موضوعات داغ: # مذاکرات # مذاکرات ایران و آمریکا # پیش بینی قیمت مسکن # پیش بینی بازارها # بازار سهام # قیمت خودرو # هوش مصنوعی # قیمت سکه
«تجارت‌نیوز» گزارش می‌دهد:

بازار سیمان در خاموشی/ صنایع سیمانی سال را با قطعی 12ساعته برق در روز آغاز کردند!

محدودیت برق سیمان، امسال از ابتدای فصل بهار آغاز شده که این اتفاق، زنگ خطر صنعت سیمان را به صدا درآورده است. احتمال می‌رود صنعت سیمان در سال جاری مانند سال گذشته نتواند نیاز بازارهای صادراتی و حتی بازار داخل را تأمین کند.

به گزارش تجارت نیوز، صنعت سیمان، به‌ عنوان یکی از ستون‌های اصلی توسعه و‌ عمران کشور، همچون سال‌های گذشته با مشکل‌ محدودیت انرژی دست‌وپنجه نرم می‌کند. اما وجه نگران‌کننده داستان اینجاست که محدودیت‌های انرژی این‌بار نه از فصل تابستان، بلکه از ابتدای بهار آغاز شده است.

محدودیت‌های انرژی امسال در زمانی آغاز شده که صنعت سیمان باید از حداکثر توان خود برای تولید و‌ ذخيره‌سازی سیمان و کلینکر برای ماه‌های آینده استفاده کند. این شروع زود‌هنگام و بی‌سابقه، زنگ خطر صنعت سیمان را به صدا درآورده و سایه ابهام را بر چشم‌انداز این صنعت و صنایع وابسته به آن گسترانده است.

ماه‌های طلایی تولید سیمان در خاموشی می‌گذرد؟

علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن سیمان، درباره محدودیت‌های برق صنعت سیمان به تجارت‌نیوز گفت: ماه‌های فروردين، اردیبهشت و حتی نیمه خرداد، ماه‌های طلایی تولید سیمان هستند که باید در این بازه زمانی کلینکر تولید شود تا در فصل گرما مشکلی در تأمین نیاز بازار وجود نداشته باشد.

وی ادامه داد: از ۱۶ فروردین‌ماه محدودیت‌های انرژی صنعت سیمان تقریبا در تمام استان‌ها آغاز شده که این محدودیت‌‌ها حدود ۱۲ ساعت در روز است. در چنین شرایطی تولید کلینکر مختل و محدود می‌شود. همچنین این نگرانی وجود دارد که با توجه به شرایط، نیاز بازار در فصل گرما تأمین نشود.

تعمیر و‌ اورهال نیروگاه‌ها عامل شروع زود‌هنگام محدودیت‌ها

این فعال صنفی درباره علت شروع این محدودیت‌ها از فروردین‌ماه توضیح داد: این پرسشی است که هنوز مسئولان پاسخ دقیقی به آن نداده‌اند. اما به نظر می‌رسد به دلیل تعمیر و اورهال نیروگاه‌ها، محدودیت‌ها از این فصل آغاز شده است.

او اضافه کرد: از نیمه مهرماه محدودیت‌های سوخت آغاز شد و‌ تا ۲۵ اسفند ادامه داشت. علاوه بر این، محدودیت برق هم بر این صنعت اعمال شده بود. به همین دلیل، ذخایر کلینکر هم کاهش پیدا کرده است. بنابراین اگر این روند ادامه یابد، ذخایر کلینکر هم پیش از ورود به فصل ناترازی شدید انرژی تأمین نمی‌شود.

دبیر انجمن سیمان‌ در پاسخ به این پرسش که این وضعیت تا چه زمان ادامه دارد تصریح کرد: پاسخ مشخصی برای این پرسش وجود ندارد. اما محدودیت‌های انرژی هر سال از خرداد آغاز می‌شد. اگر این شرایط تا آن زمان ادامه پیدا کند، کشور با مشکل ناترازی سیمان هم‌ مواجه می‌شود.

بازارهای داخلی و صادراتی تحت تأثیر  قطعی برق سیمان

الوندیان درباره تأثیر ناترازی انرژی بر تولید سیمان تشریح کرد: تولید سیمان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲، پنج میلیون تن کاهش پیدا کرد. در شرایط فعلی که ناترازی‌ از فصل بهار آغاز شده و‌ احتمال دارد ناترازی بهار به تابستان وصل شود، ممکن است هم بازار‌های صادراتی و هم بازارهای پرمصرف داخلی تحت تأثیر قرار گیرند.

او‌ ادامه داد: در ماه‌هایی نظیر فروردین، اردیبهشت، نیمه اول خرداد، شهریور و مهر که محدودیت وجود نداشت، سیمان و‌ کلینکر مورد نیاز کشور تأمین می‌شد. اما با شرایط فعلی، در تأمین سیمان مورد نیاز کشور مشکل ایجاد شده است. عامل اصلی تعادل بازار، تولید است. پیش از این، ظرفیت صنعت سیمان بیشتر از نیاز بازار داخل بود. اکنون تولید سیمان فقط نیاز داخلی را تأمین می‌کند. سال گذشته مصرف سیمان در داخل کشور حدود ۶۶ میلبون تن بود و‌ به دلیل شرایط ناتراری انرژی، بخشی از بازارهای صادراتی هم از دست رفت.

این فعال صنفی گفت: اگر این روند در سال جاری ادامه یابد، صنعت سیمان نمی‌تواند پاسخگوی نیاز بازار داخل باشد. همچنین تنش قیمتی در بازار ايجاد و‌ حتی زمینه برای ایجاد بازار سیاه هم فراهم می‌شود.

نباید کار به واردات سیمان بکشد

الوندیان درباره احتمال واردات سیمان به دلیل کاهش تولید و‌ ناترازی انرژی تصریح کرد: قیمت سیمان ایران با قیمت سیمان در سایر کشورهای جهان فاصله چشمگیری دارد. به عنوان مثال، قیمت سیمان در عراق ۸۰ دلار به ازای هر تن است. البته به‌جز هزینه خرید، هزینه حمل‌ونقل، عوارض گمرک و… هم وجود دارد که در صورت واردات، تنش قیمتی در بازار چندبرابر می‌شود. از این رو باید تولید حفاظت شود تا واردات صورت نگیرد.

بار ناترازی انرژی باید تقسیم شود

دبیر انجمن سیمان با اشاره به اهمیت صنعت برای رشد و‌ پیشرفت کشور پیشنهاد داد: تولید بخش مهمی از امنیت اجتماعی جامعه محسوب می‌شود. زمانی که یک صنعت آسیب ببیند، قطعاً صنایع وابسته به آن هم دچار آسیب و‌ مشکل می‌شوند.

او اضافه کرد: بنابراین، در شرایطی که مشکل ناترازی انرژی وجود دارد، باید بار این ناترازی تقسیم شود و‌ فقط تولید آسیب نبیند. باید برای حفظ تولید به‌ویژه در صنعت سیمان برنامه‌ریزی شود. در غیر این صورت علاوه بر ناترازی اترژی، ناترازی سیمان هم ایجاد می‌شود.

بر اساس این گزارش، تلاش برای حفظ تولید یک عامل مهم محسوب شود. در شرایطی که دولت برنامه‌ توسعه را دنبال می‌کند، نباید به بخش تولید بی‌توجه باشد. چراکه توسعه کشور نیازمند رشد تولید و به‌ویژه تولید سیمان برای ساخت و‌ ساز است. اما در شرایط فعلی که بار ناترازی انرژی فقط روی دوش صنعت قرار دارد، نمی‌توان انتظار توسعه و‌ پیشرفت داشت. تا زمانی که مشکلات ریشه‌ای نظیر ناترازی انرژی رفع نشود، اهداف توسعه کشور هم محقق نمی‌شود.

برای مطالعه بیشتر گزارش برق سیمان پرید/ بحران خاموشی کارگاه های تولید سیمان را به تعطیلی کشاند را در تجارت‌نیوز بخوانید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی