به اعتقاد بسیاری از کارشناسان سال 98 سختترین سال مالی چند سال اخیر خواهد بود. حدود یک ماه قبل دولت سند دخلوخرج 98 را تقدیم نمایندگان مجلس کرد.
به گزارش تجارتنیوز، انتظارات از بودجه 98 بسیار بالا رفته است. از طرفی این انتظار وجود دارد که دولت بتواند از اقشار آسیبپذیر حمایت کند، از طرف دیگر، بنگاههای اقتصادی نیز چشم امیدشان به دولت است تا بتوانند با استفاده از تسهیلات دولت خود را ورشکستگی برهانند.
نفت، سالیان سال پاشنهآشیل نظام بودجهریزی ایران بوده که بودجه 98 نیز از آن مستثنی نیست. کاهش فروش نفت میتواند تاثیرات بالقوهای را از خود بر جای بگذارد. تاثیراتی که آثار خود را بر رشد اقتصادی، رکود و تورم بر جای میگذارد. کمیل طیبی، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان اعتقاد دارد که بودجه 98 تاثیر مثبت و مستقیمی بر رشد اقتصادی، رکود و تورم نخواهد داشت و پیشبینی میشود که رشد اقتصادی در سال آینده منفی یا حداقل بدون تغییر خواهد بود.
این اقتصاددان در مورد تاثیر بودجه 98 بر متغیرهای کلان اقتصادی میگوید: به نظرم ابتدا باید بررسی کنیم که رشد اقتصادی چگونه خواهد شد. با توجه به رکود فراگیر و تورمی که گریبانگیر شده آن شدهایم، بهنظر میرسد رکود تورمی در کشور تعمیق خواهد شد. بودجه یک ابزار است که میتواند بر روی متغیرهای کلان اقتصادی رکود، تورم و رشد اقتصادی تاثیرگذار باشد. اکنون با توجه به بودجهای که برای سال 98 ارائه شده، این انتظار که چنین بودجهای بتواند تاثیر مثبت و مستقیم بر رکود و تورم داشته باشد، جای تردید دارد.
وی ادامه میدهد: با توجه به اینکه پیشبینیهای بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول نیز بیشتر مبتنی بر کاهش نرخ رشد تولید در ایران است، بنابراین پیشبینی میشود برای سال آینده یا با نرخ رشد منفی مواجه میشویم یا اساسا رشدی نخواهیم داشت. به هیمن علت به نظر بنده تاثیر بودجه 98 بر متغیرهای کلان اقتصادی مانند تورم، رکود و رشد اقتصادی چندان قابل توجه نیست.
طیبی اضافه میدهد: این امکان که سال آینده از ناحیه تحریمهای بینالمللی و کاهش درآمد نفتی دچار کسری بودجه شویم، بسیار وجود دارد. چرا که هنوز بخش بزرگی از درآمدهای موجود در بودجه تحت تاثیر درآمدهای نفتی است. از طرف دیگر هنگامی که رکود وجود دارد، بحث تحقق درآمدهای مالیاتی نیز دچار تردید میشود. بنابراین بهطور کل درآمد دولت تحت تاثیر قرار میگیرد. به همین علت این امکان وجود دارد که دولت سال آینده با کسری بودجه قابل توجه مواجه شود.
این اقتصاددان در پاسخ به این سوال که درآمدهای نفتی سال آینده به چه سمتوسویی خواهد رفت، میگوید: واضح است که بحث فروش نفت نیز سال آینده به شدت تحت تاثیر تحریم قرار خواهد گرفت. هماکنون نیز مشاهده میکنیم که مشتریان نفتی ما رفتارهای نااطمینانی را در خصوص خرید نفت از ایران از خود نشان میدهند. همچنین در بحث حملونقل و ترانزیت و صادرات نفت نیز قطعا مشکلاتی به وجود خواهد آمد.
وی میافزاید: بنابراین در سال آینده از جانب صادرات نفتی بازار بااطمینانی نداریم که بتوانیم بر اساس آن تصمیمگیری کنیم. از طرفی نفتی نیز که فروخته میشود، با هزینه بسیار بالا به فروش میرود. یعنی هزینههای واسطهای صادرات نفت برای کشورمان بالا میرود و خود همین موضوع درآمدهای نفتی را تحت تاثیر قرار میدهد.
این اقتصاددان در پایان میگوید: یعنی در شرایط تحریم، هزینههای واسطهای فروش نفت مانند هزینه حملونقل، هزینه بیمه و سایر مسائل مالی افزایش پیدا میکند. از طرفی در شرایط تحریم هزینههای دور زدن تحریمها و واسطهگری افزایش مییابد. همچنین مشتریانی که نفت را از ما میخرند، معمولا به علت ریسکی که میکنند، نفت را از ما ارزانتر خواهند خرید.
آقا دیگه این وضع اقتصاد امیدی به درست شدنش نیست، یا اگه هم بشه صد سال طول میکشه، پس خونسرد باشید فقط خدا خودش درست کنه بنده خدا ولمعطل. خودم تولیدی دارم الان دونفریم قبلا 12 نفر
ايا وقت ان نرسيده که مسئولين فکري به حال اين ملت بکنن, تورم بيکاري افزايش جرم و جنايت , ناامني , ورشکستگي اقتصادي , ديگر تاب و توان را ازين ملت گرفته , در حيطه بين الملل نيز شخصيت ايراني زير سئوال قرار گرفته , موفق باشيد
سلام. من به عنوان یک فعال اقتصادی ُ فروشگاهً که در سالهای گذشته به نسبت کسب و کاری خوبی داشتم. کسادی سال ۹۸ را تا به حال تجربه نکرده بودم.به نظر من این بازار غیر قابل تصور است . وبه دیگر کسبه بیان میکنم که زیاد ناراحت نباشند ظاهرا همه مثل هم هستیم.
مسئولین محترم فقطشمارا به خدا فکری برای این گرانی بکنید مردم خسته شدند
مردم کم کم دارن به آخر خط فقر میرسن درد ومریضی و مرگ و میر زیاد شده بسه دیگه […]مردم دیگه طاقت این همه فشارو ندارن کم مردم […]کنین…
جوانان این مملکت بزرگترین سرمایه این کشورند که با مدیریت غلط به هدر میرن خدا این مدیران رو ببخشه که ازین سرمایه استفاده نمیکنن می شه با یک فکر درست ورق رو برگردون چون ما ایرانی هستیم واگر تلاش کنیم و عرق بریزم و اگر بعضی ها مفت نخورند این سرزمین در همه جهات به اوج میرسد
چرا حرف مفت میزنی.اهتکار وفساد اقتصادی وبیبند واری رونمیبنی سنت بالا رفته عقلت سرجاشه
سلام بر مردم “واقعا شریف” ایران.
خودتان مقصرید. ملتی که نقشی در ابراز احساساتشان و وضعیتشان ندارند آینده بهتری نخواهند داشت.
ابتدا فکر می کردم که مملکت وزیر دانا می خواهد
بعد فکر کردم شاید شاه دانا می خواهد
اما اکنون می فهمم ملت دانا می خواهد
امیر کبیر
موقعی که امیر کبیررو کشتند فکر میکنی مردم ناراحت شدند نه همه خوشحال شدند بعدها فهمدند که امیر کبیر کیه.متاسفانه مردم با این همه پیشرفت سیستمهای ارتباطی انگاردرقرن هجر زنگی میکنند .حاشا وکلا.یک کاغذ پاره به اسم برجام درست کردند وبا ان مردم رابازی میدهند البته مردم هم ثابت کردند بازیگران خوبی هستند نشانه اش وضع اقتصادی
واقعا این دولت روحانی داره چکار میکنه؟ چقدر من برای رای آوردن ایشان تلاش کردم اما حالا واقعا پشیمان هستم. کلا اصولگراها را بد میدانستیم اما ایکاش این دولت زودتر تمام شود . تاوان انتخاب بد را تا سال ۱۴۰۰ باید تحمل کرد
مرد ناحستبی تومیدونی با این تبلیغت چه بلایی برسر مردم اوردی.حالا مارو بگی فقط بهش رای دادیم.توخجالت نمیکشی توی انتحابات هم فکر منافع خودت بودی.البته تمام تقصیرلت رانباید به دولت نسبت داد مردم ونهاوهای نظارتی.تواصلا میدانی مهمترین بخش نظارتی چه قوه ای است فکر نمیکنم انصاف باشد که همه ی تقصیرات را گردن اقای روحانی بیندازی.یک کم معلوماتو زیاد کن.تا دو قوه ی وکیل واصیل تظارتی نکنند اقای روحانی دست تنها میخواهد چکار کند
[…]هیچی کنترل نمیشه بودن نبودنتون چه فرقی داره گرچه بودنتون بدتره
اصلا مگه بهتر از اینی که گفتی میشه بابا بیاین از تجربه بقیه استفاده کنیم چرا ما میخوایم همه چیو تجربه کنیم؟