خبر مهم:

کد مطلب: ۶۷۵۷۸۶

گفتگوی اختصاصی تجارت‌نیوز با علی واعظ؛

مکانیسم ماشه فعال می‌شود؟ / پرونده اتمی ایران در راه سازمان ملل؟

مکانیسم ماشه فعال می‌شود؟ / پرونده اتمی ایران در راه سازمان ملل؟

دور اخیر مذاکرات هسته ای بدون نتیجه به اتمام رسید، حالا بسیاری از کارشناسان نگران هستند که آیا مکانیسم ماشه فعال می‌شود؟

به گزارش تجارت‌نیوز ، دور اخیر مذاکرات هسته ای در دوحه بدون حصول نتیجه به اتمام رسید و بسیاری از کارشناسان نگران هستند که آیا مکانیسم ماشه فعال می‌شود؟

پایان بدون نتیجه مذاکرات دوحه باعث ایجاد نگرانی‌هایی پیرامون این مسئله شده که آیا مکانیسم ماشه فعال می‌شود یا خیر؟ بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که اتمام بی‌نتیجه مذاکرات دوحه می‌تواند منجر به تشدید فشارها بر جمهوری اسلامی ایران شود. از جمله این فشارها می‌توان به اعمال محدودیت‌های جدید برای صادرات نفت ایران اشاره کرد.

اما مهمترین نگرانی فعالان اقتصادی و تحلیلگران سیاست خارجه، وجود اراده‌ای برای استفاده از مکانیسم ماشه توسط کشورهای غربی است. مکانیسمی که در صورت فعال شدن تبعات گسترده‌ای برای توافق اتمی ایران با ۱+۵ و طبیعتا اقتصاد کشور خواهد داشت.

مکانیسم ماشه فعال می‌شود؟

علی واعظ، تحلیلگر ارشد گروه بین‌المللی بحران درباره سناریوهای پیش‌بینی شده در طول چهار ماهه اخیر، به تجارت‌نیوز گفت: از هفته‌ها قبل به این نکته اشاره کرده بودم که احتمالا امریکا در مقاطع زمانی مختلف تحریم‌ها را افزایش خواهد داد و ایران نیز برنامه هسته ای خود را به پیش ببرد. متاسفانه این اتفاق در عرض چند هفته اخیر رخ داده است.

وی در ادامه توضیح داد: نهایتا اگر تا پیش از جلسه بعدی شورای حکام و یا نشست ماه نوامبر (آخرین جلسه سال۲۰۲۲) مشکلات پادمانی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حل نشود، احتمالا شاهد استفاده از مکانیسم ماشه خواهیم بود.

تحلیلگر ارشد گروه بین‌المللی بحران پیرامون احتمال ارجاع پرونده اتمی به شورای امنیت، تاکید کرد: به احتمال زیاد پرونده به دلیل اقدامات ایران در برنامه هسته ای به شورای امنیت خواهد رفت. در شورای امنیت هم قطعنامه ارائه شده توسط غربی‌ها از سوی چین و روسیه وتو می‌شود. در این صورت است که احتمالا انگلیس یا فرانسه برای استفاده از مکانیسم ماشه اقدام خواهند کرد.

این تحلیلگر ادامه داد: در صورت استفاده از مکانیسم ماشه، تحریم‌های سازمان ملل احیا می‌شود. از سویی احتمالا ایران هم تهدید به خروج از ان‌پی‌تی (پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ ای) خواهد کرد که زمینه‌ساز بحرانی بسیار بزرگتر می‌شود.

وی اظهار کرد: امیدوارم کار به این مواردی که اشاره شد نرسد، اما متاسفانه نوری در انتهای تونل دیده نمی‌شود.

فروش نفت برای ایران دشوارتر می‌شود؟

واعظ با اشاره به تحریم‌های نفتی، یادآور شد: هدف اصلی آمریکا از اعمال تحریم‌های اخیر، وارد آوردن فشار به موضوع صادرات نفت ایران است. به باور من این روند در هفته‌های آینده نیز ادامه خواهد داشت.

وی افزود: هدف اصلی هم مسدود کردن کانال‌های صادرات نفت ایران به چین خواهد بود.

تحلیلگر ارشد گروه بین‌المللی بحران عنوان کرد: این دست اقدامات از سوی ایالات متحده قطعا در روند صدور نفت موثر خواهد بود. اما اینکه چنین اقدامی تا چه اندازه تعیین کننده است، جای بحث دارد. بعید است که نهادهای بالادستی در ایران بخواهند تحت تاثیر کاهش صادرات نفت، تصمیمات خود در زمینه برجام را تغییر دهند.

تاثیر جنگ اوکراین بر صادرات نفت ایران چیست؟

این تحلیلگر روابط بین‌الملل در ادامه به اهمیت جنگ اوکراین برای حضور ایران در بازار انرژی اشاره کرده و گفت: البته در حال حاضر فشار دیگری هم به دلیل جنگ اوکراین به صادرات نفت ایران وارد می‌شود. حالا روسیه هم رقابت بیشتری با ایران برای صدور نفت به مقاصد نهایی که با مشتریان اصلی ایران مشترک است، دارد.

یک فرصت‌سوزی بزرگ

واعظ به تجارت‌نیوز گفت: این در حالیست که شنیده می‌شود پالایشگاه‌های اروپایی چشم انتظار نفت ایران هستند. در واقع در طول ۴ ماه اخیر که مذاکرات احیای برجام با وقفه مواجه شد، ایران می‌توانست ماهیانه حدود ۵ میلیارد دلار درآمد از محل صادرات نفت داشته باشد.

وی افزود: تقریبا از آخرین دور مذاکراتی که در وین انجام شد و فرصت توافق از بین رفت تاکنون ایران حدود ۲۰ میلیارد دلار در طول ۴ ماه، پول از دست داده است.

واعظ در پایان خاطرنشان کرد: این در حالیست که در همین مدت، آقای امیرعبداللهیان بارها تاکید کرده‌اند که آمریکایی‌ها باید مبلغ ۱۰ میلیارد دلار به ما بدهد تا ایران مستقیما با ایالات متحده مذاکره کند. با در نظر گرفتن این دو نکته می‌توان گفت که ۲۰ میلیارد دلار فرصت سوزی رقم خورده است.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • احمدرضا

    جناب ایران باید سفت وسخت ایستادگی کنه وسریعابمت اتمی راازمایش کند وبه تمام دنیا ثابت کند که ایرانی گردن کج نمی کندواونهائی که دنبال گردن کج کردن در ایرانی بودنشان شک است ولو شناسنامه داشته باشن ونگید مردم چون بعد گردن کج کردن وضع مردم بدتر از این خواهد بود مگر زمان شاه یادتون رفته

  • ناشناس

    الان روسیه قویترین موشک و بمب اتم داره،در برابر اجماع جهانی و یک کشور که حتی نیروی مسلح قوی هم نداشت زمین گیر شده!مثل این باشه که من همه چی داشته باشم اما توی یک دنیای بی بشر زندگی کنم،پول و ثروت یا قدرت وقتی معنا پیدا می‌کنه و مطلوب هست که در بین چند کشور و یا شریک هم سو باشی

  • ناشناس

    مواجب بگیر یه جوری تحلیل کرده انگار غربی ها با مذاکرات برجام می خوان به ایران لطف کنند و این ایرانه که داره ناز می کنه. اینا اگه غلطی می تونستن بکنن تا الان کرده بودن.

  • ناشناس

    این ره که تومیروی آخرش به ترکستان است ایران جانم

  • علی

    یاد سخن ترکان افتادم که میگفت هر روز تاخیر در برجام صد میلیون دلار از در امد ما کم میشه برجام امضا شد ولی خبری از صدمیلیون دلار درامد روزانه نشد

  • ناشناس

    در دولت آمریکا، عده ای تروریست راه می یابند که افکار ضد اجتماعی و ضد حقوق بشری دارند، دولت خلاف کار و بد سابقه آمریکا باید در مقابل سازمان های بین المللی و ملت‌های دنیا، ضمانت بدهد. آیا هیچ ملت و دولت عاقلی قبول می‌کند که یک چاقو کش و قمه کش بد سابقه را همین طور به جامعه برگردانند بدون هیچ کنترل و تعهد و ضمانتی. الان وقت آن است که ملت‌ها و دولت‌های دنیا، سازمان های بین المللی و احزاب، جلوی این لات چاقوکش بد سابقه را که از دوره قرون وسطی متواری بوده و همیشه چهره پنهان میکرده و به چهره های مختلف ظاهر می‌شده برای فریب مردم، گرفته شود و مهار شود. کشورهای اروپایی باید از سازمان ناتو جدا شوند و هر کدام جدا گانه با دنیا روابط اقتصادی متناسب با اقتضائات ملی خود را دنبال کنند. مسیری که اروپا می‌رود به یک دیکتاتوری و جنگ تمام عیار پیش می‌رود.

  • ناشناس

    این چه قانونی است!؟ قانون مکانیزم ماشه مانند قوانین دیگر، قانونی است که از سوی آمریکا و دیگر کشورهای صاحب نفوذ اعمال می‌شود و کاملا یک جانبه و غیر دموکراتیک است. آمریکا، از برجام خارج شده است و اتحادیه اروپا به وظایف خود عمل نکرده است. اینها هستند که باید به ایران خسارت های هنگفتی بدهند نه آنکه صادرات نفت ایران را محدود کنند.

  • ناشناس

    چرا وقتی اروپا به تعهدات برجام خود عمل نکرد، در آن هنگامی که آمریکا از برجام خارج شد، مجددا اروپا واسطه بین ایران و آمریکا شده و ایران این وساطت را پذیرفت….

  • ali

    آنهایی که سنگ مردم گرسنه به سینه‌ میزنن اغلب کسانی هستند دغدغه نه گرسنگی دارن نه دلشان برای مردم میسوزد دلیل دارم که آدم گشنه نه وقت داره پیام نوشتن داره نه گوشی آنچنانی پیام بنویسه شب روز درحال تلاش هست شب گرسنه نخوابه وقت آن را ندارد مردم مردم بزنه بیشتر کسانی هستند از سرسیری گوشی دستشان هست توی فضای مجازی دنبال سوژه هست تا بحکومت بتازن

  • ناشناس

    به اروپا فشار آمده دارن زوزه می کشن . آمریکا هم درکی از این زوزه نداره در نهایت هم با فشار اروپا آمریکا تن به خواسته های ایران میده