به گزارش تجارتنیوز، صادرات ایران به دلایلی که ریشه در ضعف سیاستهای داخلی و ناآگاهی از نوآوریهای تجاری دارد، روز به روز در حال کاهش است. نمودار زیر برگرفته از وبسایت بانک جهانی ارزش صادرات کالا و خدمات ایران را به صورت درصدی از تولید ناخالص داخلی نشان میدهد. بازه زمانی نمودار سالهای 2001 تا 2021 میلادی است.
منحنی روی نمودار این واقعیت را به تصویر میکشد که پس از سال 2018 میلادی ارزش صادرات ایران با شیب تند پایین آمده و همچنان نسبت به سالهای دو دهه گذشته نزولی است.
استانداردهای جهانی رعایت نمیشود
مهرداد عباد، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران، درباره عوامل تاثیرگذار بر کاهش صادرات ایران به تجارتنیوز گفت: تحریمها و کوچک بودن بازار ایران نسبت به بازار جهانی موضوعاتی است که از تمایل به تجارت با ایران میکاهد. از سوی دیگر ضعفهای ایران هم اسباب تضعیف صادرات را فراهم آورد. از جمله بستهبندی محصولات، کیفیت مطلوب و رعایتنکردن استانداردهای جهانی که باعث از دست رفتن شماری از بازارها شده است.
او ادامه داد: مصداق عملکرد ضعیف ایران در حوزه صادرات، تجارت زعفران و فرش است. در تجارت کالاهای مصرفی از جمله اقلام خوراکی، بستهبندی، قیمت و کیفیت سه عامل مهم است و به دلیل ضعف عملکرد ایران در این حوزه زعفران ایران که توسط خارجیها به صورت فله خریداری میشود با برندی غیرایرانی در بازارهای جهانی به معامله میرسد.
عباد همچنین به ضعف سیاستهای صادراتی پرداخت و در این باره توضیح داد: به طور مثال روش بازگشت ارز حاصل از صادرات در دو سال گذشته دهها بار تغییر و آسیب برآمده از تمام این اتفاقات تجارت ایران را ضعیف کرده است.
او اضافه کرد: نظام صادرات ایران نیاز به تمرکز بر صادرات پایدار و مستمر کالاهای محدود و در اختیار گرفتن همیشگی بازارهای آنها دارد، در حالی که اکنون با صادرات مقطعی پیش میرود. انواع محصولات غذایی و مشتقات گازی این ظرفیت را دارد که توسط بخش خصوصی صادر شود.
این عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران همچنین تصریح کرد: شرکتهای عراقی و اماراتی وقتی به همکاری با شرکتهای آمریکایی روی میآورند در تجارت با ایران محافظهکار میشوند. در این بین ارتباط شرکتهای ترکیهای با ایران همچنان به قوت خود باقی است که بسیاری از ایرانیها به واسطه ترکیه به اروپا صادرات دارند و این واسطه بودن ترکیه منبع درآمد چشمگیری برای آنها ایجاد کرده است. همچنین شمار گردشگران و سرمایهگذاران ایرانی در ترکیه به اندازهای بالاست که ترکیه در ارتباط با ایران محافظهکارانهتر از عراق و امارات برخورد میکند تا گردش مالی که در ارتباط با ایرانیها دارد حفظ شود.
صادرات ایران در سراشیبی سقوط
تجارتنیوز چندی پیش در گزارشی با عنوان ارزش صادرات ایران کاهش یافت، افت ارزش تولید مبتنی بر صادرات ایران را تشریح کرد و توضیح داد که تولید مبتنی بر صادرات ایران رو به ضعف و در مقابل آن تولید مبتنی بر واردات رو به قوت است و این امر جریان حاکم بر تولید کشور در چهار سال گذشته بوده است.
دادههای موجود حکایت از این واقعیت دارد که به دلایلی که توسط مهرداد عباد بیان شد، صادرات ایران در سراشیبی سقوط قرار گرفته است.
برای مطالعه بیشتر خبر ارزش ناچیز کالاهای صادراتی طی دو دهه گذشته! را بخوانید.
همه این حرفها بی ارزشه و به خاطر تحریم ها و جلوگیری از ورود دلار و ارز به کشور است
واقعاشماکه اینقدر بی اطلاعیدنظر ندید،همین سال۱۴۰۱تاکنون ایران بیش از۲۸میلیارد دلارصادرات غیرنفتی داشته.
فقط مذاکره مستقیم راه حل نهایی است
تو مملکت ما همین قانون و قوانین دستوپا گیر پدر تولید را دراورده.طرف دامداری دارد و در حال تولید است .میگویند مجوز بگیری .میرود مجوز بگیرد میگویند چون شما بدون مجوز ساختید باید تخریب بشه بعد از نو بیایید مجوز بگیرید وبسازید.الان بیایند یه قانون بگذارند بگویند هرکس توان تولید دارد برود وطبق این استانداردها تولید کند بدون مجوز ولی در بازار رسد کنند اگر جنس طرف استانداردهای لازم را نداشت جلوی تولید را بگیرند نه که شما بری یک نمونه جنس استاندارد تولید کنی وبرایش استاندارد بگیری بعداز ان کلی جنس بدون استاندارد تولید کنی و ارم استاندارد بزنی.یک مشکل دیگر در کشور تورم و دلالی سود بیشتری نسبت به تولید دارد.طرف یک اپارتمان یا دولار میخرد سال بعد بدون هیچ دردسری ۲ برابر میفروشد در حالی که با تولید و این همه مشغله و دردسر جنس باید تولید شود و فروخته شود طرف میرود مواد اولیه بخرد از فروش قبلی خود گرونتر میفتد بخاطر همین در کشور کسی رقبتی به تولید ندارد
خوب آزاد سازی یک کشور بیگانه از یک قوم دیگر هزینه دارد و ما باید آنرا بپردازیم
دولتمردان ما که حرف دیگری میزنند.
مگه صادراتی داشت که کاهش پیدا کرده باشه خخخخخ
امیدوارم هیچ صادرنشه حتی یک لیتر نفت هم خداکه صادر فروش نشه چونکه پولش بجیب خودشون میره
واقعاشماکه اینقدر بی اطلاعیدنظر ندید،همین سال۱۴۰۱تاکنون ایران بیش از۲۸میلیارد دلارصادرات غیرنفتی داشته.
بگذار ایران لا عقل مشین صادرات نکند و قیمت ماشین در ایران افت کند
اندک صادراتی هم بود فرزین اومد با ارز نیمایی صفرش کرد وگفت صادر کنندگان باید ارز حاصل از صادرات را به بانک مرکزی ونرخ نیما بفروشن حق ندارن در بازار آزاد وبه صرافی بفروشن دولت مانع اصلی رشد اقتصاد بازار بورس وصادرات هست با قیمت دستوری