به گزارش تجارتنیوز، احسان خاندوزی اقتصاد خواندهای که رئیسی او را به عنوان وزیر اقتصاد پیشنهادی خود به مجلس شورای اسلامی معرفی کرده است، اخیرا در برنامههای اولویت دار خود برای وزارت اقتصاد ۱۰ محور را مورد تاکید قرار داده است.
موضوعاتی چون فعال کردن ستاد اقتصادی دولت، اصلاحات نظام مالیاتی و گمرک، اصلاحات بانکی، بازار سرمایه و بیمه، اصلاحات محیط کسبوکار، شفاف سازی و ارتقای بهرهوری در مدیریت داراییها و شرکتهای دولتی، مدیریت تعارض منافع، مدیریت بدهیهای دولت، اصلاحات خزانه داری کل و اصلاحات مربوط به مناطق آزاد از موضوعات مورد توجه او بودهاند.
در این میان اما اظهارات او درباره سیاستهای مدیریت بازار ارز بیشتر مورد توجه قرار گرفته است است.
شفافیت در سیاستگذاری و واقعیسازی نرخ ارز
ظاهرا خاندوزی با سرکوب نرخ ارز یا راندن آن به نرخهای غیرواقعی مخالف است. برای مثال اردیبهشت امسال او در مصاحبهای عنوان کرده:
«نرخ ارز بالای ۲۰ هزار تومان ارقامی است که با بنیانهای اقتصادی کشور در سال ۱۳۹۹ سازگاری نداشت. : نرخ ارز اگر پایین آید و البته پایدار هم باشد، مناسب است و اگر قرار باشد که نرخها برای یک یا دو ماه سطوح پایین را لمس کنند و بعد جهش یابد، این بزرگترین آفت برای سال تولید و همچنین فعالان اقتصادی است»
اخیرا هم در توییتی بار دیگر از برخورد دستوری با نرخ ارز انتقاد کرده و نوشته است:«شما نمیتوانید در مورد نرخ ارز مستقیما سیاستگذاری کنید چون برونداد سیستم است. ما باید برویم روی آن سرشاخهها بنشینیم. نرخ ارز متاثر از منابع و مصارف ارزی و انتظارات (expectation) است. هر آن چیزی که روی این دو مورد تاثیر بگذارد، نرخ را بالا و پایین میبرد».
خاندوزی همچنین در روزهای اخیر از سیاست ارزی قابل پیشبینی به جای سرکوب بازار حرف زده است. با این که از نظرش این نوع سیاستگذاری مقداری سخت است اما قول داده که کاری کند تا نوسانات ارزبه گونهای باشد که تکانه شدید ایجاد نکند.
همچنین از اظهارات پیشین او نیز به نظر میرسد از طرفداران شفافیت در سیاستگذاریهای پولی و ارزی هم باشد. شاهد این ادعا نیز بخشی از اظهارات او در بهار امسال، به دنبال کاهش نرخ ارز است.
خاندوزی با گلایه از عدم شفافیت بانکمرکزی و ارائه نکردن اطلاعات جامع از سوی این نهاد، گفته بود:« اگر بخواهیم بازار ارز را با ثبات نگهداریم اول باید مطمئن باشیم که سیاستگذار اصلی کشور منافع بلند مدت اداره اقتصاد را در نظر داشته باشد. در حال حاضر کمیسیون اقتصادی مجلس به نامشخص بودن سیاست ارزی و روند پایین آمدن قیمت ارز در ماههای نخست سال نگران است و در این رابطه درخواست برخی اطلاعات هم شده که متأسفانه تا الان از طرف بانک مرکزی اطلاعات لازم ارسال نشده است».
تمرکز بر صادرات به جای مذاکرات
وزیر اقتصاد پیشنهادیِ رئیسی بر این باور است که دولت برای مدیریت انتظارات تورمی بر بازار ارز باید بتواند این توقع را فارغ از زمان تحقق توافق هستهای در ذهن مردم ایجاد کند، که ما به غیر از مسیر توافق مسیرهای تنفس دیگری را هم برای اقتصاد تعبیه کردهایم که هم تجارت کنیم و هم ارزآوری داشته باشیم. تا کشور در مخمصه و تنگنا قرار نگیرد. او گفته:« این نیازمند یک دستور کار بالاتری در سطح کل دولت است».
او تقویت صادرات را یکی از راههای نجات بازار ارز کشور میداند و در برنامه دهگانه خود عنوان کرده که دنبال تقویت انگیزه صادرکنندگان خواهد بود. «برای این کار باید دیپلماسی صادراتمحور را تقویت کنید، اعتماد فعالان صادرات را جلب کنید. اینکه صادرکننده خوشنام از مسیرهای آزاردهنده دور شود».
حذف ارز فساد آلود ۴۲۰۰ تومانی
خاندوزی از مخالفان ارز ۴۲۰۰ تومانی و از پیشگامان مخالفت با این موضوع در عالب طرحهای مجلس بوده است.
این وزیر پیشنهادی دلار ۴۲۰۰ تومانی را به دفعات مخاطرهآمیز و فسادآلود خوانده و گفته که این ارز باید از مدتها پیش و در همان سالهای ۹۷ و ۹۸ حذف میشد و چون دولت ارادهای برای حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی نداشته این بستر فساد همچنان پابرجا مانده است.
حذف دلار از مبادلات اقتصادی!
اما یکی از دیدگاههای عجیب خاندوزی درباره حذف دلار از معاملات بینالمللی است. دیگاهی که اولین بار در آستانه تنظیم برنامه ششم توسعه و در جایگاه استاد اقتصاد دانشگاه علامهطباطبایی تهران، از آن حرف زد.
خاندوزی با اشاره به موضوع حذف دلار از مبادلات اقتصادی کشور گفته بود:« در برنامه ششم توسعه به ایجاد پیمان پولی چند جانبه اشاره شده است، متاسفانه سرعت پیش برد این هدف در اقتصاد کشور تا کنون رضایت بخش نبوده است و امیدواریم حذف دلار از مبادلات اقتصادی به صورت الزام درآمده و در قانون کشور نیز درج گردد».
او این ایده را زمانی مطرح کرده بود که دلار ریزش ارزش فعلی را نداشته. با این حساب بعید نیست حالا که بسیاری از بانکهای مرکزی دنیا از جمله روسیه تصمیم گرفتند ذخایر دلاری خود را به یورو تبدیل کنند، تصمیم بگیرد پافشاری بر این دیدگاه را ادامه دهد.
با این حال باید منتظر ماند و دید که خاندوزی بر مسند وزارت اقتصاد تا کجا پای اظهاراتش در قامت استادی دانشگاه یا نمایندگی مجلس میماند؟
دارم واسه شام اشکنه شنبلیله درست میکنم به علم اقتصاد که بر أساس ریاضی و آماره علاقه دارم حذف دلار از اقتصاد از دیر باز رویام بوده و هست.
تسلیت به دارندگان دلار خانگی ،بزودی دلار از چرخه اقتصاد ایران حذف می شود.قیافه دارندگان دلار دیدنی است باید از این به بعد برای پاک کردن شیشه پنجره بجای یکی از روزنامه های کثیرالانتشار از دلار استفاده کنید.
با اعلام کد ملی چند کیلو هویج خریدم الان توو صف وایسادم با کارت ملی مرغ میدن.من از این ایده حذف دلار دکتر خاندوزی حمایت میکنم.دوست دارم فعل ما می توانیم را پس از دریافت مرغ صرف کنم.
مردم باید دلارهای خونگیشونو ببرن جلو سفارت سوئیس آتیش بزنن هر چی گرفتاری داریم از این دلاره…هشتک دلار سوزی.
با معرفی این وزیر انقلابی و صاحب ایده بسادگی می شد فهمید که یک را میان بر و موثر برای شرایط اقتصادی موجود خواهد یافت.بهترین کار این است صرافی ها تعطیل شوند و حتی سخن گفتن از دلار جرم باشد.دلالان دلار که نان در خون مردم مردم می زنند باید به جزیره های دور افتاده تبعید شوند.کابینه اقتصادی و نیرو های مردمی اجازه ندهند قیمت کلم پیچ به دلار گره بخورد.
دلار یک ارز بین الملی است و اقتصاد تمام کشورها به آن وابسته است و ارزش پول هر کشوری یک نسبتی با دلار دارد حتی کشوری مانند چین یا کشورهای اروپایی هم نمی توانند دلار را از اقتصادشان حذف کنند اما هر کشوری می تواند پول ملی خود را در مقایسه با دلار ارزشمندتر کند …حتی اگر صحبت از دلار هم ممنوع شود باز هم تمام کالاهای تولید داخل و یا وارداتی با ارزهای خارجی سنجیده می شود …پیشنهاد میکنم تجارت نیوز مطلبی در مورد دلار و تاریخچه آن و وابستگی اقتصاد تمام کشورها به این ارز منحوس منتشر کند تا امیدوار باشیم وزیر آینده این مطلب را بخواند و نقش دلار را در اقتصاد بهتر درک کند.
دلار بر مبنای طلا قیمت گذاری میشه پس راحت میشه حذفش کرد
چند وقته فیلم های لورل و هاردی رو نگاه نمیکنم …دیگر خنده دار نیست…بیشتر پیگیر ایده های اقتصادی هستم…
وقتی به وسیله دلار اقتصاد ایران و معیشت مردم ایران را گروگان می گیرند, باید آن را جایگزین ارزهای قوی دیگر کرد. مثل یورو یا حتی طلا
خدا بمون رحم کنه !
خانم نویسنده زیبا خسته نباشی