به گزارش تجارتنیوز، آمارها نشان میدهد که از یک سو طی سه ماه اخیر روند تورم نقطهای صعودی بوده و از سوی دیگر نقدینگی به رقم بیش از 2600 هزار میلیارد تومان رسیده است.
تیمور رحمانی، اقتصاددان در خصوص روند تورم اظهار کرده است: «بازار سرمایه در شکل دادن به جهش تورمی اخیر بیتاثیر نبوده و حتی رشد بخشی از نقدینگی جدید در شرایط فعلی ناشی از بازار سرمایه است».
علیرضا توکلی کاشی، معاون توسعه کانون نهادهای سرمایهگذاری نیز از انتظارات تورمی گفته و اینطور استدلال کرده است که «علت رشد بازار سرمایه را میتوان نگرانی نسبت به تورمهای آتی و عدم امکان سرمایهگذاری در حجم محدود در سایر بازارها دانست.» (تجارتفردا)
جهش تورمی که از اواخر سال 96 آغاز شد از تابستان سال گذشته وارد روند نزولی شد، به نحوی که تورم نقطهای از مهر ماه به کمتر از 30 درصد رسید و در فروردین ماه امسال تا نرخ 19.3 درصد پایین آمد، اما سه ماهی هست که این نرخ دوباره افزایشی شده است.
براساس دادههای مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطهبهنقطه در تیر ماه امسال به رقم 26.9 درصد رسیده که نسبت به ماه قبل 4.4 درصد افزایش داشته است، آخرین باری که تورم در حدود این رقم بوده به دی ماه سال 98 برمیگردد که نرخ تورم نقطهبهنقطه 26.3 درصد اعلام شد.
نقدینگی، دیگر فاکتور اقتصادی نیز در حال رشد است و در خرداد ماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته 34 درصد رشد کرده است، براساس آمارهای بانک مرکزی نقدینگی در خرداد ماه به رقم 2657 هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به پایان سال گذشته رشد 7.5 درصد رشد داشته است.
براساس اظهاراتی که در ابتدا آمد، بخشی از علت رشد نقدینگی و تورم اخیر در بازار سرمایه است. بررسی عملکرد شاخص کل بورس در سال 98 و 99 نشان میدهد که این بازار در سال گذشته 188 درصد و در چهار ماهه ابتدایی امسال 274 درصد رشد کرده است.
پیشبینی آینده تورم از نگاه دو اقتصاددان
در ادامه دو اقتصاددان در گفتگو با تجارتنیوز، علت رشد نرخ تورم و افزایش حجم نقدینگی را بررسی کردهاند که پیشبینی آینده تورم از نظر این دو اقتصاددان کمی متفاوت است، یکی بر ادامه روند افزایشی تورم تاکید دارد و دیگری معتقد است دولت و بانک مرکزی با اجرای برخی از سیاستها میتوانند تورم نقطهای را تا پایان امسال در محدوده 25 درصد نگه دارند.
کامران ندری، اقتصاددان گفت: با آقای رحمانی همنظر هستم. مهمترین مشکل اقتصاد کشور در انتظارات تورمی است که تا حدودی متاثر از تحولات در بازار سرمایه است و به آن اثر نقدینگی و ثروت میگویند که روی تقاضا برای داراییها مخصوصا داراییهای سرمایهای مثل ارز، طلا، خودرو، مسکن و… تاثیرگذار است. وقتی در این بازارها افزایش قیمت رخ میدهد خودبهخود با یک تاخیر به بقیه کالاها نیز سرایت میکند.
وی ادامه داد: اگر وضعیت بازار سرمایه به همین شکلی باشد که در بیش از چهار ماه گذشته بوده، این تورمی که الان در حال شکلگیری است در ماههای آینده نیز تداوم پیدا میکند و رسیدن به هدف تورمی که بانک مرکزی در اردیبهشت ماه اعلام کرد سخت میشود.
اما کمیل طیبی، اقتصاددان معتقد است بورس در شرایط حبابی تولیدکننده نقدینگی است و اگر تولید با نرخ رشد نقدینگی یکسان نباشد طبیعتا قیمتها افزایش مییاید و موجب تورم میشود؛ اما تاثیر رشد بازار سرمایه روی نرخ نقدینگی و تورم به اندازه تحریم، شیوع ویروس کرونا، دلار و طلا نیست.
به عقیده وی، اگر بانک مرکزی در اجرای سیاست هدفگذاری تورمی موفق باشد و دولت از استقلال بانک مرکزی حمایت کند، میتوان پیشبینی کرد که روند تورمی در دامنه حدود 25 درصد باقی بماند.
این اقتصاددان در ادامه عنوان کرد: از یک طرف کرونا باعث تعطیلی کسبوکارها شده که کسری بودجه را تشدید کرده و از سوی دیگر به واسطه تحریمها منابع ارزی پایین آمده است و صادرکنندگان با محدودیتهای زیادی مواجه شدهاند که این مسائل میتواند تورمزا باشد. البته در دو سه ماه اخیر یک افزایش قیمتی ایجاد شد که در بازارهای طلا، دلار و مسکن مشاهده شده و میتوان گفت در ماههای آینده روند تومی شدت ندارد و نسبت به چند ماه اخیر ملایمتر است.
طیبی این احتمال را که تورم تا پایان سال دچار جهش ناگهانی شود را احتمال بعیدی دانست. به گفته وی، بانک مرکزی اگر بتواند عملیات بازار باز و سیاست انقباضی پولی و ارزی را اجرا کند، اوضاح بهبود مییاید.
ریزش بورس یا افزایش قیمت کالاها؟
ندری معتقد است: رشد قیمتی که در این چند ماهه تجریه کردیم صرفا از طریق رشد نقدینگی اتفاق نیفتاده و بیشتر در نتیجه انتظارات تورمی است، دولت برای مهار انتظارت تورمی باید رشد نقدینگی را کنترل کند که در این صورت بازار سرمایه با سیاست انقباضی ریزش میکند، بنابراین دولت الان دو راه پیشرو دارد، اول این که بورس ریزش کند که تبعات اجتماعی خواهد داشت، راه دوم نیز این است که قیمتها افزایش پیدا کند و به نظر میرسد در این دو راهی دولت و سیاستگذار روش دوم را انتخاب کردهاند.
وی افزود: به نظر من هم جامعه افزایش قیمت را راحتتر میپذیرد و تحمل میکند. در موضوع موسسات مالی غیرمجاز نیز دولت در یک دو راهی بود که یا به سپردهگذارها میگفت باید پای تصمیماتی که گرفتهاید باشید یا باید جبران خسارت میکرد که به خاطر تبعات اجتماعی این مساله، مجبور شد راه دوم را انتخاب کند چون جامعه تورم را راحتتر میپذیرد تا این که عدهای متحمل ضرر شوند.
این اقتصاددان در پایان خاطر نشان کرد: در حال حاضر نیز دولت در این دوراهی قرار دارد و به نظر میآید افزایش قیمت را انتخاب کرده است چون اگر بورس بریزد همان اتفاق موسسات مالی غیرمجاز تکرار میشود و سرمایهگذاران میگویند دولت ما را تشویق کرده که در بورس سرمایهگذاری کنیم، پس باید جبران خسارت کند. بنابراین دولت یک تعهد ضمنی داده و سعی میکند این بازار رشد کند.
این دوستانی که از این مقاله انتقاد کردند الان حالشون چطوره؟؟
بورس چه ربطی به تورم داره به حق چیزهای نشنیده بورس درست پیش میرفت خرابش کردین
با این استدلال مسخرتوون چند روزه وقت گذاشتم بورس مطالعه میکنم که بعد از چند سال بی هدفی وارد بازار بورس شم دقیقا حالا که دارم اولین قدم سرمایه گذاری برمیدارم ترس به دلم انداختین اصن تکلیفتون معلوم نیست با خودتون صد در صد یا جیبتون پر شده یا ضرر کردین میخواین با ریزش بورس به منافع خودتون برسید
قیمت ها در بورس 7سال بود تکون نخورده بود 7 سال پیش تا الان خونه و ماشین و دلار و زمین و طلا چند بود؟ الان چنده؟ اون تورم تا الان ربطی به بورس نداشت تا 4 نفر بدبخت اومدن یه پولی در بیارن بورس شد عامل تورم؟ باید ریزش کنه؟ همه مردم بدونن اولا از هر 100نفر به اصطلاح اقتصاد دان دارن با قصد و غرض و غیر واقع مردم رو گول میزنن چون به یه جا وصلن واسه سود خودشون دوما قیمت سهم ها 7سال تکون نخورده و با تورم پیش نرفته الان قراره به قیمت واقعی خودش برسه و حباب و ریزشی در کار نیست سوما با اینکه قیمت ها بالا رفته هنوز خیلی ها باور ندارن که قیمت این سهم ها هنوز مفته و یک پنجم قیمت واقعی خودشون هست
این سایت از این مطالبی که میزاره راجع به سقوط بورس چه نفعی میبره.
واقعا روی مطالب سایت هیچ نظارتی نیست که از این حرفا نزنن. میخواهند ترس به دل مردم راه بدن.
از کارشناسان محترم خواهشمندم بی خود بی پایه در مورد رشد بازار سرمایه نظر ندهند چرا که موجب کاهش و تجمیع صفوف های فروش میشود لطفا اجازه بدهید که بازار به طور عادلانه یعنی بر مبنای عرضه و تقاضا حرکت کندچرا که رشد در هر بازاری بر اساس عرضه وتقاضاست. مدتیست که بورس کشور کمی رونق پیدا کرده آقایون حرف از سقوط نزنند هر وقت تقاضا کاهش و عرضه بیشتر باشد خود به خود نزولی و به عبارت شما سقوط خواهد کرد دیگر لازم به این چنین عبارات نیست پر سود باشید
آخه چرا بایدبورس ریزش کند اکثرشرکتهای بزرگ نفو
تی و فولاد و فلزات صنعتی ومعادن و تولیدیهای بزرگ دولتی وخصوصی ظرفیت دهها برابر حجم فعلی نقدینگی را برای بروز رسانی صنایع و زیرساختهای صنعت و افزایش تولید و ارتقاع و احداث پروژههای زیر ساختی و افزایش تولید و صادرات را دارند واین حجم نقدینگی فرصت طلایی است که بازار مالی بورس از آن برای مشارکت با سرمایه مردم استفاده کنندوهم شرکتها پروژههای خودرا ساماندهی و افزایش تولید را انجام دهند و هم سود حاصله بین سهامداران مردم توزیع شود و هم به مرور فرهنگ سهامداری و سرمایه گذاری مردم را از طریق شبکه های تلویزیونی برای مردم آموزش و نحوه خرید سهام شرکتها بنیاد دار توسط کارشناسان خبره اطلاعرسانی شود و هم در کنار سهامداری به آمو ش اصلاح و استراحت سهام در مواقع لازم که ذات بازار سرمایه است روشنگری شودچون مردم میدانندکه قرار نیست بورس مدام در حال رشدقیمت و سودسازی باشد رشد قیمت سهام بستگی به براورد اولیه شرکتها و با هماهنگی گزارشات ماهیانه و فصلی شرکتها و طی کردن مراحل رشد تولید و فروش مشخص واگر شرکت پیشی بگیرد رشدبیشتری میکندواگراز برنامه عقب بیفتد اصلاح میکندکه این قواعد بورس در سراسرجهان است واصلاح واستراحت ودرجازدن و رشد قیمت سهام و سودسازی همه لازمه یک بورس قوی است متاسفانه طی ۴سال گذشته قیمت اکثر کالاهای مصرفی و اساسی کشور شروع به اصلاح وبروزرسانی با قیمتها دلار کردهاند ولی بورس بخصوص شرکتهای بزرگ دولتی و خصولتیها هیچگونه بروزرسانی و افزایش قیمت و ارزیابی مجدد دارایی آنها صورت نگرفته تاسال۹۸ باشرکتهای کوچک بورسی خوراکیها و صنایع فنی و صنعتی کوچک که اکثرا خصوصی بودند قیمت خودرا اصلاح و افزایش دادندوسال۹۹شرکتهای بزرگ صنعتی دولتی اقدام به بروز رسانی قیمتهاسهام خود کردند وبا تجدید ارزیابی مجدد شروع به بروزرسانی ارزش سهام خود نسبت به داراییها و املاک خود نمودندکه آخرین بازمانده بازار مالی بودند که قیمت سهام آنها بروز رسانی شد وخیلی طبیعی بود که باید ارزیابی مجدد وبروز رسانی شوند.
اگر واقعا درست میگن این همه تورم بالا رفته آخر سال هم وجدان داشته باشند اضافه حقوق 15 درصد محاسبه نکنند
بنظر من آنچه باعث تجدید تورم می شود می شود بازار سرمایه نیست بلکه تحریم همه جانبه است و کمبود کالا و مایحتاج اساسی که باعث تورم می شود بببنید تا زمانی که جنسی در بازار به وفور یافت می شود هیچگاه قیمت آن افزایش نمی یابد آما تا جنسی به حالت کمبود یا کمبود عمدی مثل احتکار می شود ببینید چگونه قیمت آن رشد کاذب میکند
من نمیدونم این چه محاسباتی هست که شرکتهایی که با دلار 3 هزار تومان جمع شده و ارزش ملک و دستگاههاشون الان رفته بالا رو حساب نمیکنن و فقط تورم 23 در صد امسال و سال گذشته رو حساب میکنن میگن نسبت به تورم بورس حباب داره
هنوز خونه متری 40 ملیونو ندیدن