به گزارش تجارتنیوز، پس از دریافت مجوز شمارهگذاری پلاک اولین خودروی برقی ایرانی برخی منتظر اعلام قیمت رسمی آن هستند. هرچند این خودرو هنوز عرضه عمومی و گسترده نداشته اما طبق آخرین پیگیریها نرخ تخمینی برای آن حدود ۶۰۰ میلیون تومان ارزیابی شده است.
آن طور که فعالان بازار خودرو به پیگیریهای تجارتنیوز پاسخ دادهاند این خودرو هنوز عرضه عمومی نداشته است و احتمالا در عرضه عمومی قیمت آن کمتر از این میزان خواهد بود. با این حال به نظر میرسد در پیشخرید تعداد محدود این خودرو هم مشتریان این میزان پرداخت نکردهاند اما برای خرید و فروش در بازار نرخ پیشنهادی تعدادی از فعالان بازار خودرو رقمی تا حدود ۶۰۰ میلیون تومان است.
این خودرو دارای موتور ۲۰ اسب بخاری است و هر بار که شارژ باتری آن کامل میشود میتواند تا ۳.۵ ساعت حرکت کند؛ حداکثر سرعتی که این خودرو دارد ۸۰ کیلومتر بر ساعت است.
خودروهای هم قیمت با خودرو برقی ایرانی
با توجه به قیمت حدودی خودرو برقی ایرانی در بازار که ۶۰۰ میلیون تومان اعلام شده است، با همین بودجه چه خودروهایی میتوان خرید؟
بر اساس قیمتهای برخی از خودروهای صفرموجود در بازار، خودروهای همچون جک در دو مدل S5 و S3، هایما S5 در دو مدل ۱۳۹۸ و ۱۴۰۰ همچنین برخی از خودروهای مونتاژ داخلی مثل ام وی ام X33 s اتومات و لیفان X70 خودروهایی هستند که در محدوده ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان معامله میشوند. که با توجه به محدوده قیمتی که برای خودروی برقی ایرانی پیشبینی شده است با این خودروی تمام برقی هم قیمت هستند.
در جدول زیر قیمت برخی از خودروهای صفر در محدوده قیمتی ۵۰۰ تا ۷۰۰ میلیون تومان(هم قیمت با اولین خودروی برقی ایرانی) را مشاهده میکنید.
دوچرخه هم از این بهتره
بخدا یک جک S5 هم بهتر از این است
بخدا یک موتور سیکلت هم بخری بهتر از این ماشین است
این ماشین خوبی نیست یک پراید هم بهتر از این ماشین است
این ماشین بدرد هیچی نمی خوره یه پراید هم بهتر از این ماشین است
سلام تا وقتی شرکت ایران خودرو وساپیا
انحصاری هستن اوضاع همین جوری هستش
موتور برداشتن کردن ماشین برقی ۶۰۰ میلیون
بعدش ۱۵۰ پول باتری هستش فقط از المان وارد کردن
مردم محترم ایران همیشه در صحنه هستن واسه اینم قرعه کشی میذارن
هر کس این آشغال بخره باید در صحت عقلش شک کرد
ماشین نیست یک کالا برای درست کردن بازار سیاه و فروختن جنس ۶۰ ملیونی با قیمت ۶۰۰ است
اتومبیل های برقی اصولا بایستی کاراتر از سوخت فسیلی باشد.
قدرت در چهار چرخ که امکان مانور زیادی به ماشین میده،با یک موتور میتونه راه ادامه بده، امنیت بالا،بازده بیشتردارند…
این ماشینها میتوانند با کاهش شتاب و ترمز توان را به باطری برگردانند.
خلاصه یوز برای شروع هم بسیار ضعیف است.
بنظر میرسد همتی برای تولید وجود ندارد. درحالی که بزودی دنیا به استقبال ماشینهای برقی خواهد رفت.
همون موتور که براش فرمون گذاشتن.بعد اصلا بگو ۴ ساعت بایک بار شارژ راه میره اونم نگفتن تو چه سرعتی این مقدار راه میره.من تا برم سر کارم برگردم تقریبا ۳ ساعت میشه فقط باید برم برگردم هیچ جا دیگه نمیشه باهش برم ممکنه شارژ تموم کنه تا خانه حولش بدم.خنده داره