در این فضای تردید و نااطمینانی عدهای از مردم به سرنوشت بورس و ریزش سنگین شاخص اشاره میکنند و دلارهایشان را به بازار برده و میفروشند و در مقابل عدهای دیگر به روند بازار ارز در سالهای گذشته استناد کرده و میگویند که هرگز سقوط آزاد دلار را به یاد نمیآورند.
به گزارش تجارتنیوز از آن سمت پیشبینی برنده انتخابات امریکا پیچیده شده است. در حالی که نظرسنجیها جو بایدن را با اختلاف زیاد برنده انتخابات آینده امریکا میدانند، شرطبندیها دونالد ترامپ را پیروز میدان معرفی میکنند.
ماجرا آنجا پیچیدهتر می شود که دونالد ترامپ یکبار دیگر برخلاف نتایج نظرسنجی، برنده از آب درآمد و حالا معلوم نیست که دو قطبی محبوبیت و تنفر از ترامپ در امریکا، نتیجه را به کدام سمت و سو ببرد؟
در ایران اما مردم چشم به راه یک شوک بزرگ در بازار ارز هستند. شوکی که میتواند قیمت دلار را به نرخی باورنکردنی و ترسناک برساند و یا اینکه آن را دستخوش یک ریزش سنگین و سقوط آزاد کند. کارشناسان بازار ارز در پاسخ به این پرسش مواضع متفاوتی دارند.
سقوط آزاد دلار روی چه قیمتی است؟
عدهای از آنها معتقدند که در صورت پیروزی بایدن قیمت دلار در بازار ایران تجربهای مشابه امضا قطعنامه 598 را پشت سر میگذارد و ریزش سنگینی خواهد داشت. نمونه این کارشناسان سیدکمال سیدعلی، معاون سابق ارزی بانک مرکزی است که به آرمان ملی گفته در صورت پیروزی بایدن و مذاکره موفقیتآمیز ایران و امریکا، دلار حدود 30 درصد عقبنشینی میکند و جا دارد که قیمت آن تا 17 هزار تومان برسد.
او البته این فرآیند را زمانبر میداند و میگوید تمام این اتفاقات مشروط بر این است که مذاکرهای انجام شود و تحریمها برداشته شده و صادرات نفت به روزی 2.5 میلیون بشکه برسد. همچنین کرونا در ایران مهار شده و صادرات غیرنفتی رشد داشته باشد و به جز این مشکل تحریم شبکه بانکی و پیوستن ایران به FATF حل شود تا منابع ارزی قابلیت انتقال به کشور را پیدا کند.
بایدن هم روی بازار ارز ایران تاثیرگذار نخواهد بود
تعداد دیگری از کارشناسان معتقدند که حتی پیروزی بایدن در انتخابات امریکا نمیتواند قیمت دلار را در ایران چندان متاثر کند. نیما آگاهی، تحلیلگر بازارهای مالی پیش از این به تجارتنیوز گفته است که پیروزی بایدن در انتخابات میتواند به صورت موقت و هیجانی قیمت دلار را حتی تا کف 22 هزار تومان ببرد اما بازار ارز ایران نیازمند اتفاقات بنیادینتری است.
او توضیح میدهد خوشبینانهترین حالت این است که فرض کنیم بایدن انتخاب شود، مذاکرات بین ایران و آمریکا بعد از انتخابات ریاستجمهوری در ایران و با کادر جدیدی در وزارت خارجه شروع شود و تحریمها چند ماه بعد از آن برطرف شود. حتی با این احتمال هم قیمت ارز سقوط عمدهای نخواهد داشت و احتمال اینکه در سطح 30 هزار تومان بماند خیلی بیشتر از این است که به سطح 15 هزار تومان برسد.
داوود سوری، اقتصاددان هم در این زمینه به شهروند گفته بود که آزاد شدن منابع بلوکه ارزی تاثیری روی بازار دلار نخواهد داشت زیرا دولت قبلا مابهازای این منابع را از بانک مرکزی قرض و پیشخور کرده است. بنابراین نباید انتظار داشت که پولها به بازار ارز تزریق شود.
نظر غالب کارشناسان چیست؟
برخی دیگر از کارشناسان هم از اساس اعتقاد دارند که سیاست جو بایدن و دونالد ترامپ در قبال ایران تفاوت چندانی ندارد و او برای مذاکره با ایران شرایط سختگیرانهای دارد. بنابراین ممکن است نتایج رفتار او بر بازار ارز ایران مشابه نتیجه حضور ترامپ در کاخ سفید باشد.
بدبینانهترین تحلیلها مبنی بر این است که دونالد ترامپ رییسجمهوری امریکا شود و فرآیند مذاکره به چالش بزرگتری بخورد. در عین حال رشد نقدینگی و کاهش ذخایر ارزی ادامه داشته باشد و در نتیجه قیمت دلار کانال سی هزار تومان را پشت سر بگذارد و به صعود خود ادامه دهد.
هرچند عدهای دیگر از کارشناسان معتقدند که حتی در صورت انتخاب ترامپ دلار به کانال 40 هزار تومان نمیرسد و تحریمها به هسته سخت خود رسیده است. با تمام این تحلیلها تعداد زیادتری از کارشناسان اعتقاد دارند که فارغ از نتیجه انتخابات امریکا یعنی چه پیروزی بایدن و یا حتی ترامپ، جو هیجانی بازار ارز در ایران به زودی فروکش میکند و قیمت دلار پس از این عددی بین 25 تا 35 هزار تومان خواهد بود.
چرا کارشناسان اقتصادی اقتصاد ایران را به اقتصاد امریکا گره می زنند؟ بیش از ۸۰ درصد اقتصاد ایران بومی است آیا این ۲۰ درصد باید این همه اثر بر اقتصاد ایران بگذارد؟!
کارشناسان اقتصادی با تحلیل هایشان عامل رشد تورم هستند نه مهار تورم! گویی از راندخورران و مزدبگیران دلالان و کیسه بدوزانند!
چرا حال که بایدن آمده تحلیل هایی می دهیم و با فرض درست بودن عامل به حفظ تورم می گردیم
سوال اصلی را کسی جواب گو نیست. مطمئنا پس از انتخاب بایدن قیمت دلار کاهش زیادی خواهد داشت. چرا؟ به همان دلیل که با یک سخنرانی ترامپ دلار قیمتش بالا تر میرفت. حالا اینکه کارشناسانی معتقدند قیمت دلار تغییر نمیکند، آیا مطلوبشان نیست پایین امدن قیمت دلار؟ چرا بعضی در ایران دوست دارند با جو دادن عنوان کنند که قیمت پایین نمیاد. چرا باید از دید بعضی کارشناسان عنوان بشه که برگشت دلار به 4000 تومان غیر ممکن است؟ آیا غیر ممکن است و یا بااید غیر ممکن باشد؟
وقتی ارزونترین ساندویجشون ۴ دلاره میرن با صد برابرش آیفون ۱۱ پرو میخرن ماهم بگیم اصا ارزون ترین ساندویجمون ۳۰ هزاره با صد برابرش نوکیا هم نمیخریم تو این حال و اوضاع.حالا شما هی بگین زندگی اونا میلنگه.اونا زندگی میکنن و ما نفس میکشیم.
انتخابات ریاست جمهوری ایران هم روی پوشاک بچه تاثیر داره !! اما آمریکاه روی دلار ونفت وطلاه !! خاک تو سرم جایی که من بدنیا اومدم
دلار به 70 هزارتومان خواهد رسید.فرقی ندارد کی ریس جمهور آمریکا شود .مهم این هست که دولت تدبیر هدفی دنبال میکند و ربطی به تحریمها نداره.8سال قبل زمان احمدی نزاد تمام تحریمها بود و دلار به 3300تومان بیشتر نرفت.اول باید جلوی فساد چپاول داخل کشور گرفته بشه.و یک نفر. دلسوز ریس جمهور بشه و چیزی برای خودش نخواهد.
وقتی از مجلس میاد میگه دولت روحانی برای کسری بودجه درخواست افزایش دلار داده (3بار) و ما مجبور ب قبول این مساله شدیم…یعنی از ماست ک بر ماست
بقول ی طرفی …..من از بیگانگان هرگز ننالم ک هر چ کرد با ما این حسن کرد…!!!!!
امریکا ابرقدرت تک قطبی دنیا هست و ایران باید با امریکا کنار بیاد وگرنه روز به روز شرایط زندگی سخت تر میشه.این را تجربه ۴۰ ساله ثابت کرده
اتفاقا همین از سالی که با آمریکا کنار اومدیم وضعمون شروع به بدتر شدن کرد
این یعنی اوج بدبدختی یک ملت که منتظر هستن تا ببینند در امریکا چه اتفاقی میافته
و سران تصمیم گیرنده ما فقط منافع عقیده ای را مد نظر قرار میدن نه وضع معیشت و مردم
و این مردم هستنمد که بار تحریم ها را تحمل میکنند
دلار تو ایران مثه موجود زندس،شاید بتونه مدتی نفسشو حبس کنه..ولی بعدش مجبوره یک نفس عمیییق بکشه.بابا ولش کنید بگذارید عادی نفس بکشه
پدرمردمودرآوردین ازیه ط ف فشارتحریم ازیه طرف فشاراختلاص این مردم بدخت هستن که جوراین هم مصیبت وبایدبکشن وگرنه دولت مردان گرامی جیب هاسون پره ومردم ودرک نمیکنن فقط امام زمان میتونه این همه فسادوازبین ببره