کد مطلب: ۷۷۵۸۱۰

هدایت‌الله خادمی، نماینده پیشین مجلس، در گفتگو با تجارت‌نیوز مطرح کرد:

منابع نفت و گاز ایران در خطر است/ برداشت ۱۰ برابری عربستان از میادین فرزاد و فروزان

منابع نفت و گاز ایران در خطر است/ برداشت ۱۰ برابری عربستان از میادین فرزاد و فروزان

دو میدان گازی به نام فرزاد A و فرزاد B و یک میدان نفتی به نام فروزان میان ایران و عربستان مشترک است. آن‌طور که هدایت‌الله خادمی، نماینده مجلس دهم، به تجارت‌نیوز می‌گوید: ایران بهره‌ای از این میادین نمی‌برد و عملا منابع کشور در معرض خطر قرار گرفته است. و به عنوان نمونه به میدان نفتی فروزان و برداشت ۱۰ برابری عربستان از آن اشاره کرد.

به گزارش تجارت‌نیوز ، حدود 56 سال پیش میدان نفتی عظیمی در 100 كیلومتری جنوب غربی جزیره خارک کشف شد که میان دو کشور ایران و عربستان مشترک به حساب می‌آید. بخشی از آن منطقه که واقع در ایران است با نام «فروزان» و بخشی که در عربستان قرار دارد با نام «مرجان» شناخته می‌شود.

شراکت ایران و عربستان در میدان گازی به نام فرزاد A و فرزاد B نیز به چشم می‌خورد. این دو میدان در فاصله تقریبا 20 کيلومتری از یکدیگر در دو طرف جزيره فارسی (بوشهر) واقع شده‌اند. سهم ايران از ميدان فرزاد A تقريباً 25 درصد و از میدان فرزاد B حدود 75 درصد است. بخش خارجی میدان فرزاد A در عربستان با نام میدان حصبه و بخش خارجی میدان فرزاد B با نام عربیا معروف است.

میدان گازی ایران و عربستان

هدایت‌الله خادمی، نماینده مجلس دهم، درباره جزئیات شراکت ایران و عربستان در میدان‌های نفتی و گازی به تجارت نیوز گفت: عربستان در حال بهره‌برداری از میدان مشترک گازی فرزاد A و فرزاد B است. در حالی که ایران جز اکتشاف یک یا دو حلقه چاه اقدام دیگری در این میدان انجام نداده است.

وی ادامه داد: سهم ایران در میدان‌ گازی فرزاد B بیشتر از عربستان محسوب می‌شود، اما سود شیخ‌نشین‌ها از آن بیشتر است. چراکه در میدان‌های گازی وقتی حفاری در یکی از بخش‌ها انجام شود و برداشت بیشتری از آن صورت بگیرد فشار مخزن در آن سمت کاهش پیدا می‌کند.

خادمی افزود: حال با کاهش فشار در سمت حفاری‌شده گاز از سمت حفاری و برداشت‌نشده به آن سمت مهاجرت می‌کند. به عبارتی گاز از سمت حفاری‌نشده به سمت حفاری‌شده که فشار مخزن کمتری دارد حرکت می‌کند. این اتفاقی است که در میدان گازی فرزاد B ‌در حال رخ دادن است و ایران علی‌رغم داشتن سهم بیشتر بهره‌ای از آن نمی‌برد.

افتتاح فاز ۱۴ با تجهیزات ایرانی بی‌آبرویی بود

این فعال سیاسی گفت: اگر ایران در اسرع وقت نسبت به سهم و بهره‌برداری خود در میدان گازی فرزاد B اقدام نکند باید قید آن را بزند. چراکه با روند مشاهده‌شده در حفاری و برداشت عربستان از این میدان، گاز همواره در حال مهاجرت به بخش عربیا است. بنابراین هرگونه اقدام دیرهنگام در این زمینه دیگر توجیه و اولویت اقتصادی برای کشور ندارد. اتفاق مشابهی که در میدان‌های گازی سلمان و پارس جنوبی رخ داد و شرکای ایران بیشترین بهره را از آن بردند.

خادمی عنوان کرد: اگر حداقل ظرفیت‌های داخلی کشور توانایی بهره‌برداری از این میدان را ندارند کشورهایی همچون چین و روسیه که ادعای دوستی با ایران دارند به داد کشور برسند. حتی پیشنهاد شد سهمی ۵۰ تا ۷۰ درصدی برای این دو کشور در صورت سرمایه‌گذاری در این میدان در نظر گرفته شود. غربی‌ها اگر زمانی میادین نفتی ایران را کشف کردند و بخشی از آن را به نفع خود مصادره کردند حداقل سهم ایران را دادند. حال روسیه و چین حاضر به چنین کاری نیستند.

او گفت: حداقل کاری که از عربستان توقع می‌رود این است که با در نظر گرفتن شراکت ایران در این منطقه نسبت به حفظ سهم آن تعهد داشته باشد. حتی می‌توان کنسرسیومی با حضور ایران تشکیل دهد تا فرصت استفاده از منابع برای کشور نیز فراهم شود. اما تاکنون چنین اقدامی صورت نگرفته است.

خادمی عنوان کرد: حیثیت ایران در خطر است و شرکت نفت با آوردن بهانه‌هایی نظیر نداشتن تجهیزات هیچ اقدامی برای استفاده از میدان‌های گازی فرزاد A ‌و B نمی‌کند. این در حالی است که تا چندی پیش ادعای افتتاح فاز ۱۴ با بیشترین تجهیزات ایرانی را دارد. فازی که به نظر می‌رسد آبروبرترین فاز در پارس جنوبی به حساب می‌آید. زیرا بیشترین بازه زمانی را برای بهره‌برداری از آن صرف شد.

برداشت ۱۰ برابری عربستان از میدان مشترک نفتی با ایران!

این نماینده پیشین مجلس اظهار کرد: درباره میدان نفتی فروزان نیز که میان ایران و عربستان مشترک است اتفاقی مشابه میدان گازی فرزاد B در حال رخ دادن است. یعنی سهم ایران در این شراکت بسیار اندک است. عربستان چند برابر ایران از نفت این میدان بهره می‌برد.

او گفت:‌ میزان برداشت نفت عربستان در این میدان حدود ۵۰۰ هزار بشکه برآورد می‌شود. در حالی که ایران کمتر از 50 هزار بشکه از این میدان نفت برداشت می‌کند. عربستان با افزایش تولید نفت خود از راه‌های مختلف قدرت چانه‌زنی خود را در عرصه بین الملل افزایش می‌دهد. تولید نفت ایران نیز تحت تاثیر نبود تعامل و تجهیزات در حد سال ۱۳۸۹ باقی مانده است.

با این اوصاف به نظر می‌رسد روند بی‌توجهی به میادین انرژی ایران همچون گذشته ادامه دارد. در میدان گازی پارس جنوبی ایران ۲۱ سال پس از قطر فعالیت خود را آغاز کرد. نتیجه چنین تاملی به درآمد بیش از پنج برابر قطر از این میدان مشترک، حرکت به سمت تولید و صادرات ال ان جی ختم شد. ایران نیز در همین بازه زمانی و همین منابع حتی بیشتر با زمستان سخت و کمبود گاز در داخل دست و پنجه نرم می‌کرد!

برای خواندن اخبار بیشتر در حوزه انرژی خبر پرچم‌های پاناما آرامش خیابان فردوسی را بر هم می‌زند را بخوانید.

نظرات

مخاطب گرامی توجه فرمایید:
نظرات حاوی الفاظ نامناسب، تهمت و افترا منتشر نخواهد شد.

  • ناشناس

    سوال من از آقای خادمی اینه که این مسئله را تازه فهمیده اند اون هم درست پس از توافق ایران و عربستان؟
    اگر این مسئله درست باشد ، به زمان مسئولیت ایشان در مجلس شاید هم قبل از آن برمیگردد آیا آن‌زمان ایشان لال بودند ؟ لطفاً چوب لای چرخ نکنید بگذارید این مردم ستم دیده اندکی،فقط اندکی آرامش داشته باشند

    • شهدای پاک

      ببخشید، خاک بر سر من ایرانی که بخوام بگم توافق ایران با عربستان باعث خوشبختیمونه ، نیم قرن پیش کشورهای عربی حتی جرات صحبت در سطح منطقه نداشتن، حالا ایرانیا از توافق با عربستان میخوان نفس بکشن، به نظرم همینطور از دیوار سفارتها بالا برین،،،بعد توافق کنین،،، بعد هم حس پیروزی

  • ناشناس

    تا الان این حرفای مهم نبوده درست بعد از عادی شدن روابط ایران با عربستان در کمتر از 3 روز اینها مطرح میشه چه دلیلی میتونه داشته باشه؟ کدر شدن روابط؟!

  • جان کلود

    والله نوش جانشون بذار ببریند حداقل به مردمش میدهد ما کل ایران معادن نفت یارانه ما 40هزارتومان

  • داودی

    جناب دکتراوجی لطفاً باتوجه بمنافع ملی دستور پیگیری موارد اشاره شده را بفرمایید وتدبیر خوبیست میتوان باتعامل بسعودیها کنسرسیوم تشکیل ومنلفع ملت را درنظربگیریم

  • سیامک

    با سلام ، عملکرد وزارت نفت ایران در کلیه میادین مشترک چه در خشکی و چه در دریا همیشه ضعیف و ناکارآمد بوده است. اکثر سرمایه گذاری ها در بخش اکتشاف و بهره برداری از میدان هایی بوده که در مالکیت صد در صدی و غیر مشترک بوده اند حال آنکه سهم برداشت از هفده میدان مشترک واقعا ناچیز بوده یعنی سرمایه اصلی نسل های آینده خودمان را به باد داده ایم. ما زمانی میتونیم در زمینه های دیگر انرژی همانند انرژی هسته ای حرفی برای گفتن داشته باشیم که از نظر تولید و صادرات انواع انرژی های دیگر در منطقه حرف اول را بزنیم. به نظر بنده توسعه در این زمینه با ایجاد یک ساختار جدید بعنوان یک زیر مجموعه جدید از وزارت نفت و حذف زیر مجموعه های اضافی شرکت ملی نفت و متمرکز کردن توان موجود در این ناحیه با بکارگیری مدیریت منابع انسانی موجود و ایجاد انگیزه دست یافتنی خواهد بود.

  • ناشناس

    این هم از تفاهم فی مابین ایران و عربستان