موضوعات داغ: # بارش برف # تعطیلی ادارات # تعطیلی مدارس # سرما # آلمان # انتخابات # سایپا # واگذاری خودروسازان

افغانستان زعفران ایران را صادر می‌کند!

نایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه افغانستان در زمینه تولید و صادرات زعفران تحت حمایت‌های بین المللی قرار دارد، گفت: درحال حاضر این کشور زعفران ایران را صادر می‌کند. غلامرضا میری  با بیان اینکه قیمت زعفران در بازار به ثبات رسیده است، اظهارداشت: متاسفانه درحال حاضر بازار در شرایط رکود به سر می‌برد […]

7e67d2a5a465b599f37ebe957a6a97a2_XL.jpg

نایب رئیس شورای ملی زعفران با بیان اینکه افغانستان در زمینه تولید و صادرات زعفران تحت حمایت‌های بین المللی قرار دارد، گفت: درحال حاضر این کشور زعفران ایران را صادر می‌کند.
غلامرضا میری  با بیان اینکه قیمت زعفران در بازار به ثبات رسیده است، اظهارداشت: متاسفانه درحال حاضر بازار در شرایط رکود به سر می‌برد و قیمت طلای سرخ حداقل ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و حداکثر ۶ میلیون تومان است.
وی با اشاره به اینکه عده‌ای در گذشته زعفران را با قیمتی ارزان خریداری و دپو کرده‌اند، گفت: درحال حاضر این افراد محصول خود را وارد بازار می‌کنند و به هر نرخی که بخواهند آن را می‌فروشند.
به گفته نایب رئیس شورای ملی زعفران همین امر سبب شده عرضه این محصول بیشتر شده و نوسانات کنترل شود.
میری با بیان اینکه قدرت خرید مردم نسبت به گذشته کاهش زیادی یافته و همین امر یکی از دلایل رکود بازار زعفران است، اظهارداشت: زواری که به مشهد می‌آیند نیز ترجیح می‌دهند سوغاتی‌هایی جز زعفران خریداری کنند.
وی همچنین از رشد ۸ درصدی صادرات طلای سرخ در ۴ ماهه امسال خبر داد و گفت: با وجود اینکه میزان صادرات ما افزایش پیدا کرده، کاهش تقاضا در داخل باعث شده شاهد رکود بازار باشیم.
صادرات زعفران ایران توسط افغانستان
نایب رئیس شورای ملی زعفران در واکنش به اظهارات معاون وزیرجهادکشاورزی که قاچاق پیاز زعفران به کشور افغانستان نگران کننده ندانسته بود، تصریح کرد: متاسفانه ما معمولا رقبای خود را دست کم می‌گیریم.
میری با تاکید بر اینکه افغانستان در این زمینه تحت حمایت‌های جدی بین المللی قرار گرفته است، افزود: درحال حاضر این کشور در بازارهای جهانی وضعیت بهتری نسبت به ایران دارد.
وی با بیان اینکه درحال حاضر ایران در صادرات محصول خود به برخی کشورها مشکل دارد، اضافه کرد: درست است که ما ۹۵ درصد تولید دنیا را داریم اما برای صادرات این تولید باید مورد حمایت قرار بگیریم.
این مقام مسئول ادامه داد: حتی همین الان هم کشوری مانند هندوستان تعرفه ورود زغفران را برای افغانی‌ها برداشته است اما اگر یک ایرانی بخواهد زغفران به هند ببرد، باید ۳۸ درصد تعرفه عوارض پرداخت کند.
به گفته میری درحال حاضر افغانستان زعفران ایران را به کشورهای دیگر صادر می‌کند که این مساله‌ای نگران کننده است.
نایب رئیس شورای ملی زعفران با اشاره به اینکه ۳۰ سال قبل میزان تولید زعفران در اسپانیا ۳۵ تن و در ایران ۵ تن بوده است، اظهارداشت: در حال حاضر میزان تولید ما بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ تن و تولید اسپانیا کمتر از یک تن است؛ ما باید همه این مسائل را در نظر داشته باشیم و ممکن است روزی این اتفاق برای ما و افغانستان بیفتد.
به گزارش مهر،میری ادامه داد: نیروی کار ارزان، حمایت‌های سیاسی و فنی بین المللی از دیگر مزیت‌هایی است که افغان‌ها دارند اما متاسفانه ما حتی از حمایت‌های داخلی نیز برخوردار نیستیم.
رقابت ایران با 30 کشور جهان در بازار زعفران
رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران ایران از ورود 30 کشور به کشت و توسعه تولید زعفران در سطح جهانی خبر دادو گفت:بزودی ایران در بازار زعفران با رقبای زیادی دست و پنجه نرم خواهد کرد
علی شریعتی مقدم در گفتگو با خبرنگار تجارت نیوز با اشاره به قاچاق گسترده پیاز زعفران ایران به کشور افغانستان گفت:متاسفانه بیش از دهسال است که پیاز زعفران به افغانستان قاچاق می شود و همین مسئله موجب شده تا امروز شاهد کشت و تولید 5تنی زعفران در این کشور باشیم که اتفاقا به کشورهای مختلف نیز صادر می شود.
وی افزود: البته اهمیت کشت و تولید زعفران به اندازه ای است که در حال حاضر کشور هلند از طریق طرح کشت بافت ،اقدام به تکثیر پیاز زعفران می کند و آن را به کشورهای مختلف می فروشد.
شریعتی مقدم با بیان اینکه مسئله توسعه کشت زعفران ایرانی تنها به این دو کشور محدود نمی شود،اظهار داشت : هم اکنون 30 کشور از جمله هند،آفریقای جنوبی،مراکش و چین نیز بدنبال کشت گسترده زعفران هستند تا از این طریق بخشی از بازار جهانی استراتژیک و پر سود آن را از آن خود کنند.
وی ادامه داد: ورود کشورهای مختلف به مقوله کشت زعفران یک خطر جدی برای تولید و صادرات زعفران ایران است که در حال حاضر با تولید 300 تنی در سال،96 درصد از بازار جهانی را در اختیار دارد.
به گفته رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران با وجود اینکه بیش از دهسال است که پیاز زعفران به افغانستان قاچاق می شود و کشورهای زیادی به امر کشت این محصول استراتژیک توجه جدی نشان دادند،ولی هنوز برای حفظ و ارتقای جایگاه ایران در بازار جهانی زعفران دیر نشده است.
این فعال صادر کننده زعفران با بیان اینکه در همه جای دنیا از بخش کشاورزی و به ویژه کشت کالاهای استراتژیک حمایت های متنوع و گسترده ای می شود،تصریح کرد:در حال حاضر از کشت و صادرات زعفران در ایران نه تنها حمایتی نمی شود بلکه شرایط پرداختن به تولید و صادرات آن روز به روز برای تولید کننده و صادر کننده ایرانی در مقایسه با رقبا سخت تر می شود.
وی افزود: به طور مثال در طول سالهای گذشته حمایت های دولت های وقت ازتولید محصولات کشاورزی که قرار بود در قالب مشوق های صادراتی و نیز کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی و … اجرا شود هیچگاه عملیاتی نشد و همین مسئله موجب شد تا امروز شاهد باشیم تا صادرات بخش قابل ملاحظه ای از زعفران تولیدی ایرانی به صورت خام و فله ای انجام گیرد.
وی گفت: متاسفانه مشکلات نقدینگی،مناسب نبودن بسته بندی زعفران تولیدی ایران وعدم شناخت بازارهای هدف باعث شده تا صادر کننده ایرانی مجبور باشد این کالای استراتژیک را به صورت فله ای و خام به کشورهای دیگر صادر کند.
شریعتی مقدم با اشاره به توجه افغانستان به توسعه کشت زعفران نیز گفت: در حالی افغانستان از دهسال پیش به فکر کشت زعفران افتاده که در اجرای این تصمیم از حمایت کشورهای اروپایی برخوردار است که با هدف جایگزین کردن کشت زعفران بجای خشخاش قصد دارند ،به مقابله با تولید وتجارت مواد مخدربپردازند.
به گفته شریعتی البته کشت زعفران منحصر به اقلیم خاص خود است که کاملا با اقلیم کشت خشخاش متفاوت است.
وی همچنین یکی از دلایل تصمیم کشورهایی نظیر افغانستان و چین برای کشت زعفران را مشکلات ایران در صادرات و عرضه به موقع این محصول استراتژیک در شرایط مانند تحریم اعلام کرد و اظهار داشت:در شرایطی که ایران به دلیل نوسانات نرخ ارز و نیز مشکلات نقل و انتقال پولی نمی توانست مانند گذشته زعفران صادر کند،کشور افغانستان توانست با بهره برداری از خلا حضور ایران در بازارهای جهانی ،حمایت آمریکا در قالب واگذاری تضمینی بازار 40 تنی زعفران و نیز امتیاز تعرفه ای هند را از آن خود کند.
وی ادامه داد: با تمام این اوصاف هنوز برای حفظ جایگاه ایران در بازار جهانی زعفران دیر نشده و مسئولان و برنامه ریزان کشورمی بایست با انجام یک سری از حمایت های عملی چون مقابله با قاچاق پیاز زعفران از کشور ، جذب سرمایه گذاری برای به روزرسانی صنایع بسته بندی و نیز بازار شناسی اقدام به حمایت واقعی و عملی از تولید و صادرات این محصول بومی ایران کنند.
رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران گفت: حلقه مفقوده بازار شناسی در تولید و صادرات زعفران ایران موجب شده تا هیچگاه صادر کننده ایرانی نتواند به بازار نهایی زعفران که بسیار پرسود است دست یابد وعملا کشوری چون اسپانیا بتواند سود اصلی و واقعی زعفران را در جهان از آن خود کند.
 برپایه این گزارش چندی پیش تجارت نیوز در مصاحبه با مهندس مجد زاده معاون دفتر امور گلخانه معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص نگرانی های فزاینده در بحث قاچاق پیاز زعفران و تولید رو به گسترش طلای قرمز در افغانستان پرسید که وی معتقد بود  کشورهایی نطیر افغانستان و چین در امر پرورش و تولید زعفران بسیار عقب تر از ایران هستند و در این زمینه رقیب ایران به حساب نمی آیند.
92 درصد بازار زعفران در اختیار ایران / چین و افغانستان را رقیب نمی دانیم
معاون دفتر امور گلخانه معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفت:افغانستان و چین رقیب ایران در بازار جهانی زعفران نیستند و بین ایران با این کشورها در زمینه تجارب کشت این گیاه استراتژیک فاصله معنی داری وجود دارد.
میترا مجد زاده در گفتگو با خبرنگار تجارت نیوز با بیان اینکه زعفران ارزشمند ترین گیاه بومی کشور ایران است ،گفت:این گیاه که دارای ویژگی سازگاری کشت با مناطق کویری و کم آب است اشتغالزایی و ارز آوری بالایی برای کشورمان داشته است.
وی افزود:در حال حاضر 380 هزار نفر در کشور به کار کشت و تولید زعفران اشتغال دارند،و 92 درصد از تولید جهانی این محصول استراتژیک در دست ایران است.
مجد زاده با اشاره به اینکه73 درصد از سطح زیر کشت زعفران کشور در خراسان رضوی ،17 درصد در خراسان جنوبی و مابقی در خراسان شمالی ،یزد،کرمان و فارس است،اظهار داشت:بر اساس آخرین اطلاعات،میزان تولید زعفران تا پایان سال 93 ،280 تن بوده که البته طبق آمار غیر رسمی این رقم در سال 94 به 350 تن رسیده است.
وی ادامه داد: در سال 93 سطح زیر کشت زعفران در کشور 88 هزار هکتار بوده در حالی که در سال گذشته ،به 94 الی 95 هزار هکتار افزایش یافته است.
به گفته این مسئول وزارت جهاد کشاورزی بر اساس آمارها کشت و تولید زغفران در ایران از 10 سال گذشته با روند افزایشی چه در سطح زیر کشت و چه در عملکرد در سطح روبرو بوده است
تجارب منحصر به فرد ایران در کشت زعفران
مجد زاده در خصوص ورود کشور افغانستان به کشت زعفران و اینکه این مسئله تا چه اندازه می تواند تهدیدی برای جایگاه نخست ایران در بازار طلای سرخ باشد،تصریح کرد: زعفران گیاهی است که اگر اندام تکثیریش در شرایط اقلیمی مشابه قرار گیرد،می تواند کشت و تولید شود.
وی افزود:البته این در حالی است که هم اکنون 94 درصد از سطح زیر کشت زعفران جهان در ایران است و همچنین کشورمان تحقیقات گسترده ای در بخش تولید زعفران ،چگونگی ارتقای عملکرد در سطح ،شناسایی آفت و بیماریها و نحوه مقابله با آن و نیز نحوه آبیاری و روش های کشت انجام داده که منجر به انحصاری شدن تجارب ایران در زمینه کشت این گیاه استراتژیک شده ،امتیازی که کشورهایی چون افغانستان و چین از آن بی بهره هستند.
وی ادامه داد:اینکه گفته می شود افغانستان در حال تبدیل شدن به رقیب ایران در بازار زعفران است،منطقی نیست چراکه کشت و تداوم تولید این گیاه استراتژیک به این سادگی که ادعا میشود نیست.
نوسانات نرخ ارز،علت ورود کشورهای دیگر به بازار زعفران
معاون دفتر گلخانه وزارت جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه ایران در حال توسعه کشت زعفران است،اظهار داشت:آنچه مسلم است این است که در توسعه تولید این گیاه استراتژیک هیچ مشکلی در کشور وجود ندارد ولی ممکن است در بخش صادرات و عرضه طلای سرخ مشکلاتی وجو د داشته باشد که منجر به ورود کشورهای دیگر از جمله افغانستان و چین به بازار زعفران شده است.
وی افزود:یکی از مشکلات عرضه به موقع و نیز صادرات زعفران ایرانی به بازارهای جهانی نوسانات نرخ ارز بوده که موجب شده تا خلاهایی در این بخش برای مشتریان پرو پا قرص جهانی آن ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه ایران از در سال 93عملکرد تولید 3.2 کیلو گرم زعفران در هر هکتار را به حدود 3.8 کیلو گرم در هر هکتار در سال 94 رسانده است،تصریح کرد:در برنامه ششم و هفتم توسع اقتصادی کشور همچنان طرح هایی جهت افزایش منطقی سطح عملکرد در کشت زعفران در دست بررسی و تدوین است که مجموع این موارد موجب شده تا فاصله معنی داری بین ایران و کشورهای تازه وارد به کشت زعفران وجود داشته باشد.
به گفته مجد زاده در حال حاضر چین و افغانستان رقیب ایران در بازار زعفران نیستند ولی به منظور حفظ جایگاه نخست کشورمان دربازار طلای سرخ می بایست سرمایه گذاریهایی در بخش صنایع بسته بندی متناسب با سلیقه های جهانی و نیز جلو گیری از صادرات فله ای آن صورت گیرد.
ظرفیت ایران در تولید پیاز زعفران
وی در پاسخ به این پرسش که اخباری مبنی بر قاچاق گسترده پیاز زغفران از ایران به افغانستان منتشر شده که حکایت از عزم افاغنه برای ورود به بازار زعفران دارد،تصریح کرد:در حال حاضر غیر از ایران برخی کشورهای اروپایی هم به تولید پیاز زعفران اشتغال دارند،و این به آن معناست که افغانستان و چین می توانند پیاز این گیاه استراتژیک را از این کشورها نیز خریداری و تهیه کنند،کما اینکه پیاز زعفران در همین کشورها نیز می تواند کشت و تولید شود.
وی ادامه داد: ایران ظرفیت های خوبی برای تولید پیاز زعفران دارد که می تواند در صورت همکاری تحقیقاتی با کشورهای اروپایی ،این توانمدیها را جهت توسعه بیشتر زعفران در کشور ارتقا دهد.
به گفته این کارشناس کشاورزی از آنجایی که تولید و کشت زعفران در ایران به عنوان گیاه ملی کشور اهمیت زیادی دارد ،برنامه ریزیها و کارهای زیادی انجام شده و در دست انجام است.از این رو برخی خبرها مبنی بر نگرانی گسترده از به خطر افتادن جایگاه ایران توسط برخی کشورها در بازار زعفران چندان منطقی و واقعی نیست.
وی تاکید کرد:اقدامات به ثمر نشسته زیادی در کشورصورت گرفته تا همچنان ایران در مقام اول کشت و تولید زعفران جهان باشد.
ثبت جهانی زعفران به نام ایران
معاون دفتر گلخانه وزارت جهاد کشاورزی در پاسخ به این پرسش که آیا برای جلو گیری ازسو استفاده برخی کشورها نسبت به ثبت جهانی گیاه ملی ایران به نام خود کاری انجام شده ،اظهار داشت: چند سالی است که روی ثبت ژنتیکی، اصالت زعفران و نیز نشان جغرافیایی(GI) آن کار شده و وزارت جهاد کشاورزی در این زمینه با سازمانهای مرتبط اقدامات گسترده ای را انجام داده که در مراحل پایانی قرار دارد.
وی افزود:البته از آنجایی که ایران در حال حاضر عضو سازمان upov نیست امکان ثبت منابع ژنتیکی برایمان امکانپذیر نمی باشد . ولی و از این بابت که بیشترین تولید و سطح زیر کشت و تجربیات و دانش چندصدساله این گیاه استراتژیک در اختیار ایران است،فعلا چندان خطر جدی وجو د ندارد معهذا وزارت جهادکشاورزی به جدیت پیگیر موضوعات مربوط به ثبت ژنتیکی این گیاه می باشد.
نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی