بورس چه خواهد شد؟ / ۳ سناریوی احتمالی از آینده سهام
چند ماهی از زمانی که عدهای از تحلیلگران خبره بازار از نگرانیهای خود درخصوص حبابی شدن قیمت سهام و کلیت بازار سخن میگفتند و برخی نظری خلاف این داشتند میگذرد.
به گزارش تجارتنیوز ، در روزهای اخیر شاخص بازار سهام نوسانات قابل توجهی داشت اما آیا این روند رو به رشد ادامه خواهد داشت؟
در این مورد دنیای اقتصاد سه سناریوی احتمالی را بررسی کرده و نوشته است: کارشناسان از دستههای مختلف چه تکنیکال و چه بنیادی که سابقه فعالیت در بازار سهام را دارند، از شرایط فعلی بازار ابراز نگرانی میکنند. چند ماهی از زمانی که عدهای از تحلیلگران خبره بازار از نگرانیهای خود درخصوص حبابی شدن قیمت سهام و کلیت بازار سخن میگفتند و برخی نظری خلاف این داشتند میگذرد.
هرچه زمان گذشت اما بر تعداد صاحبنظران با اعتقاد به عبور بازار از خطوط قرمز ارزندگی بیشتر افزوده شد. فعالانی که معتقدند دیگر نمیتوان با الگوهای سنتی موجود، شرایط بازار سهام را توضیح داد و قیمتهای فعلی توجیهپذیر نیستند و حتی در موارد زیادی سهام با حباب قابلتوجهی مواجه است. همزمان اما یکی از نقاط اشتراک تمامی کارشناسان بازار، اعتراف به حجم عظیم پولهای ورودی به گردونه معاملات سهام است.
این جریان ورودی نقدینگی اما به انتظارات تورمی بالا و همزمان با آن عدم جذابیت دیگر بازارهای سرمایهگذاری بازمیگردد. درحالحاضر بازارهای ارز، سکه، مسکن، بازار پول و بدهی بازارهای موازی سهام شناخته میشوند. در بازار ارز و سکه بهدلیل سناریوهای موجود کمتر کسی ریسک حضور در این بازارها را به جان میخرد. بازار پول نیز با چشمانداز موجود از اقتصاد کشور و احتمال تکرار مسیر تورمی و منفی شدن نرخ سود واقعی چندان مورد استقبال سرمایهگذاران نبوده است.
بازار مسکن نیز تنها میتواند برای پولهای بزرگ جذابیت داشته باشد و در عین حال همچنان موضوع نقدشوندگی یکی از موارد قابلتوجه برای اقتصاد کشور بهشمار میرود. همین موارد باعث شده که مامنی بهتر از بازار سرمایه برای نقدینگی سرگردان در نگاه سرمایهگذاران مشاهده نشود. پس عملا در حال حاضر ابراز نگرانی تحلیلگران آشکار شده است و اکثرا به این موضوع اشاره دارند که در وضعیت فعلی، مواجهه با پولهای زیاد میتواند معادلات بازار را به هم بزند. این موضوع اما به گوش سهامداران نیز رسیده است.
شرایطی که سبب شده است جدال سختی (میان عرضه و تقاضا) در کلیت بازار نمایان شود و ارزش معاملات نیز در سطوح بالایی بایستد. در چنین شرایطی پیشبینی سناریوهای آتی سهام دشوارتر و در عین حال جذابتر شده است.
ادامه مسیر سهام در ۳ سناریو
سناریوی اول: شواهد بسیاری وجود دارد که بازار سهام رشد زیادی را تجربه کرده است. در این میان دست به دست شدنهای زیاد سهام میان معاملهگران، نشان از فاز شناسایی سود دارد. امری که میتواند توقفی برای یک مسیر جدید یا همان آغاز اصلاح باشد.
در فرضیه حبابی، پس از صعودهای متوالی بازار، معاملهگران به رویابافی روی میآورند. در این دوره سرعت رشد به شکل قابل توجهی زیاد میشود. با شناسایی سود اما از رشد قیمتها کاسته میشود و به نوعی آغاز تخلیه حباب قیمتها را شاهد هستیم. در نگاهی سادهتر، پس از رشد محسوس قیمتها و چند برابر شدن آن، شناسایی سود میان فعالان بازار فعال میشود. در این زمان است که جدال میان عرضه و تقاضا شدت میگیرد و به این واسطه التهاب قیمت سهام نیز افزایش مییابد. بعد از آن دیگر رمقی باقی نمیماند و به احتمال زیاد روند قیمتها تغییر میکند و تخلیه حباب آغاز میشود.
خلاف این فرضیه اما برخی معتقدند با شناسایی سود حاصل از رشدهای پرشتاب، دست به دست شدن سهام امری ضروری بوده و میتواند با ایجاد کفهای قیمتی در سطوح بالاتر قیمت زمینهساز موج بعدی صعود سهام باشد. این سناریو نیز در یک سال اخیر، بارها تکرار شده است و در حجم سنگین نقدینگی و نامشخص بودن قدرت این محرک صعودی سهام نمیتوان بهصورت صددرصد این موضوع را رد کرد یا پذیرفت.
سناریوی دوم: تداوم رشد قیمتها در بازار سهام مستلزم حفظ و حتی تقویت قدرت پول است. در این شرایط ریسک ادامه حرکت سهام کوچک بازار در مدار حباب قیمتی وجود دارد و در نهایت احتمال فروپاشی این حباب میتواند به زیان سنگین آخرین خریداران منجر شود. باید توجه داشت که به هیچ عنوان نمیتوان در چنین موجهای هیجانی آخرین خریداران سهام را مشخص کرد. در این میان نگرانی از آنجاست که بخش زیادی از پولهای ورودی به بازار را، نقدینگی تازهای تشکیل میدهد که با سودای سودهای چند صددرصدی در کمترین زمان ممکن به بورس وارد شدهاند. از این رو احتمالا بهترین مکان برای تحقق این رویا را گروههای کوچک بازار بیابند که در عین حال میتواند دامی برای همین معاملهگران تازهوارد باشد.
سناریوی سوم: در سناریوی دیگر شاید هیچ یک از اتفاقات دو سناریوی مطرحشده رخ ندهد اما محرک تازهای ایجاد میشود که میتواند تا حدودی مسیر بازار را تغییر دهد. شاهد اصلی این محرک را میتوان قیمت دلار عنوان کرد. جایی که شاهد رشد دلار آزاد به بیش از ۱۳۸۰۰ تومان و دلار نیمایی به بیش از ۱۲۵۰۰ تومان بودیم. این موضوع از نظر برخی کارشناسان میتواند موجب چرخش نگاهها به سوی سهام گروههای کامودیتیمحور بازار شود و در نتیجه با توجه به سهم این نمادها از ارزش بازار رشد شاخص کل را داشته باشد.
نظرات