» و «روان شدن صادرات غیرنفتی»سخن گفته اما اظهاراتی هم داشته که امیدها به ثبات قیمت دلار در آینده را کمرنگ کرده است.

آنچه که نگرانی نسبت به آینده بازار ارز را افزایش داده اظهارات او درباره کاهش امیدها به راه‌اندازی بازار متشکل ارزی، رشد احتمالی تقاضای ارز به واسطه افزایش واردات، تداوم اختلال‌ در شبکه‌های بانکی کشور، افت درآمدهای نفتی و نگرانی‌های مربوط به اینستکس است.

گذر از آثار تحریم‌ها

همتی در بخشی از این مصاحبه به عبور از دوره ظهور آثار تحریم‌ها اشاره و بیان می‌کند: «بعد از گذر از آثار تحریم‌های ظالمانه غربی‌ها در دو سال اخیر، به شرایطی رسیده‌ایم که با ایجاد ثبات در بازار ارز، در مسیری قرار داریم که شاخص‌های کلان اقتصادی کشور رو به بهبود است.»

وی همچنین با بیان اینکه «توانستیم ترس ونزوئلایی شدن در تورم را کنترل کنیم» به دنبال نشان دادن این است که در مقطع فعلی دوره مثل گذشته نیست.

او حتی گفته است: « از سه ماه گذشته می‌توان نشانه‌های احیاء را احساس کرد.»

دخالت بانک مرکزی و امید به ثبات

وی همچنین از نحوه مداخله بانک مرکزی در بازار ارز سخن گفته تا امید به ثبات در بازار ارز را بیشتر جلوه دهد:«دخالت بانک مرکزی بر نرخ‌ها نیست بلکه عرضه و تقاضا بیشتر مورد توجه بانک مرکزی قرار دارد به این منظور سفته‌بازی‌ها کنترل شده و در حاشیه بازار کمتر به چشم می‌خورد.»

ثبات ارزی به کمک صادرات غیرنفتی

«به دنبال صادرات غیرنفتی هستیم و گام‌های خوبی هم برداشته شد در ۵ ماهه نخست امسال کار صادرکنندگان غیرنفتی روان شده است.» رئیس کل بانک مرکزی با این سخنان نیز به نظر می‌رسد به دنبال آن است که اطمینان خاطری دهد که یکی از مسیرهای کسب درآمد ارزی روند مناسبی دارد.

ناامیدی از تشکیل بازار متشکل ارزی

با وجود امیدهای چندگانه همتی به ثبات بازار ارز اما او با بیان اظهاراتی ناامیدانه از بازار متشکل ارزی نشان داد که اثرگذاری بر بازار ارز از طریق راه‌اندازی بازار متشکل ارزی چندان هم جدی نیست. او گفته است: «در تلاش هستیم که چنین بازاری راه بیفتد اما هر چه پیش رفتیم به پیچیدگی‌های بیشتری برخوردیم در این سیستم حداقل باید پنج بانک فعالیت داشته باشند که گاه مشاهده می‌شود شبکه نرم‌افزاری یک بانک با شبکه ارزی همخوان نیست.»

رشد تقاضای ارزی و اختلال‌های بانکی

همتی در کنار سیگنال‌های امیدبخش، به چند طریق نیز پیام‌های متفاوتی را اعلام کرد؛ از جمله کاهش امیدها به تشکیل بازار متشکل ارزی و همچنین افرایش تقاضا برای واردات. وی درباره واردات اعلام کرده است: «در حال حاضر ۹۰ میلیون تن کالا در بندر امام (ره) مانده این در حالی است که امسال نسبت به سال ۹۷ واردات کشور ۶۲ درصد افزایش یافت. از آغاز امسال تاکنون ۶۲ میلیارد دلار برای دارو و کالاهای اساسی تخصیص داده‌ایم البته بخشی از این تامین ارز به صورت ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی و بخشی هم نیمایی صورت گرفت.»

اگر این روند رشد تقاضا برای واردات شدت بگیرد بعید است که این موضوع بر قیمت دلار تاثیر نگذارد.

او حتی پس از این به صراحت گفت: بسیاری کشورها از ترس آمریکا شبکه‌های بانکی ما را مختل کرده‌اند و نمی‌گذارند گردش مالی داشته باشیم.

بنابراین جدای از رشد احتمالی تقاضا برای واردات اختلال در شبکه‌های بانکی نیز ممکن است پیام‌های خوبی برای بازار ارز کشور نداشته باشد.

افت درآمدهای نفتی و نگرانی‌های مربوط به اینستکس

اما سیگنال نگران‌کننده ارزی دیگر همتی اشاره به کاهش درآمدهای نفتی کشور است. درآمدهای نفتی را هنوز هم می‌توان منشاء اصلی تامین‌کننده بازار ارز دانست و به همین دلیل این سخنان او وضعیت بازار ارز را شاید نگران‌کننده‌تر کند: «با کاهش درآمدهای نفتی دولت بر آنیم که از دیگر بخش‌ها این کاستی جبران شود اگر هم جبران نشود تمهیداتی اندیشیده شده که این کسری بودجه کمترین آسیب را به بانک مرکزی و پایه پولی وارد کند.»

وی حتی درباره اینستکس نیز اظهارات امیدبخشی را بیان نکرد و گفت: «حرف ما این است که اگر غربی‌ها در این خصوص جدی و مصمم هستند باید در حدی که به درآمدهای نفتی ما لطمه وارد شده در این جریان پول جاری کنند یا اینکه نفت ایران را پیش خرید کنند اگر اروپایی‌ها خواهان حفظ و اجرای برجام هستند باید تعهداتشان را اجرایی و اعتبار خواسته شده ما را تامین کنند در واقع رقم‌های بیان شده اروپایی‌ها برای ما اهمیت ندارد اینستکس باید شامل کالاهای تحریمی هم باشد.»

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.