کد مطلب: ۳۲۱۱۷۴

فعالیت‌های بندری و کشتیرانی به حیات خود ادامه می‌دهد

فعالیت‌های بندری و کشتیرانی به حیات خود ادامه می‌دهد

اعضای هیئت عامل سازمان بنادر و دریانوردی تاکید دارند که فعالیت‌های بندری و کشتیرانی کشور با تحریم‌های جدید نیز تداوم خواهد یافت.

از آغاز دور جدید تحریم‌های آمریکایی ها علیه ایران در ۱۳ آبان که شامل تحریم صنایع نفتی و حمل و نقل ایران از جمله حمل‌ونقل دریایی و هوایی می‌شود، یکی از مهم‌ترین سازمان‌هایی که با استفاده از تجارب گذشته توانسته به خوبی در مقابل این تحریم‌ها بایستد، سازمان بنادر و دریانوردی است.

به گزارش تجارت‌نیوز، اگرچه حمل‌ونقل دریایی ایران به خصوص کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ممکن است از تحریم‌ها آسیب ببیند، اما با توجه به اینکه هیچ یک از بنادر ایران در لیست شرکت‌های تحریم شده قرار ندارند، نهادهای تصمیم‌گیر در حوزه حمل‌ونقل دریایی با همکاری بخش خصوص می‌توانند اقدامات موثری برای دور زدن این تحریم‌ها انجام دهند.

همچنین یکی دیگر از حاشیه‌های تحریم جدید آمریکا علیه صنعت حمل و نقل دریایی ایران، معاف شدن بندر چابهار است؛ اقدامی که می‌تواند ضمن سر پا نگه داشتن صنعت ترانزیت در ایران در شرایط تحریمی، مقدمه ای برای حضور دیگر شرکت های معتبر خارجی در بنادر کشور باشد.

معاون دریایی سازمان بنادر: دریافت حق بیمه سانچی در جریان است

هادی حق شناس درباره تحریم های صنعت حمل‌ونقل دریایی ایران اظهار داشت: ما در جنوب کشور صدها بندر داریم که در تحریم‌های قبلی علی رغم اینکه خطوط کشتیرانی ما تحریم بودند ولی ما از بنادرمان در جنوب و در شمال در دریای خزر استفاده می کردیم و امروز هم در حال استفاده از این بنادر هستیم.

وی در خصوص بندر چابهار گفت: آمریکایی‌ها معافیتی برای بندر چابهار قائل شدند تا کالا از هند به افغانستان یا از افغانستان به هند عبور کند. همان گونه که ۸ کشور می‌توانند از ایران نفت بخرند، افغان ها هم می‌توانند از ما فرآورده‌های نفتی بخرند.

معاون دریایی سازمان بنادر و دریانوردی با تاکید بر اینکه قرار نیست طبق قوانین آمریکایی‌ها بنادرمان را اداره کنیم، افزود: بر اساس آنچه خودمان تشخیص می‌دهیم، کالا به بنادر ما وارد، صادر یا ترانزیت خواهد شد ولی آنها اسم بندر چابهار را به شکل اختصاصی آورده اند.

همه گاف‌های آمریکایی‌ها در تحریم سانچی

وی با بیان اینکه در لیست ۷۰۰ موردی تحریم‌های جدید آمریکا، اسم هیچ یک از بنادر ما نیامده، درخصوص تناقض در اظهارات آمریکایی‌ها مبنی بر تحریم نبودن هیچ یک از بنادر ایران از یک سو و معاف شدن بندر چابهار از سوی دیگر (که به معنی تحریم شدن بنادر دیگر غیر از چابهار است) تصریح کرد: در لیست آمریکایی اسم ۲۰۰ فروند کشتی ایرانی، ۵۰ بانک و صدها شخص حقیقی که برخی از آنها دیگر سمتی ندارند مانند آقای داجمر که سالهاست از شرکت کشتیرانی کناره‌گیری کرده یا کشتی سانچی که سال گذشته غرق شد، وجود دارد ؛ بنابراین آمریکایی‌ها در این لیست گاف زیادی داده‌اند که عدم تحریم بنادر ایران و معاف شدن تحریم چابهار، یکی از گاف های این لیست آمریکاست.

حق شناس در پاسخ به این پرسش که این اظهارات که گفته می شود حضور سانچی در لیست تحریم‌ها گاف نیست بلکه به معنی عدم امکان دریافت حق بیمه بدنه، محموله و متوفیان و سرنشینان این کشتی است، صحت دارد یا خیر؟ گفت: اگر این اشتباه آمریکایی ها به منزله گاف دادن آنها نیست، پس چرا اسامی کشته‌شدگان این کشتی که بازماندگان آنها می توانند حق بیمه دریافت کنند، در لیست تحریم ها قرار ندارد؟ یا چرا اسامی سرنشینان خارجی سانچی در لیست تحریم‌ها نیامده است؟

عضو هیئت عامل سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه مسیر پرونده حقوقی دریافت حق بیمه سانچی همچنان در جریان است، خاطرنشان کرد: وقتی اروپایی های می گویند نفت ایران را می‌خریم و پول آن را در ایران پرداخت می کنیم، آمریکایی‌ها چرا درباره آن اظهار نظر نمی کنند؟ بنابراین اعلام تحریم های ایران، یک بازی سیاسی آمریکایی هاست. البته این حرف به این معنا نیست که ما به هیچ عنوان از عوارض تحریم ها رنج نمی بریم اما یک نکته کلیدی وجود دارد و آن این است که مقاومت و تاب آوری اقتصاد ایران نسبت به سال های ۹۱ و ۹۲ اصلا قابل مقایسه نیست همچنین زمان نامحدود برای تحریم ها ندارد همانگونه که ترامپ روز گذشته در انتخابات کنگره آمریکا ضربه خورد و کنگره را از دست داد، ممکن است دو سال دیگر خودش هم از دست برود بنابراین زمان برای تحریم ها نامحدود نیست.

پیش‌بینی درآمد سازمان بنادر تا پایان سال محقق می‌شود

حق شناس در پاسخ به این پرسش که آیا تحریم ها، درآمد ۲۵۰۰میلیارد تومانی هدف‌گذاری شده سازمان بنادر و دریانوردی تا پایان امسال را با خدشه روبه رو خواهد کرد یا خیر؟ تاکید کرد: میزان درآمد سازمان بنادر تاکنون، جزء موضوعات محرمانه سازمان است اما تا پایان امسال رقمی بیش از پیش بینی‌ها محقق خواهد شد.

رئیس فدراسیون حمل‌ونقل: کشتیرانی فیدری به بنادر خلیج فارس آغاز شد

مسعود دانشمند رئیس فدراسیون حمل‌ونقل نیز درباره نقش تحریم‌ها در صنعت حمل‌ونقل دریایی کشور گفت: شرکت‌های بزرگ کشتیرانی دنیا که خطوط لاینری هستند مانند مرسک، ام اس ای، شرکت‌های بزرگ کشتیرانی چینی، مدتی است که تردد به بندر شهید رجایی را از برنامه خود حذف کرده‌اند. چون آمریکایی‌ها به این شرکت‌ها اعلام کرده‌اند اگر به بنادر ایران تردد کنند، دیگر حق ورود به بنادر آمریکا را ندارند.

وی ادامه داد: با این حال شرکت‌های کشتی رانی کوچک در حال تردد در بنادر ایران هستند و از این نظر بنادر ما مشکلی ندارند. اما مشکل اصلی صنعت حمل‌ونقل دریایی ایران، تحریم شناورها و کشتی‌های شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران است که این شناورها دیگر امکان فعالیت ندارند. هیچ شرکت بیمه‌ای کشتی های شرکت کشتی رانی جمهوری اسلامی ایران را بیمه نمی کند و هیچ بندری هم این کشتی را برای پهلوگیری نمی‌پذیرد. برای این موضوع احتمالا راه حل هایی وجود دارد.

دانشمند با بیان اینکه در حال حاضر به دوره کشتی رانی فیدری که در زمان تحریم‌های گذشته استفاده می شد، بازگشته ایم، یادآور شد: برخی شرکت‌های کوچک کشتیرانی، کانتینرهای ما را به بنادر جنوب خلیج فارس برده و از آنجا با کشتی های اقیانوس پیما کالاهای ما صادر می شود یا در زمینه واردات هم عکس این روند انجام می شود.

دسترسی هندی‌ها از بندر چابهار به اروپای شمالی و آسیای میانه

وی با اشاره به معاف شدن بندر چابهار از تحریم‌های آمریکا گفت: این موضوع می تواند اقدام موثری برای صنعت حمل‌ونقل دریایی ما باشد البته ظرفیت بندر چابهار تنها ۸.۵ میلیون تن در سال است که رقم چندان بالایی محسوب نمی‌شود. اما در هر صورت باعث می شود که هندی‌ها بتوانند از طریق بندر چابهار به اروپای شمالی و آسیای میانه دسترسی داشته باشند. بنابراین هندی‌ها سعی کرده‌اند با این فرمول بحث ترانزیت خود را تقویت کنند.

فضای فعالیت برای بخش خصوصی فراهم است

رئیس فدراسیون حمل‌ونقل با بیان اینکه بخش‌های دولتی در صنعت حمل‌ونقل دریایی تحریم شده، بیان داشت: در این وضعیت باید بخش خصوصی وارد کار شود چون فضا برای فعالیت بخش خصوصی باز شده است هرچند که بخش خصوصی هم از تحریم‌های احتمالی بیمناک است اما چاره ای نداریم جز اینکه کار در حوزه حمل‌ونقل دریایی را به بخش خصوصی واگذار کنیم.

معاون بندری سازمان بنادر: آغاز اپراتوری هندی‌ها در بندر چابهار تا ۲۰ روز دیگر

محمدعلی حسن زاده معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی نیز در این خصوص خاطرنشان کرد: هیچ یک از بنادر ما تحریم نیستند قبلا هم هیچ بندری تحریم نبود. اینکه الان چابهار از تحریم‌ها معاف شده، به این خاطر است که در تحریم ها ممکن است اپراتورها تحریم شوند. اپراتور بخشی از فاز اول یک شرکت هندی خواهد بود اگر این معافیت بندر چابهار اعلام نمی شد، ممکن بود این شرکت هندی نگرانی بابت تحریم‌ها داشته باشد. ما ابلاغ قرارداد اپراتوری بخشی از فاز اول بندر چابهار به شرکت هندی را انجام داده‌ایم و این شرکت تا پایان ماه جاری میلادی (پایان نوامبر) در این بندر مستقر می شود.

وی ادامه داد: در دوره گذشته تحریم‌ها هم دو اپراتور ما تحریم شدند یکی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بود درنتیجه محوطه‌های بندری که در اختیار آنها قرار داشت، به شرکت‌های دیگر واگذار شد یکی هم شرکت تایدواتر از دیگر اپراتورهای بندری ما تحت تحریم بود که در دوره ای به این بهانه که مالکیت آن در اختیار سپاه است تحریم شد و در لیست قرار گرفت اما بعد از آن سپاه آن را به وزارت دفاع فروخت و نهایتا هم سال گذشته بخش کاملا خصوصی مالکیت این شرکت را در اختیار گرفت و عملا این بهانه مرتفع شد.

قبل از تحریم‌ها هم سهم خطوط بزرگ دنیا از تجارت ایران کم بود

عضو هیئت عامل سازمان بنادر و دریانوردی با تاکید بر اینکه اعلام معافیت بندر چابهار از تحریم‌ها آمریکا، بیشتر جنبه روانی و فضاسازی دارد، درباره تحریم تردد کشتی‌های خطوط خارجی به بنادر ایران گفت: سهم همه کشتی رانی های بزرگ و معتبری که به ایران می‌آمدند بسیار کم بود ضمن اینکه هنوز هم شرکت‌های کشتیرانی اروپایی و آسیایی کوچک‌تر به بنادر ایران تردد دارند و بار به طور مستقیم به ایران می آید.

حسن‌زاده تاکید کرد: برای ما اهمیتی ندارد که اسم این شرکتی که به بنادر ایران می آید، در زمره ۲۰ خط اول کشتیرانی دنیا قرار نداشته باشد بلکه مهم این است که بار نخواهد به بندر واسطه در بنادر منطقه برود و سپس با کشتی‌های کوچکتر به ایران بیاید (کشتیرانی فیدری) تا هزینه جانبی به حمل‌ونقل دریایی ما تحمیل شود.

وی درباره اینکه چرا خطوط کشتیرانی بزرگ دنیا علی رغم اینکه بنادر ایران تحریم نیستند، به این بنادر تردد نمی‌کنند، گفت: علت این امر این است که تجارت خطوط کشتیرانی اصلی مهم دنیا با آمریکا بیش از ایران است. آمریکایی‌ها هم تهدید کرده اند که اگر به ایران تردد داشته باشید، ما هم اجازه ورود به بنادر آمریکا را به شما نمی‌دهیم. مرسک زمانی که گفته می‌شد در ایران حضور دارد، کانتینرهایش به ایران می آمد نه کشتی‌هایشان. این رقم در زمان اجرای برجام، تنها ۲۵ هزار کانتینر بود که در مقایسه با ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار کانتینر، اصلا رقمی نبود.

سر پا نگه داشتن صنعت حمل‌ونقل دریایی از درآمدهای سازمان مهم تر است

معاون امور بندری و اقتصادی سازمان بنادر و دریانوردی درباره احتمال کاهش درآمدهای این سازمان در اثر تحریم‌ها گفت: اگرچه ما یک سازمان درآمد-هزینه‌ای هستیم اما نگران درآمدهایمان نیستیم ولی آنچه برای سازمان مهم است، اجرای امور حاکمیتی در سه حوزه امور بندری، دریایی و کشتیرانی بازرگانی است بنابراین اولویت ما در شرایط تحریم، پیش نیامدن مشکل برای کشتیرانی بازرگانی کشور است نه درآمدهای سازمان بنادر.

منبع: مهر

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.