کد مطلب: ۷۰۸۶۵۰

نماینده مردم تهران در مجلس:

یک سال است منتظریم رئیس‌جمهور بانک‌ها را به خط کند!

یک سال است منتظریم رئیس‌جمهور بانک‌ها را به خط کند!

روح الله ایزدخواه در یک برنامه تلویزیونی خطاب به دولت سیزدهم گفت: به آقایان می‌گوییم یک سوزن هم به بانک‌ها بزنید، سختشان می‌شود. آقای رئیس‌جمهور گفتند من بیایم بانک‌ها را به خط می‌کنم؛ یک سال است منتظریم بانک‌ها را به خط کنند.

به گزارش تجارت‌نیوز ، روح الله ایزدخواه، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و مهدی موحدی، عضو هیات علمی دانشگاه شاهد، روز شنبه ۱۰ مهر ماه روی آنتن صداوسیما به گفتگو درباره وضعیت کنونی کشور پرداختند. در این گفتگو برخی از مسائل اقتصادی مانند بی انضباطی مالی دولت، بودجه ۱۴۰۱، حذف ارز ترجیحی و برنامه‌های توسعه بررسی شدند.

راه چاره در حذف ارز ترجیحی نبود؟

ایزدخواه با انتقاد از بودجه بندی سال جاری تاکید کرد که با حذف ارز ترجیحی از بودجه سال ۱۴۰۱ مخالف بوده و این اقدام را زمینه‌ساز نارضایتی مردم دانست. وی همچنین اعلام کرد که در آن زمان معتقد بوده که اصلاح قاچاق و رانت‌خواری حاصل از ارز ترجیحی، باید با سبک دیگری انجام می‌شده است.

جلوی بی انضباطی مالی دولت را بگیرید!

نماینده مردم تهران در بهارستان در ادامه به انتقاد از سیاست‌های دولت در شبکه بانکی پرداخت و گفت: به آقایان می‌گوییم یک سوزن هم به بانک‌ها بزنید، سختشان می‌شود. آقای رئیس‌جمهور گفتند من بیایم بانک‌ها را به خط می‌کنم؛ یک سال است منتظریم بانک‌ها را به خط کنند.

عضو کمیسیون صنایع و معادن در ادامه انتقاداتش اضافه کرد: یک ذره هم جلوی بی انضباطی مالی دولت را بگیرید. مردم سفره‌ شان را کوچک کنند، کمتر بخورند، گران بخرند که می‌خواهیم جلوی مفسده خیالی را بگیریم. اما دولت هیچ فشاری به خودش نیاورد؟ شرکت‌های دولتی هیچ شفافیتی ایجاد نکنند؟

ایجاد تعادل و توازن در جامعه

مهدی موحدی، کارشناس اقتصادی نیز در این برنامه اوضاع اقتصاد ایران را تشریح کرد. وی در این رابطه گفت: رسیدن به اقتصاد به معنی ایجاد تعادل و توازن در یک جامعه است. اگر بخواهند مشکلات اقتصادی و فرهنگی ما را حل کنند باید ساختارها به گونه ای تغییر کنند که توازن اجتماعی ایجاد شود.

موحدی همچنین پیرامون اجرای برنامه‌های توسعه گفت: این الگوی خاصی از نظام و سیستم اقتصادی غارتی است. اتفاقی عجیب و غریب دارد می‌افتد. مسیری را که کشورهای توسعه یافته در یک جریان ۳۰۰ ساله کم و بیش رفته‌اند و برگشته‌اند و آزمون کرده‌اند، ما بدون آزمون آن الگو را اختیار کرده‌ایم و با چنان سرعتی آن مسیر را می‌رویم که ممکن است جاده بپیچد و ما نپیچیم و محکم به صخره بخوریم!

حذف ارز ترجیحی؛ درست یا غلط؟

یکی از موضوعات مهم بررسی شده در این گفتگو، حذف ارز ترجیحی بود. این طرح که در دولت دوازدهم برای کاهش فشار تحریم‌ها بر سطح قیمت‌ها متولد شده بود، از همان ابتدا نیز با موجی از انتقادات کارشناسان اقتصادی مواجه بود.

اختلاف شدید ارز ۴,۲۰۰تومانی با قیمت ارز در بازار آزاد، رانت و فساد شدیدی را ایجاد کرد و باعث شد که کاسبان تحریم‌ از آب گل آلود ماهی بگیرند. با روی کار آمدن دولت سیزدهم اما بحث و جدل‌های فراوانی بر سر حذف این میراث دولت پیشین برای اقتصاد ایران آغاز شد. در نهایت، توصیه بخش عمده کارشناسان اقتصادی کارساز شد و ارز ترجیحی برای بخش عمده کالاها حذف شد.

با این حال، بسیاری از متخصصان، شیوه ناگهانی دولت برای حرکت در این مسیر را نادرست و تورم‌زا می‌دانستند. پیش‌بینی‌ای که تحقق یافت و باعث شد که در خرداد ماه ۱۴۰۱ رکورد تورم ماهانه با ثبت عدد ۱۲٫۲درصد شکسته شود. در تیرماه امسال نیز تورم نقطه‌ای با ثبت رقم ۵۴درصد رکوردشکنی کرد. با این وجود کارشناسان اقتصادی عقیده دارند که اگر حذف ارز ۴,۲۰۰ تومانی به صورت تدریجی و در طی زمان طولانی‌تری انجام می‌گرفت از فشار تورمی ناشی از آن هم کاسته می‌شد.

البته ناگفته نماند که نمی‌توان حذف ارز ترجیحی را تنها متهم رکوردشکنی تورم در ماه‌های گذشته دانست. کسری بودجه شدید دولت، افزایش رشد پایه پولی و نقدینگی و همچنین بالا رفتن انتظارات تورمی ناشی از به بن‌بست رسیدن مذاکرات برجام، همگی از عواملی بودند که در رقم زدن تورم‌های بالای چند ماه گذشته نقش بسزایی داشتند.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.