موضوعات داغ: # قیمت خودرو # بازار سهام # پیش بینی بازارها # پیش بینی قیمت طلا # مذاکرات ایران و آمریکا # بیت کوین # آینده بازار مسکن # صنایع بورس

دریای خزر درحال خشک شدن!

به گزارش تجارت نیوز، پژوهشگر حوزه دریا با اشاره به تداوم افت تراز آب دریای خزر، گفت: در حال حاضر سطح تراز آب دریای خزر به منفی ۲۹ رسیده است؛ این در حالی است که با پیش‌بینی تاثیر گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی تا انتهای قرن حاضر کاهش سطح تراز آب را بین ۹ تا […]

به گزارش تجارت نیوز، پژوهشگر حوزه دریا با اشاره به تداوم افت تراز آب دریای خزر، گفت: در حال حاضر سطح تراز آب دریای خزر به منفی ۲۹ رسیده است؛ این در حالی است که با پیش‌بینی تاثیر گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی تا انتهای قرن حاضر کاهش سطح تراز آب را بین ۹ تا ۱۸ متر تعیین کرده‌اند.

همایون خوشروان پژوهشگر حوزه دریا اظهار کرد: چند سالی است که سرعت کاهش سطح تراز آب دریای خزر به طور ناگهانی افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه طی دو سال گذشته نزدیک به ۶۰ سانتی‌متر سطح تراز آب افت کرده است، افزود: این اتفاق در حالی رخ می‌دهد که آهنگ پسروی دریای خزر از سال ۱۳۷۴ شمسی به صدا در آمد و تا سال ۱۳۹۹ نزدیک به ۱.۵ متر ارتفاع سطح آب دریا کاهش یافت.

این پژوهشگر حوزه دریا با اشاره به اینکه گرمایش زمین مهم‌ترین عامل برای این اتفاق است، اضافه کرد: البته استفاده از منابع روان آب‌های سطحی که به دریای خزر وارد می‌شوند تاثیر مضاعفی در روند کاهش سطح تراز آب دارد.

خوشروان تصریح کرد: موضوع مهم اینکه نگرانی از آنجا آغاز می‌شود که کاهش سریع آب تبعات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و زیست محیطی کلانی دارد.

وی اظهار کرد: در حال حاضر سطح تراز آب دریای خزر به منفی ۲۹ رسیده و بخش وسیعی از آب‌های سرزمینی مطابق کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر در محدوده تراز ارتفاعی منفی ۲۸ تا منفی ۲۹ متر از بین رفته و تبدیل به ساحل خشک شده است.

این پژوهشگر حوزه دریا تصریح کرد: همچنین مساحت و حجم تالاب‌های ساحلی رو به کاهش است و در این میان پس از خشک شدن تالاب گمیشان و میانکاله شاهد از بین رفتن بخش وسیعی از خلیج گرگان هستیم.

خوشروان بیان کرد: مطابق پیش‌بینی‌های قبلی حتی عملیات حفر و لایروبی کانال آشوراده هم توانایی لازم برای مهار بحران خشک زایی خلیج گرگان را نداشت و وسعت پهنه‌های شور ساحلی روند افزایشی دارند؛ این در حالی است که با پیش‌بینی تاثیر گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی تا انتهای قرن حاضر کاهش سطح تراز آب را بین ۹ تا ۱۸ متر تعیین کرده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: در این شرایط بهترین گزینه برای مدیریت بحران روش سازگاری است؛ چراکه این فرایند بارها طی دوره هلوسن یعنی از ۱۰۰۰۰ سال قبل تاکنون در سواحل دریای خزر رخ داده است و طبیعت با پدیده‌های اب و هوایی چرخه‌ای شرایط لازم را برای متعادل کردن رژیم آبی دریای خزر به کار برده است.

این پژوهشگر حوزه دریا یادآور شد: برای نجات کوتاه مدت خلیج گرگان همانطور که قبلا اشاره کردم نباید از ظرفیت آب بازگشتی نیروگاه نکا و انتقال آن به ناحیه غربی خلیج گرگان که به طور کامل خشک شده است غافل ماند.

خوشروان با تاکید بر اینکه از هر گونه ساخت‌وساز و تغییر پوشش زمین و توسعه کاربری اراضی در اراضی مستحدثه ساحلی باید پرهیز شود، گفت: ترویج برنامه‌های گردشگری ساحلی و ورزشی در نوار ساحلی ماسه‌ای دریای خزر پتانسیل اقتصادی مهمی بوده که نیازمند برنامه‌ریزی مناسب است.

منبع: فارس

نظرات
آخرین اخبار
پربازدیدترین اخبار

وب‌گردی