به گزارش تجارتنیوز، یکی از مطالبات تسویه نشده بازنشستگان تامین اجتماعی، بخش اجرا نشده متناسبسازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی است که از زمان اجرا در اسفند سال ۹۹ تاکنون معطل مانده است.
به روایت تشکلهای صنفی بازنشستگی، از مجموع کل عایدی که قرار بود با اجرای برنامه متناسبسازی نصیب کارگران بازنشسته شود، ۲۵ درصد باقیمانده است. طبق تکلیف قانونی دولت باید آن را اعمال کند. علاوه براین، با توجه به تمدید قانون برنامه ششم توسعه برای یک بار دیگر، مدیریت دولتی سازمان تامین اجتماعی باید ضمن پرداخت این طلب، برای یکبار دیگر متناسبسازی را به عنوان یکی از مفاد این برنامه از نو اجرا کند.
اختلاف بر سر افزایش حقوق مستمریبگیران
البته این ماجرا به پیش از جنجالی شدن نحوه افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۱ مربوط است. در حقیقت این روزها در سایه روزه سکوت مجلس، اختلاف نظر میان دولت و بازنشستگان بر سر افزایش ۱۰ درصدی حقوق بازنشستگان به شدت سابق برقرار است. در نتیجه کمتر راجع به طلب پرداخت نشده متناسبسازی صحبت میشود.
با این حال مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به تازگی راجع به بخش اجرا نشده متناسبسازی، صحبتهای داشت که با توقع بازنشستگان متفاوت بود. به صورت مشخص در روایتی که ایلنا آن را از زبان میرهاشم موسوی آورده، آمده است: «این ۲۵درصد باقیمانده درست است ولی ۲۵درصد مزبور مربوط به زمان برقراری حقوق است. عددی که از این ۲۵درصد روی حقوق مستمری تاثیر میگذارد چیزی بین چهار تا پنج درصد است. به صورت جدی پیگیر اعمال تاثیر همین ۲۵درصد باقیمانده در سال جاری هستیم و این موضوع حق بازنشستگان است. ما نیز اعلام کردیم که انشاالله باید برای سایر سطوح بای اعمال شود.»
واضح است که در این روایت، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی چیزی از بخش دوم خواسته کارگران بازنشسته نمیگوید. این یعنی اینکه سازمان خود را مکلف نمیداند تا در چارچوب تمدید یک ساله قانون برنامه ششم توسعه، قانون متناسبسازی را یکبار دیگر اجرا کند.
متناسبسازی حقوق بازنشستگان چیست؟
متناسبسازی حقوق بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی، اتفاقی بود که عاقبت بعد از فراز و فرود فراوان در انتهای سال ۹۹ انجام شد. در هر نظام اقتصادی، مستمری بازنشستگی به دلیل تورم سالیانه به مرور ارزش اولیه خود را از دست میدهد. با توجه به تکرر نوسانات اقتصادی در ایران، مساله زوال حقوق بازنشستگان شیب شدیدتری دارد.
این به معنی آن است که اگر کارمند یا کارگری ۱۰ سال پیش با دریافت مستمری قابل قبولی بازنشسته شده بود، حالا حقوق بازنشستگی او دیگر ارزش سابق را ندارد. حتی در مقایسه با کارگر یا کارمند همرتبه دیگری که در سالهای بعد از او بازنشسته میشود، به صورت چشمگیری کمتر است.
نتیجه این وضعیت اجرای برنامههای ادواری متناسبسازی از سوی دولتهاست. زیرا باتوجه به ماهیت اجتماعی و بینالنسلی صندوقهای بازنشستگی، دولتها در قبال استمرار فعالیت این صندوقها مسئولیتی تضامنی دارند.
بر همین اساس بود که یک نوبت در انتهای دهه ۸۰ و نوبت دوم در انتهای دهه ۹۰ دولتهای وقت به ترتیب برنامههای موسوم به همسانسازی و متناسبسازی را اجرا کردند تا از محل منابعی غیر منابع این صندوقها امکان ترمیم قدرت خرید بازنشستگان را فراهم کنند.
با توجه به تفاوتی که بین دیدگاههای بازنشستگان و مدیریت دولتی سازمان تامین اجتماعی وجود دارد، به نظر میرسد سوای از مساله افزایش حقوق بازنشستگان این سازمان در سال ۱۴۰۱، تامین اجتماعی در رابطه با اجرای قانون متناسبسازی نیز به زودی با چالش دیگری روبرو میشود.
بادرود به عزیزان بازنشستگانی که در زمان اشتغال ۳۰٪ از حقوق خود را قبل از دریافت ، به صندوق تامین اجتماعی واریز نمودند، تادر دوران بازنشستگی وکهولت سن ، که هم اعضاء خانواده بیشتر میشود، وهم دچار انواع بیماری وناتوانی جسمی میشوند، بتواننداززندگی شرافتمندانه وبدون دغ دغه برخوردار شوند، اما متاسفانه دراین دوران باتورم افسار گسیخته مواجه میشوند ومیشویم، متنایب سازی بدین لحاظ درنظرگرفته شده، تاحدی از افت شد ید درآمد واقعی را جبران کند،دیروز که ازسامانه۱۴۲۰ بسازمان تماس گرفتم به دیدوارونه تصمیم گیرندگان حقوق وافزایش دستمزد بازنشستگان درخصوص دوموضوع متناسب سازی ونیز مزایای جانبی بازنشستگان اعتراض نمودم ، گویا نظر مسئولین بویژه درمورد مزایابرای شاغلین وبازنشستگان متفاوت است، وبهمین دلیل ارقام مزایای بازنشستگان دراحکام صادر شده ۱۴۰۱ بسیار کمتر از شاغلین درج شده ، این وارونه نگری به نیاز های ما بازنشستگان که بطور قطع بیشترازشاغلین جوان است نه منطقی ونه عادلانه است،افراد مانند من که بعلت شغل وحقوق بالا گاهی حتی بالاتر از سقف حق بیمه پرداخته ایم ، انگا مرتکب جرم شده ایم ومشمول درصد افزایش کمتری از درصد حقوق حق اقل پرداخت کنندگان حق بیمه شده ایم ، اجراکنندگان این روش گویا درک درستی از عدالت ندارند ،ومیخواهند بجای برخورداری بازنشستگان به نسبت پرداخت حق بیمه بیشتر زمان اشتغال، با درصد کمتر افزایش حقوق روزی با حداقل پرداخت کنندگان ونیز زمان کمترسابقه بیمه پردازی، برابر شوند، درحالیکه همه بادرصد یکسانی مشنول افزایش حقوق شوند ، تا هرکس به نسبت مبلغ مشارکتش افزایش حقوق اشته باشد ، این میشود عین عدالت.
حقوق عالیه و بسیار بسیار راضی هستم ۵۸۰۰۰۰۰۰ با بیش از سی سال پرداخت بیمه
هر نظر واقعی بنویسیم ثبت نمیشه ، به به حقوق خوب و عالیه توان خریدمان و معیشتمان با ۵۸۰۰۰۰۰ تومان بسیار بالا رفته و کاملا منصفانه است
قانون در پرداخت مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی عمل نشده چون فردی که بیش از سی سال پرداخت بیمه کرده و بازنشسته شده با فردی که با کمتر پانزده سال پرداخت بیمه و بازنشسته شده هردو حداقل حقوق تامین اجتماعی را دریاف میکنند این انصاف نیست
قانون در پرداخت مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی عمل نشده چون فردی که بیش از سی سال پرداخت بیمه کرده و بازنشسته شده با فردی که با کمتر پانزده سال پرداخت بیمه و بازنشسته شده هردو حداقل حقوق تامین اجتماعی را دریاف میکنند این اصلا رعایت عدالت نیست
عدالت در پرداخت مستمری بازنشستگان تامین اجتماعی نیست چون فردی که بیش از سی سال پرداخت بیمه کرده و بازنشسته شده با فردی که با کمتر پانزده سال پرداخت بیمه و بازنشسته شده هردو حداقل حقوق تامین اجتماعی را دریاف میکنند این اصلا رعایت عدالت نیست
چرا افزایش حقوق بازنشستگان اینقدر طولانی شده باید این قانون قبل از سال جدید تصویب وفروردین اجرا میشد الان هم امروز وفردا کردن یعنی چه؟؟؟ علاوه برا این بازنشستگان تامین اجتماعی از مزایایی کمتری برخوردار هستن کاشکی یه فکری برا اون مکردن مثل افزایش حق اولاد یا حتی یه چیزی مثل بن بازنشستگی داشتن
سلام با اعصاب کارگران بازنشسته بازی نکنید
فرق بین لشکری وکشوری با تامین اجتماعی چرا باید باشه من ۵۸۰۰مگیرم سی سال پول بیمه تامین اجتماعی دادم پول دندان عینک ندارم بگیرم ۵سال آزمایش نمیتوانم بدم ده روز بااین حقوق نمیشود زندگی کرد ۱۸۰۰ قسط وام میدم
عدالت هرگز به معنای مساوات نیست. بلکه استحقاق و اولویتها باید در نظر گرفته شوند. عدالت آنست که هر موجودی به میزان حق، استعداد و لیاقت خود سهمی دریافت کند. ” آنچه ما خواهان آنیم هم دقیقا همین است که براساس بیمه پردازی، و استحقاقی که ایجاد شده، مستمری بگیریم.
دولت محترم اگر مساوات را عدالت میداند، حقوقِ رئیسجمهور و معاون اول و سخنگو را درست به اندازه یک کارمند معمولی تعیین و فیشِ آن را منتشر کند. وقتی خود چنین نمیکنند و برای خود مساوات را عدالت نمیدانند چطور برای دیگران که میخواهند به اندازهای که گذاشتهاند از جیب خود بردارند ادعای عدالت میکنند؟ ما این رفتار را خلاف عدالت میدانیم. با سپاس از تلاش برخی نمایندگان مجلس و کمیسیون تطبیق، بیتوجهی امروزِ شخصِ رئیس مجلس را فراموش نمیکنیم و درکنارِ خاطره نگرانی تبلیغاتی ایشان از یخچال بازنشستگان در تبلیغاتِ ریاست جمهوری ۱۳۹۶ را به یاد میسپاریم.