کد مطلب: ۱۳۱۵۰۰

فروشگاه‌های زنجیره‌ای ۲۰ درصد هزینه خانوار را کاهش می‌دهند

فروشگاه‌های زنجیره‌ای ۲۰ درصد هزینه خانوار را کاهش می‌دهند

رئیس اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای اظهار کرد: فروشگاه‌های زنجیره‌ای نقش 15 تا 20 درصدی در کاهش هزینه خانوار دارند.

به گزارش تجارت‌نیوز، رئیس اتحادیه کشوری فروشگاه‌های زنجیره‌ای گفت: نظام توزیع، یکی از مباحث مهم دنیاست و توسعه فروشگاه‌های زنجیره‌ای در کشورهای پیشرفته دنیا هم بیشتر است، اما این سهم در ایران بسیار اندک است.

امیرخسرو فخریان افزود: سهم فروشگاه‌های زنجیره‌ای در ایران در سال 94 کمتر از 5 درصد بود، اما در سال 95 با جهش در توسعه فروشگاه‌های زنجیره‌ای سهم فروشگاه‌های زنجیره‌ای در نظام توزیع بیشتر شده است.

وی افزود: هم اکنون به میزان 5 هزار میلیارد تومان در فروشگاه‌های زنجیره‌ای سرمایه‌گذاری شده است.

وی سهم توزیع کالا از طریق فروشگاه‌های زنجیره‌ای در ژاپن را 90‌ درصد، کشورهای اروپایی 70 تا 80 درصد و ترکیه 55 تا 60 درصد ذکر نمود.

فخریان تصریح کرد: شرکت‌های پخش و نمایندگی‌ها کالا را بنکداران انتقال می‌دهند و بنکداران هم به خرده‌فروشان، بنابراین از تولید تا مصرف 3 مرحله کالا جابه‌جا می‌شود، اما فروشگاه‌های زنجیره‌ای مستقیم کالای خود را از تولید‌کننده تهیه و آن را به مصرف‌کننده عرضه می‌کند که به این ترتیب 2 واسط در این مسیر حذف می‌شود.
وی خاطر نشان کرد : علاوه بر حذف واسط، از آنجا که فروشگاه‌های زنجیره‌ای در حجم بالایی کالا خریداری می‌کنند، بنابراین از قدرت مذاکره با تولید‌کنندگان برای عرضه کالا با قیمت مناسب‌تر وجود دارد.

فخریان گفت : با توجه به حذف هزینه‌های بازاریابی و واسطه‌ها، به طور میانگین بین 10 تا 20 درصد بهای کالا کاهش می‌یابد، اما در کالاهایی مثل تخم‌مرغ و برنج با توجه به سود اندک، کاهش بهای تمام شده کمتر از رقم مذکور است.

همچنین توزیع کالا از طریق فروشگاه‌های زنجیره‌ای این امکان را برای تولید‌کنندگانی که قصد اعمال تخفیف در کالای تولیدی خود را دارند، فراهم می‌کند و به این ترتیب آنها از اینکه کالایشان با تخفیف مورد نظر به مصرف کننده برسد، مطمئن می‌شوند.

وی یاد آور شد: کاهش بهای خرید منجر به افزایش توان خرید و افزایش توان خرید هم منجر به رونق تولید و اشتغال می‌شود.

فخریان گفت: با توجه به وجود 3 میلیون بنگاه صنفی و همچنین تعداد 24 میلیون خانوارهای کشور تعداد مراجعات به هر واحد صنفی روزانه کمتر از 30 مورد است، اما در فروشگاه‌های زنجیره‌ای تعداد مراجعات بسیار بیشتر و بطور متوسط بین 500 تا 600 مورد است.

وی افزود: اگرچه تعداد فروشگاه‌های زنجیره‌ای در سراسر کشور زیاد نیست، اما پراکندگی آن متناسب نیست، به نظر می‌رسد بیشتر فروشگاه‌های زنجیره‌ای در شهرهای بزرگ متمرکز شده‌اند و در شهرهای بزرگ هم پراکندگی متناسب نیست و در برخی خیابان‌ها کوچک هم چند فروشگاه‌های زنجیره‌ای محلی به چشم می‌خورد، چرا پراکندگی متناسب نیست.

وی در مورد تعداد فروشگاه‌های تهران گفت: 30 تا 35 درصد در تهران و بقیه در شهرستان‌ها قرار دارد، ضمن اینکه در شهرستان‌ها و شهرهای کوچک کسانی که منافعشان به خطر می‌افتد، مانع بزرگی برای توسعه این فروشگاه‌ها هستند.

وی در مورد اینکه آیا در خارج از کشور برای عرضه کالای ایرانی فروشگاه زنجیره‌ای وجود دارد، بیان کرد: در سال 96 و 97 اتفاقات خوبی خواهد افتاد و جزو برنامه‌هایمان است.

فخریان در خصوص اینکه عرضه‌کنندگان خرد، به توسعه فروشگاه‌های زنجیره‌ای انتقاد دارند و معتقدند که توسعه این فروشگاه‌ها باعث از بین رفتن مشاغل و تعطیلی بنگاه‌های صنفی شده است، گفت : در حال حاضر شرایطی را به وجود آورده‌ایم تا به جای اینکه خودمان فروشگاه‌ زنجیره‌ای تأسیس کنیم، در صورتی که دارنده یک بنگاه صنفی متقاضی باشد، به وی نمایندگی اعطا شود.

مسلما تعداد شغلی که به ازای احداث هر فروشگاه زنجیره‌ای ایجاد می‌شود، از تعداد شغلی که به ازای یک بنگاه صنفی ایجاد می‌شود، بیشتر است، زیرا به ازای یک فروشگاه 200 متری حداقل 10 کارگر مشغول به کار می‌شوند و این فروشگاه‌ها به صورت دو شیفت کار می‌کنند، ضمن اینکه تمامی کارگران در فروشگاه‌های مذکور بیمه هستند. به عبارتی می‌توان تخمین زد که فروشگاه‌های زنجیره‌ای نسبت به بنگاه‌های صنفی کوچک (سوپرمارکت) 1.2 شغل ایجاد کنند.

البته از آنجا که تمامی معاملات در فروشگاه‌های زنجیره‌ای شفاف است و این فروشگاه‌ها مجهز به صندوق‌های مکانیزه فروش هستند و پرداخت مالیات و مواردی از این دست کاملا به صورت قانونی رعایت می‌شود، عده‌ای این شفاف‌سازی را دوست ندارند و تمایلی هم به ایجاد چنین فروشگاه‌هایی از خود نشان نمی‌دهند.

وی خاطر نشان کرد: گردش مالی فروشگاه‌های زنجیره‌‌ای 100 درصد شفاف است و تمام پرداخت‌ها از جمله مالیات بر ارزش افزود، مالیات بر عملکرد، مالیات بر مستغلات پرداخت می‌‌شود، بنابراین در این زمینه فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌توانند الگوی مناسبی برای دولت تا نظام تولید و توزیع را رصد کنند.

وی در این مورد که آیا برای کاهش قیمت‌ عرضه، با تولید‌کنندگان قرادادهایی دارید که کالا را مختص شما و با کیفیت بهتر تولید کنند.افزود :این اقدامات جزء کارهای بعدی ما است، که با توسعه تعداد فروشگاه‌های زنجیره‌ای در کشور این امکانات هم فراهم می‌شود.

گفتنی است: اگرچه وجود فروشگاه‌های زنجیره‌ای در نظام توزیع و اقتصاد کشورهای پیشرفته دنیا امری کاملا پذیرفته شده است، اما از آنجا که در کشورمان در مقطعی از زمان، فعالیت این فروشگاه‌ها بطور کامل قطع شد، بنابراین زمان حال یعنی آغاز به کار مجدد فروشگاه‌های زنجیره‌ای در بین دست‌اندرکاران نظام توزیع موافقان و مخالفانی دارد.

یکی از انتقادات جدی که نسبت به فروشگاه‌های زنجیره‌ای مطرح می‌شود، این است که احداث هر فروشگاه‌ زنجیره‌ای در منطقه یا محله‌ای باعث تعطیلی خرده‌فروشی‌ها و سوپرمارکت‌ها و در نتیجه از بین رفتن چند شغل می‌شود.

به هرحال آنچه که مسلم است، با توجه به اینکه وجود فروشگاه‌های زنجیره‌ای در جهت کاهش هزینه مبادله در صورتی که درست مدیریت شوند، نقش بسیار مؤثری دارند، نمی‌توان از نقش مؤثر آنها در کاهش هزینه‌های چشم‌پوشی کرد و باید به دنبال راهی بود که کمترین ضربه به نظام خرده‌فروشی کشور وارد شود.

وزیر صنعت، معدن و تجارت هم به این در مورد احداث و توسعه فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌گوید: فروشگاه‌های زنجیره‌ای در جهت کاهش هزینه‌ مبادله به وجود آمده‌اند و بسیاری از کارشناسان بر این اعتقاد هستند که می‌توان کالاها را حدود 10 درصد ارزان‌تر در این فروشگاه‌ها عرضه کرد.

محمدرضا نعمت‌زاده می‌افزاید: براین اساس اگر این عملکرد از سوی فروشگاه‌های زنجیره‌ای کشور محتمل باشد، قطعا باید از این مجموعه حمایت کرد.

وی بیان می‌کند: اگرچه خیلی‌ها در مسیر ایجاد فروشگاه‌های زنجیره‌ای کشور به ما بد و بیراه گفتند و ما بسیار زیاد سوال و جواب پس دادیم، اما به واقع ما باید به این سمت حرکت کنیم.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.