موضوعات داغ: # پیش بینی بازارها # پیش بینی قیمت دلار # پیش بینی قیمت سکه # پیش بینی قیمت طلا # جنگ تجاری # جنگ تعرفه ای # بازار سهام # پیش بینی بورس
«تجارت‌نیوز» آمار نرخ تورم خردادماه 1404 را به تفکیک دهک‌های هزینه‌ای بررسی می‌کند:

جهش تورم نقطه به نقطه دهک اول به 40.6 درصد/ قیمت لبنیات و تخم مرغ 10.1 درصد افزایش یافت

تورم دهک ها اردیبهشت 1404
نرخ تورم نقطه به نقطه خردادماه امسال در هفت دهک هزینه‌ای اول، از 40 درصد عبور کرد و در دهک نخست، با ثبت رقم 40.6 درصدی، به اوج خود رسید. این در حالیست که کمترین نرخ تورم نقطه به نقطه، با رقم 38.4 درصدی، به دهک دهم اختصاص یافت.

به گزارش تجارت نیوز، مرکز آمار ایران، چندی پیش با انتشار جدیدترین گزارش شاخص قیمت مصرف‌کننده، آمار و ارقام نرخ‌های تورم را در پایان خردادماه سال جاری اعلام کرد. بررسی این داده‌ها حاکی از آن هستند که همه نرخ‌های تورمی، شامل تورم سالانه، نقطه به نقطه و ماهانه، در خردادماه امسال صعودی شدند و به ترتیب ارقام 34.5 درصد، 39.4 درصد و 3.3 درصد را ثبت کردند.

نکته قابل توجه در بررسی نرخ‌های تورم به تفکیک دهک‌های هزینه‌ای آن است که دهک اول که کم‌درآمدترین افراد جامعه را شامل می‌شود، بیشترین افزایش قیمت‌‌ها در 12 ماه منتهی به خرداد 1404 را تجربه کردند. این در حالیست که کمترین فشار تورمی به دهک دهم، یعنی ثروتمندان کشور وارد شد.

تورم دهک‌های هزینه‌ای در خرداد 1404

تورم نقطه به نقطه، فقرا را نشانه گرفت

بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه خردادماه امسال در هفت دهک هزینه‌ای اول، از 40 درصد عبور کرد و در دهک نخست، با ثبت رقم 40.6 درصدی، به اوج خود رسید. از سوی دیگر اما کمترین نرخ تورم نقطه به نقطه، با رقم 38.4 درصدی، به دهک دهم اختصاص یافت.

نرخ تورم نقطه به نقطه شاخصی است که افزایش قیمت یک سبد یکسان از کالا و خدمات را در پایان هر ماه، نسبت به ماه مشابه سال قبل اندازه‌گیری می‌کند. به عبارت دیگر، در حالی که سبد مصرفی کم‌درآمدترین افراد جامعه در خردادماه امسال، 40.6 درصد نسبت به خردادماه سال گذشته گران شد، رقم این افزایش قیمت برای افراد ثروتمند، 38.4 درصد بود.

پیشتازی تورم سالانه در دهک‌های هشتم و نهم

یکی دیگر از شاخص‌های تورمی، نرخ تورم سالانه است که درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در 12 ماه منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن را اندازه‌گیری می‌کند.

با استناد به آمار مرکز آمار ایران، دهک‌های هزینه‌ای هشتم و نهم با رقم 34.8 درصدی، بیشترین تورم سالانه در خردادماه را تجربه کردند. از سوی دیگر اما کمترین نرخ تورم با عدد 34 درصدی، مربوط به دهک هزینه‌ای دوم بود.

به این ترتیب، دامنه تغییرات نرخ تورم سالانه در خردادماه به 0.8 واحد درصد رسید. این در حالیست که اختلاف بیشترین و کمترین نرخ تورم دهک‌ها در اردیبهشت‌ماه، 1.1 واحد درصد بود.

ثروتمندان، کمترین افزایش قیمت‌ها در خردادماه را تجربه کردند

بررسی‌ها نشان می‌دهند دهک هزینه‌ای دوم که کمترین تورم سالانه را ثبت کرد، در آمار تورم ماهانه، پیشتاز بود؛ طوری که نرخ تورم ماهانه این دهک در خردادماه به رقم 3.62 درصد افزایش یافت. از سوی دیگر اما کمترین نرخ تورم ماهانه، با رقم 3.07 درصدی، در دهک دهم ثبت شد.

چرا نرخ تورم دهک‌ها متفاوت است؟

علت اصلی تفاوت نرخ‌های تورم در دهک‌های مختلف آن است که از یک سو، سبد مصرفی افراد با سطح درآمدهای مختلف با یکدیگر متفاوت است و از سویی دیگر، هر یک از کالاها و خدمات، افزایش قیمت متفاوتی پیدا می‌کنند. به همین دلیل، افرادی که مصرف بیشتری از کالاهای با افزایش قیمت بیشتر دارند، بیش از سایر افراد تورم را احساس می‌کنند.

طبق گزارش مرکز آمار ایران، ضریب اهمیت کالاهای خوراکی، آشامیدنی و دخانیات، در دهک‌های پایین‌تر، بیشتر از دهک‌های بالاتر است. در طرف دیگر اما کالاهای غیرخوراکی و خدمات، نقش پررنگ‌تری در سبد مصرفی دهک‌های بالاتر دارند.

آمارها نشان می‌دهند که نرخ تورم نقطه به نقطه کالاهای خوراکی آشامیدنی و دخانیات در خردادماه 42.3 درصد و نرخ تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات، 37.9 درصد بود. همین موضوع باعث شد دهک اول که بیشترین سهم مصرف از کالاهای خوراکی را دارند، تورم نقطه به نقطه بالاتری را تجربه کنند.

از سوی دیگر اما نرخ تورم سالانه روندی خلاف نرخ تورم نقطه به نقطه داشت و در کالاهای غیرخوراکی و خدمات، بیشتر از خوراکی‌ها بود. به همین دلیل، تورم سالانه در دهک‌های بالاتر، از دهک‌های پایین پیشی گرفت.

لبنیات و تخم مرغ 10.1 درصد گران شد

بررسی نرخ تورم ماهانه کالاها و خدمات مصرفی حاکی از آن است که «لبنیات و تخم مرغ» با افزایش قیمت 10.1 درصدی در طول خردادماه، بیشترین نرخ تورم ماهانه را ثبت کرد. همچنین «میوه و خوشکبار» با 9.3 درصد، «نان و غلات» با 6.7 درصد و «چای، قهوه و کاکائو» با 6.1 درصد نیز در رده‌های بعدی بیشترین افزایش قیمت‌ها در خردادماه قرار گرفتند.

برای مطالعه بیشتر صفحه اقتصاد کلان در تجارت‌نیوز را دنبال کنید.

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی